«Τα pugs δεν είναι χαριτωμένα. Είναι δύσμορφα και άρρωστα ζώα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν!»

Η ράτσα των pug είναι ίσως μία από τις πιο αγαπητές σε οικογένειες και όχι μόνο. Τα pug έρχονται από τον αρχαίο Κινεζικό πολιτισμό και τα πρώτα τέτοια σκυλιά έκαναν την εμφάνισή τους, την περίοδο της δυναστείας Han (206 π.χ. – 200 μ.Χ). Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως οι Κινέζοι αυτοκράτορες είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τη συγκεκριμένη ράτσα και την αξιολογούσαν πολύ ακριβά, ενώ έφταναν ακόμη να τους βάζουν στρατιωτική προστασία.

Όμως τα pugs σημερινά pugs είναι τελείως διαφορετικά.

Τα σημερινά ‘καρτουνίστικα’ και υπερβολικά βραχυκέφαλα pugs έχουν φτιαχτεί από επιπλέον τεχνητές διασταυρώσεις για να μοιάζουν πιο «χαριτωμένα» και να πωλούνται ακριβότερα. Βλέπουμε πως η μουσούδα τους έχει μειωθεί δραματικά, κι οι δυσμορφίες στις οποίες τα καταδίκασε ο άνθρωπος τους άφησαν ως κληρονομιά μεγάλα προβλήματα υγείας.

Κάτω βλέπουμε τα κρανία ενός pug κι ενός λύκου (απ’ τον οποίο κατάγεται το pug, και με τον οποίο παρόμοιο θα ήταν αν δεν είχαν γίνει όλες οι τεχνητές προσμίξεις).

Δεξιά είναι το πώς έπρεπε να είναι κανονικά το κρανίο σύμφωνα με τη φυσική εξέλιξη και αριστερά πώς το έχει κάνει ο άνθρωπος: Οι κόχες των ματιών είναι υπερβολικά ρηχές, στο στόμα βλέπουμε συνωστισμό από δόντια που προεξέχουν, η μουσούδα είναι πια σχεδόν ανύπαρκτη.

Ένας χρήστης του tumblr ανέβασε ένα επιθετικό και ταυτόχρονα ειλικρινές post για τη συγκεκριμένη ράτσα σκύλων, με αφορμή τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Το ξέσπασμά του μπορεί να είναι ακραίο, όμως εν τέλει φαίνεται πως υπάρχουν πολλά πράγματα που δε γνωρίζαμε.

Αναλυτικά, όσα έγραψε στο λογαριασμό του
«Τα pugs δεν είναι χαριτωμένα. Είναι δύσμορφα προϊόντα ομομιξίας, ασθενικά εκ φύσεως που θα έπρεπε να μην έχουν υπάρξει ποτέ»

Στη συνέχεια στηρίζει έμπρακτα τη θέση του με ορισμένα σημαντικά στοιχεία για τα pugs:

Οι σκύλοι λαχανιάζουν για να ρίξουν την θερμοκρασία τους. Τα pugs πρακτικά δεν έχουν ρουθούνια και δυσκολεύονται να ρίξουν την θερμοκρασία στα σώματά τους, με αποτέλεσμα να φθείρονται πιο εύκολα τα βιολογικά τους όργανα.

Τα pugs δεν μπορούν να αναπνεύσουν κανονικά λόγω των σχεδόν ανύπαρκτων ρουθουνιών τους. Αυτό τους κάνει να δυσκολεύονται στις συνήθειες που έχουν συνήθως οι σκύλοι, όπως είναι το τρέξιμο, το κυνηγητό και άλλα παιχνίδια.

Συχνά υποφέρουν από πιεσμένη γνάθο, γεγονός που κάνει τα δόντια τους να αναπτύσσονται προς κάθε κατεύθυνση.

Τα δυσμορφικά σχήματα των κρανίων τους, κάνουν τα μάτια τους να «πετάγονται» από το κεφάλι. Το 60% όσων pug έχουν προτεταμένα μάτια, καταλήγουν να τυφλώνονται.

Τα μάτια τους επίσης τείνουν να πρήζονται πολύ ή να τα γρατζουνάνε από τις βλεφαρίδες τους.
Όταν ενθουσιάζονται συνηθίζουν να πνίγονται με υγρά που συγκεντρώνονται στο λαιμό τους.
Επειδή δύσκολα θα γυμναστούν, τα pugs τείνουν στην παχυσαρκία.

Ορισμένα pugs γεννιούνται με τα ρουθούνια τους σχεδόν κλειστά, πράγμα που τα κάνει να χρειάζονται επέμβαση για να ζήσουν.

Περίπου το 64% υποφέρει από δυσπλάσία στο γοφό τους, που προκαλεί επίπονη αρθρίτιδα στα σκυλιά.
Η κατσαρή τους ουρά προκαλεί προβλήματα στους σπονδύλους, που προκαλεί αλλοίωση σπονδυλικής στήλης, αστάθεια και νευρολογικά προβλήματα, μέχρι και παράλυση.

Η μηνιγγοεγκεφαλιτιδα είναι συχνή στα pugs. Τα σκυλιά με αυτή τη νόσο πεθαίνουν συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Εν συνεχεία εξηγεί πως όλα τα παραπάνω είναι ανασταλτικοί παράγοντας για την αγορά ενός pug.

O συγγραφέας του κειμένου προτείνει ως λύση τις παλιότερες γενιές της συγκεκριμένης ράτσας σκύλων πριν γίνουν οι πιο πρόσφατες προσμίξεις από εκτροφείς:

Αριστερά ένα retro-mop (retro-pug) που είναι σαφώς υγιέστερο απ’ το pug της μόδας (δεξιά) και ζει πολύ πιο ευτυχισμένη ζωή.

Πριν και μετά

«Είναι πιο υγιή, ζουν περισσότερο και έχουν όλα τα θετικά στοιχεία των pugs χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας που προκαλεί το δυσμορφικό κρανίο», σημειώνει.

Retro-pug

Eπιπλέον έχουν μακρύτερα πόδια, πράγμα που κάνει την άσκηση πολύ πιο εύκολη. Το καλύτερο είναι να μην αγοράζεις ζώα αλλά να υιοθετείς, αν όμως οπωσδήποτε θέλεις pug, τα retro-pugs είναι εκτός των άλλων και φτηνότερα απ’ τα pugs.

Είναι υγιέστερα, πιο ευτυχισμένα, και έχουν και το χαμόγελο-σήμα κατατεθέν ?

Ακόμη και άνθρωποι που έχουν pugs συμφώνησαν

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιβεβαιώνουν τα γραφόμενα του χρήστη, διαφωνόντας όμως με το «δεν είναι χαριτωμένα» του τίτλου. *Είναι* χαριτωμένα τα σημερινά pugs όμως ο τρόπος με τον οποίο έγιναν έτσι δεν είναι καθόλου χαριτωμένος και υπήρξε επιζήμιος και για τα ίδια τα ζώα.

Κάποιος πρόσθεσε: «Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις γάτες munchkin, για κάτι μικροσκοπικά σκυλάκια αλλά και για τα Frenchies: Δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά, δε ρυθμίζουν σωστά το ενδοκρινικό τους σύστημα. Ταλαιπωρούνται όλη τους τη ζωή – μόνο και μόνο για να μοιάζουν χαριτωμένα στα μάτια του ανθρώπου. Είναι εγωιστικό, είναι απάνθρωπο, είναι τελείως ηλίθιο!»

Pug

Η εναλλακτική φαίνεται πως άρεσε: «Τα retro-pugs έχουν γίνει με προσμίξεις που μείωσαν δραματικά τα προβλήματα υγείας, τις δυσμορφίες και τις ομομιξίες. Τα pugs είναι υπέροχα πλάσματα όμως οι άνθρωποι έκαναν τις ζωές τους κόλαση». Κάποιος συμφώνησε μ’ αυτό κι έγραψε: «Ακριβώς, τα retro-pugs έχουν 100% όλα τα θετικά των τρισχαριτωμένων pugs και σχεδόν 0% των προβλημάτων τους! Και ζουν και πολύ καλύτερη ζωή».

Retro-pug

Τέλος μια νοσοκόμα έγραψε: «Είμαι νοσοκόμος σε κτηνιατρείο και με εξοργίζει που οι άνθρωποι ακόμη αγοράζουν βραχυκέφαλα σκυλιά. Τα ζώα ζουν όλη τους τη ζωή χωρίς να μπορούν να αναπνεύσουν φυσιολογικά και οι ιδιοκτήτες είναι ανίδεοι. Κλείσε τα ρουθούνια σου και προσπάθησε να αναπνεύσεις από ένα καλαμάκι. Έτσι είναι η καθημερινότητα αυτών των ζώων. Με αηδιάζει όλο αυτό.»

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ