Παναθηναϊκός – Νταμπίζας: “Δεν απολογούμαι. Ξεκάθαρο μήνυμα στους φίλους του Τριφυλλιού”


Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τον ΟΦΗ με ανατροπή στο ΟΑΚΑ και ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ, Νίκος Νταμπίζας, έσπευσε να υπερασπιστεί την ομάδα του από τις “αιχμές” για την απόδοση των παικτών του Δώνη, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Ο Νίκος Νταμπίζας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος να απολογηθεί για κάτι ο Παναθηναϊκός μετά την ήττα του από τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ, αλλά έστειλε μήνυμα στους φίλους της ομάδας, ότι δεν διαπραγματεύονται την ηθική και την ακεραιότητα του συλλόγου.Οι δηλώσεις του Νταμπίζα

«Καλησπέρα από την πλευρά μου. Όπως γνωρίζετε δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία. Ο λόγος που βρισκόμαστε όλοι εδώ πέρα έχει να κάνει μια ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα που για εμένα είναι αδιαπραγμάτευτο, προσβλητικό και δεν μπορεί κανείς να το αφήσει να αιωρείται. Αυτό λέγεται ηθική.

Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που στερήθηκαν οι όποιες πιθανότητες για ευρωπαϊκή έξοδο, αποφασίστηκε μαζί με τον προπονητή να υπάρξει ένα πλάνο για αξιοποίηση των τελευταίων παιχνιδιών. Πάντα με σκοπό να βγει κερδισμένη η ομάδα. Το ζήτημα μας σήμερα έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια και θα μιλήσω και με ονόματα. Έχει να κάνει με τον οπαδό του Παναθηναϊκού που κάθεται σε ένα καφενείο ή στην άλλη άκρη της Ελλάδας και ακούει διάφορες αρθρογραφίες, επώνυμες και ανώνυμες. Όλα ξεκινήσαμε από το ματς με τον Απόλλωνα και τις επιλογές που έχουμε κάνει. Υπήρχε η απουσία του Γιόχανσον, που ήταν τιμωρημένος και είχαμε να τον δηλώσουμε σε κάποια ματς, με τον Άρη με τον Απόλλωνα και τον ΟΦΗ. Επιλέξαμε να τον δηλώσουμε με Απόλλωνα και ΟΦΗ, γιατί ήταν διαφορετικής δυναμικής και οι παίκτες που θα έμπαιναν να παίξουν οι νεαροί σε ηλικία θα ήταν σε ματς εντός έδρας κι όχι εκτός. Πάντα για λόγους δικούς μας, όχι εξωτερικούς. Το ίδιο έγινε και με τον Ινσούα. Αλλά και με τον Κουρμπέλη. Μιλάμε για αυτούς τους τρεις παίκτες γιατί δεν έπαιξαν με τον ΟΦΗ. Κι έχει να κάνει με το ότι ο αγώνας με τον Ατρόμητο είναι εκτός έδρας και με το ότι ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει πολλά παιχνίδια στα πόδια του είναι πιο εύκολο να παίξει με τον ΟΦΗ εντός παρά με αυτή την ομάδα εκτός.

Πάμε στο ματς με τον Απόλλωνα, όπου αγωνίστηκαν ο Κότσαρης, ο Αποστολάκης, ο Στάικος, ο Χατζηθεοδωρίδης. Η συμμετοχή του Κότσαρη ήταν αυτή που είχε το ειδικό βάρος. Φτάνοντας στο ματς με τον ΟΦΗ, επειδή υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που σας δηλώνω ξεκάθαρα είχαμε στο μυαλό μας να είναι ματς με τον χαρακτήρα αυτού κόντρα στον Απόλλωνα. Ο προπονητής, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, αναγκάστηκε να αλλάξει τις αρχικές του σκέψεις και εμπιστεύθηκε έτσι τον βασικό πορτιέρο της ομάδας.

Στην Ελλάδα όταν κάνουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο και πετυχαίνει περνάει απαρατήρητο, όταν δεν πετυχαίνει μόνο τότε δημιουργούνται σκιές. Η χθεσινή εμφάνιση ήταν η χειρότερη από την ημέρα που ήρθαμε στην ομάδα. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά που είναι να αναλύσουμε αγωνιστικά τι πήγε κακά. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι να υπάρχει έστω και ένα μέλος μέσα στην οικογένεια της ομάδας που θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε μορφή σκοπιμότητας. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω σε κάθε φίλο του Παναθηναϊκού σε όλη την Ελλάδα. Σας ανέλυσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε σε μια ειδική συνθήκη.

Θα ήθελα να σκεφτείτε το αντίστροφο σενάριο, να δηλώναμε τους παίκτες μας στον Ατρόμητο να μην παίξουν και να ήταν ανοιχτή η τέταρτη θέση. Θα έβγαινε λοιπόν ο Άρης να μας κατηγορήσει ότι αβαντάρουμε τον Ατρόμητο. Δεν είναι η ίδια βαρύτητα στο μυαλό του καθενός, αλλά μπορούμε να μιλάμε ώρες για τον τρόπο και την διαδικασία. Οι αποδόσεις οι αθλητικές έχουν ευθύνες. Δεν μπορεί να αναζητηθεί ευθύνη σε θέματα ηθικής. Αναλαμβάνουμε ευθύνες και θα έχουν γνώμονα όλη την χρονιά. Στα μέσα του Μαΐου θα έχετε και την απολογιστική συνέντευξη με γνώμονα την χρονιά που πέρασε».

Είχατε φροντίσει πριν το ματς με τον ΟΦΗ να μιλήσετε στους παίκτες για όσα ακούγονταν; Τους δώσατε να καταλάβουν τη σημασία του ματς; «Όλος ο κόσμος ερμηνεύει με βάση το τι μπορεί να έχει ο καθένας στο μυαλό του. Το πως κινούμαστε όλη την εβδομάδα δεν μπορείτε να το γνωρίζετε και δεν θέλω να το αναλύσω. Δεν διαφέρει για το ματς με τον ΟΦΗ και σε σχέση με τα άλλα ματς. Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη δική μας πλευρά είναι ότι δεν μπορούμε να διαφημίζουμε τη διαδικασία που ακολουθούμε. Αναφέρθηκα συγκεκριμένα και αναλυτικά στην διαδικασία επειδή είναι πολύ ειδικό το ζήτημα».

Αν έχετε να δώσετε κάποια απάντηση στον κύριο Κούγια; «Είμαι 46 χρονών και αισθάνομαι την υποχρέωση να δώσω απάντηση μόνο στον απλό φίλαθλο του Παναθηναϊκού. Οποιοδήποτε άλλος είναι έξω από την οικογένεια αυτή, επιτρέψτε μου να του απαντήσω όταν και όποτε θέλω εγώ».

Μπαίνοντας στο ημίχρονο, με τη διαφαινόμενη ήττα του Άρη, δεν θα έπρεπε οι παίκτες να έχουν στο μυαλό τους ότι ακόμα υπάρχουν πιθανότητες για την πεντάδα; «Το είχαν στο μυαλό τους και πριν το ματς».

Απέναντι στον φίλαθλο του Παναθηναϊκού πως θα προστατέψετε κάποιους συγκεκριμένους παίκτες και αν θεωρείται πως μπορεί όλο αυτό να επηρεάσει το πλάνο σας; «Αν κάποιος θέλει να λειτουργήσει με ένδικα μέσα, είναι δικαίωμα του. Εμείς σαν Σύλλογος θα προστατεύσουμε τους παίκτες μας με τον τρόπο που κρίνουμε σωστό. Δεν μπορώ να σας το αναλύσω περισσότερο. Εμείς έχουμε μία διαδικασία αξιολόγησης και πάνω σε αυτή θα βασιστούμε. Το πλάνο τρέχει και κάθε κομμάτι και κάθε σταθμός, θετικός ή αρνητικός, είναι κριτήριο για να αξιολογήσουμε στο τέλος τους πάντες. Όλων όσοι είμαστε στο ποδοσφαιρικό τμήμα».

Προφανώς και είναι θέμα προπονητή, αλλά θέλω και την γνώμη σας. Τι δεν πήγε καλά στο δεύτερο ημίχρονο; Είναι θέμα ψυχολογίας; «Δεν θέλω να κάνω ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης. Είναι ειδικός ο λόγος που μιλάω για το πως χειριστήκαμε τα εσωτερικά της ομάδας. Θα μείνω σε ότι είπε ο προπονητής. Υπνωτισμένοι είπε. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι διαφορετικό. Ήταν ξεκάθαρη η εικόνα, δεν μπορούμε να την ελαφρύνουμε ή να την βαρύνουμε. Δεν θέλω να βρω ένα άλλοθι, η εμφάνιση ήταν πάρα πολύ κακή».

Προσπαθώ να αντιληφθώ το λόγο της συνέντευξης. Είναι πρωτοφανές ένας μεγάλος σύλλογος να απαντάει σε σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε τα μέσα στη ζωή του Παναθηναϊκού τόσο πολύ, που σας αναγκάζει να απαντήσετε; «Σας ξαναλέω. Δεν είναι επί προσωπικού. Είναι λεπτό το ζήτημα. Δεν έχει να κάνει με την οργή κάποιου. Έχει να κάνει με το πως εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα σημαντικό ζήτημα για εμένα. Αισθάνομαι μειονεκτικά αναγκάστηκα μαζί με τον προπονητή να κάνουμε αυτή την συνέντευξη Τύπου, ώστε να ξεκαθαρίσουμε τον τρόπο».

Με δεδομένο ότι ζούμε στην Ελλάδα και μιλάμε για τον Παναθηναϊκό, που αγωνιστικά δεν είχε δώσει ποτέ του δικαιώματα, εκ του αποτελέσματος θεωρείτε ότι έπρεπε ως κλαμπ να είχατε μία διαφορετική προετοιμασία στην προσέγγιση του παιχνιδιού; «Οι ειδικές συνθήκες που καθορίζονται, για μας έχουν τη ίδια βαρύτητα σε κάθε παιχνίδι. Δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορετικό έχει ο καθένας στο μυαλό του ότι μπορούσε να γίνει. Ο τρόπος που προετοιμαστήκαμε είχε την ίδια ακριβώς βαρύτητα όπως για κάθε άλλο παιχνίδι. Δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να προετοιμαστούμε καλύτερα για τον ΟΦΗ, επειδή στο μυαλό του καθενός υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα. Αν όμως ερμηνεύονται ανάλογα με το αποτέλεσμα, τότε ο καθένας μπορεί να το πάρει από την δική του πλευρά και να το αξιολογήσει».

Κάνοντας μία αποτίμηση των παιχνιδιών που έχει παίξει η ομάδα μετά τον Ολυμπιακό, το κόστος της επιλογής είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το κέρδος να δοθεί χρόνους στους μικρούς; Ο Παναθηναϊκός έχει περάσει δύσκολους μήνες με τους οπαδούς του, με το ντου στα γραφεία, με τα όσα ακολούθησαν και το ντου στο γήπεδο με τον Ολυμπιακό… «Η διαφορετικότητα που προσεγγίσαμε το ματς αυτό ήταν η επιλογή σε μία πολύ ειδική θέση για να προασπίσουμε τον σύλλογο, πιθανώς και το άτομο. Μιλώ για τον τερματοφύλακα. Υπήρχε η σκέψη να παίξει το ματς με τον ΟΦΗ και τα επόμενα ματς ο Κότσαρης, προστατεύσαμε όμως την ομάδα με αυτό τον τρόπο. Η διαδικασία ήταν η ίδια, η διαφοροποίηση στο πλάνο ήταν ως προς τις τιμωρίες. Το κόστος λοιπόν μπορεί να είναι μεγαλύτερο στο μυαλό του καθενός. Εγώ θεωρώ και μιλάω και εξ ονόματος του προπονητή ότι όταν σχεδιάζεις κάτι και έχεις αγνά κίνητρα για να το κάνεις αυτό η άλλη όψη του νομίσματος είναι να μην παίξουν σε άλλο ματς. Τότε θα κινδύνευαν να καούν. Αν έπαιζαν στον Ατρόμητο θα έλεγαν ότι δεν έπαιξαν με τον ΟΦΗ και τους ρίξατε στον λάκκο με τους λέοντες. Ο καθένας μπορεί να δει τα πράγματα από όποια άποψη το επιθυμεί. Σας εξήγησα και πριν πως πάρθηκαν οι αποφάσεις και πως προστατεύσαμε την ομάδα από τους ψιθύρους. Η εμφάνιση όμως ήταν τόσο άσχημη που διογκώθηκε το πρόβλημα. Δεν περιμέναμε αυτή την τόσο άσχημη απόδοση».

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υπάρξει απολογία από μέρους σας. Έχετε χάσει από τον ΠΑΣ, φέρατε ισοπαλία με την ΑΕΛ, ήττα από τον Πανιώνιο. Ο ΟΦΗ καιγόταν με το αποτέλεσμα. Γιατί πρέπει να γίνει όλη αυτή η συνέντευξη Τύπου και να παρουσιάζεστε απολογητικός; «Δεν αισθάνομαι ότι απολογούμαι. Περνάω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε έναν φίλο του Παναθηναϊκού που μπορεί να το ακούσει. Ήταν μία επιλογή που κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει. Το θέμα της ηθικής είναι για εμάς πάνω απ’ όλα. Έχω παραστάσεις από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι συγκεκριμένη και χαμηλώνω συνειδητά το επίπεδο της κουβέντας, για να είναι ξεκάθαρο αυτό που θέλω να περάσω».

Θέλω να μου πείτε αν όλο αυτό που δημιουργήθηκε θα σας κάνει να πάρετε την ίδια απόφαση ξανά. Όλοι όσοι συζητάνε για αυτό το ματς λένε ότι Παναθηναϊκός στήθηκε. Ένα αυτό και δεύτερον θα είχατε καταλάβει αν δύο παίκτες είχαν στηθεί; «Το πρώτο σκέλος κρίνεται με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αν κρίνουμε ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε στο μέλλον, ναι θα το ξανακάνουμε. Από τα 21 χρόνια που έτρεχα στο γήπεδο, αντιλαμβάνομαι πολλά περισσότερα τώρα. Τώρα, όταν ζεις κάθε μέρα σε έναν οργανισμό και περνάς περισσότερο χρόνο σε μία ομάδα με συγκεκριμένους χαρακτήρες, να είστε σίγουροι ότι θα το καταλάβαινα. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία συνωμοσία εν αγνοία μας».

Φέρατε το παράδειγμα της Γιουβέντους. Ο προπονητής της Μπολόνια έκανε δηλώσεις κατά της Γιουβέντους και η Γιουβέντους δεν ασχολήθηκε.Ούτε καν ανακοίνωση δεν έβγαλε. Εσείς εχετε γράψει μία από τις πιο σημαντικές σελίδες στην ιστορία της ΑΕΛ. Σας πικραίνει η δήλωση του κυρίου Κούγια, έχετε κάποιο παράπονο; «Ανέφερα το παράδειγμα της Γιουβέντους για να καταλάβουν όλοι ότι αυτά τα πράγματα γίνονται παντού. Αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, δεν θα καθόμασταν εδώ. Δοκάρι και μέσα πετυχημένο, δοκάρι κι έξω αποτυχημένος. Αυτή είναι η λογική. Το ανέφερα για αυτό το λόγο. Η Γιουβέντους δεν θα κάνει συνέντευξη Τύπου, γιατί ξερει την πραγματικότητα της. Όταν συγκρίνεις άλλες κουλτούρες και καταστάσεις, τότε ειναι στην κρίση του καθενός το πως θα τοποθετηθεί. Για αυτό το ξεκαθαρίζουμε με αυτό τον τρόπο. Ας το κρίνει ο καθένας, πήραμε την απόφαση και την υποστηρίζουμε».

Πήρατε μία απόφαση να προστατευθεί ο Κότσαρης. Μπήκατε όμως σε μία διαδικασία να προστατέψετε την ομάδα. Μήπως όμως δεν δώσατε στην ομάδα να καταλάβει; «Επειδή ξέρω ότι οι περισσότεροι μιλάτε με τους παίκτες και κατά καιρούς έχουν βγει πράγματα που έχουν ειπωθεί σε κατ ιδίαν συζητήσεις μας. Υπάρχει μια μεγάλη πληγή που εμένα με εξοργίζει κάποιες στιγμές. Δεν θέλω να διαφημίσουμε τους τρόπους που λειτουργούμε μέσα στην εβδομάδα. Όλα τα παιχνίδια κρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Ξέρω ότι σας μεταφέρονται περιστατικά. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ξέρουν που κινούνται και αφουγκράζονται το κλίμα. Είναι στους δρόμους, είναι μέσα στα σόσιαλ μίντια. Αν κάναμε κάτι χτυπητά διαφορετικό, τότε ο καθένας μπορεί να το βλέπει διαφορετικά».

Αυτή η μικρή κηλίδα, διαφοροποιεί την αξιολόγηση για κάποιους παίκτες; Επειδή με την κακή τους εμφάνιση επέτρεψαν να λερωθεί το όνομα του Παναθηναϊκού, το δικό σας, του προπονητή; «Σας είπα και πριν από κάθε ματς βγαίνουν συμπεράσματα. Είναι άδικο να παίρνουμε αποφάσεις για 25-30 λεπτά. Όλα είναι σημαντικά. Και οι επόμενοι δύο σταθμοί είναι σημαντικοί. Σίγουρα ήταν αυτό σαν συμπέρασμα: μία πάρα πάρα πολύ άσχημη εμφάνιση».

Περισσότερα σε λίγο…


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ