Ποινική δίωξη στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen

Άσχημα μπλεξίματα έχει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν, καθώς οι εισαγγελείς στη γερμανική πόλη Μπράουνσβιγκ ανακοίνωσαν την άσκηση δίωξης σε βάρος του.

Η υπόθεση αφορά την χειραγώγηση από την εταιρία των δοκιμών για τις εκπομπές ρύπων στα αυτοκίνητα της Volkswagen. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος τεσσάρων ακόμα υψηλόβαθμων στελεχών, ανέφερε ανακοίνωση της εισαγγελίας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται οι κατηγορούμενοι.

Η Volkswagen εντοπίστηκε να χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό για να χειραγωγεί τις αμερικανικές δοκιμές ρύπων το 2015, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο για τη χρήση κινητήρων ντίζελ, ενώ η υπόθεση της έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 29 δισεκ. ευρώ

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Βίντερκορν κατηγορείται για σοβαρή απάτη, απιστία και παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού διότι δεν ενήργησε –παρόλο που είχε την ευθύνη να το κάνει ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας– αφότου έγινε γνωστό στις 25 Μαΐου του 2014 ότι υπήρξε χειραγώγηση των κινητήρων ντίζελ.

Ο ίδιος αμέλησε να ενημερώσει τις αρχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και τους πελάτες για το παράνομο λογισμικό, ενώ δεν απέτρεψε την εγκατάσταση τέτοιου είδους λογισμικού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.Τον είχαν κατηγορήσει για συνωμοσία οι ΗΠΑ

Πρόσθεσαν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν στη Volkswagen πολύ υψηλότερα πρόστιμα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ απ’ ό,τι θα επιβάλλονταν εάν είχε ενεργήσει ο Βίντερκορν. Η VW ανακοίνωσε ότι δεν κάνει κανένα σχόλιο διότι οι διώξεις δεν αφορούν την εταιρία.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι ΗΠΑ άσκησαν δίωξη σε βάρος του Βίντερκορν, κατηγορώντας τον για συνωμοσία με στόχο τη συγκάλυψη της χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε μια παρόμοια υπόθεση, η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) κατέθεσε τον περασμένο μήνα αγωγή σε βάρος του Βίντερκορν κάνοντας λόγο για «μαζική εξαπάτηση» των Αμερικανών επενδυτών.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς του Μπράουνσβιγκ, οι κατηγορούμενοι για ιδιαίτερα σοβαρή απάτη βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών στη Γερμανία. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι έρευνες για 36 ακόμα υπόπτους για το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων συνεχίζονται και δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα ολοκληρωθούν.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ