Οι επιστήμονες βρήκαν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να κόψεις το κάπνισμα!


Έχεις δοκιμάσει τα πάντα αλλά τίποτα δεν πετυχαίνει… Το γύρισες στο ηλεκτρονικό, έκοψες καφέ και ποτό μπας και είναι πιο εύκολο, αλλά τίποτα! Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα τον πιο αποτελεσματικό και διασκεδαστικό τρόπο να κόψεις το τσιγάρο!
Ο καλύτερος τρόπος να κόψεις το τσιγάρο δεν είναι άλλος απ’ το να το κάνεις με παρέα και ιδανικά με το άλλο σου μισό! Αυτό τουλάχιστον αναφέρει νέα βρετανική έρευνα, με επικεφαλής μια Ελληνίδα της διασποράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής μελέτης, τα ζευγάρια που επιχειρούν να κόψουν μαζί το κάπνισμα, έχουν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας, σε σύγκριση με όσους το προσπαθούν μόνοι τους.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τη Μάγδα Λαμπρίδου του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου (Imperial) του Λονδίνου, έγινε με τη συμμετοχή 222 καπνιστών, αλλά και των συντρόφων τους (99 καπνιστές, 40 πρώην καπνιστές και 83 μη καπνιστές).

Τα ζευγάρια παρακολούθησαν ένα από τέσσερα διαφορετικά προγράμματα διακοπής καπνίσματος, διάρκειας 16 εβδομάδων. Στα εν λόγω προγράμματα προσφέρονταν υποκατάστατα νικοτίνης, με ειδικά τσιρότα και τσίχλες ή με το συνταγογραφούμενο φάρμακο βαρενικλίνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 64% των καπνιστών και το 75% των συντρόφων τους διέκοψαν το κάπνισμα (έναντι μηδενικού ποσοστού και 55% αντίστοιχα πριν από το πρόγραμμα). Το ποσοστό όσων διέκοψαν το κάπνισμα ήταν πολύ μεγαλύτερο -σχεδόν 6πλάσιο- σ’ όσους προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα με το άλλο τους μισό, απ’ ό,τι μεταξύ των ατόμων που επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο μόνα τους.

Η κ. Λαμπρίδου απ’ την πλευρά της σημείωσε ότι οι άνθρωποι που σταματούν μόνοι τους το κάπνισμα, νιώθουν συχνά απομονωμένοι και αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές. Αντίθετα, τα ζευγάρια που το διακόπτουν μαζί, στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον, αποσπούν την προσοχή τους και παροτρύνουν ο ένας τον άλλον στην υιοθέτηση εναλλακτικών, πιο υγιών συμπεριφορών.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να περιληφθούν ζευγάρια στα προγράμματα διακοπής καπνίσματος, με στόχο ένα νοικοκυριό απαλλαγμένο από καπνό

Εννοείται πως οι συνήθειες του συντρόφου σου επηρεάζουν τις δικές σου και το αντίστροφο, κάτι που έχουν αποδείξει και προηγούμενες μελέτες.

Σύμφωνα βέβαια με την κ. Λαμπρίδου, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς υπάρχει και ο κίνδυνος «ο μη καπνιστής σύντροφος να υιοθετήσει τη συνήθεια του καπνιστή συζύγου».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ