Μαγνησία: Μαγικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας


Πουθενά αλλού στην Ελλάδα η θάλασσα δεν εναρμονίζεται τόσο ιδανικά με το βουνό. Η Μαγνησία είναι ένας τόπος ξεχωριστός, ένας κλασικός προορισμός γεμάτος επιλογές για όλες τις διαθέσεις και για κάθε εποχή του χρόνου, με πλούσια μυθολογική παράδοση, μοναδικές εναλλαγές τοπίου, υπέροχη φύση και γραφικούς οικισμούς που κρύβουν πολλούς θησαυρούς. Από τη μία ο Βόλος, η πρωτεύουσα του νομού, μια ολοζώντανη και σύγχρονη πόλη που μπορεί να προσφέρει πολλές εμπειρίες στον επισκέπτη. Κι από την άλλη, τα χωριά του Πηλίου, ανάμεσα στον Παγασητικό και στο Αιγαίο, όπου η παράδοση και η φύση έχουν στήσει παραμυθένιο σκηνικό. Σίγουρα θες πολλές επισκέψεις για να ανακαλύψεις όλες τις ομορφιές αυτού του τόπου.

Βόλος: Μια πόλη με ιδιαίτερη γοητεία

Χτισμένη στο μυχό του Παγασητικού κόλπου, στη σκιά του βουνού των Κενταύρων, η πρωτεύουσα της Μαγνησίας είναι ιδανική για ένα city break σε συνδυασμό με Πήλιο ή και όχι. Πόλη εμπορική, φιλόξενη και πολύ ζωντανή, με βιομηχανικό παρελθόν και σπουδαίο λιμάνι, o Βόλος έχει τον «μυστικό» συνδυασμό που γοητεύει κάθε επισκέπτη.

Οι βόλτες ξεκινούν από την πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρο Αργοναυτών που σφύζει από ζωή και συνεχίζονται στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο, στην παλιά πόλη με τα νεοκλασικά κτήρια και το κάστρο που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα, αλλά και στον κατάφυτο λόφο της Γορίτσας με την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και την πιο μαγική θέα στην πόλη. Αξίζει να επισκεφτείτε το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που στεγάζεται στο κτήριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου στα Παλιά, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, το οποίο προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία για να γνωρίσετε τη σημαντική βιομηχανική ιστορία της πόλης.

Βόλος χωρίς τσίπουρο δεν γίνεται. Μέρος της ζωντανής παράδοσης της πόλης, τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι από μόνα τους ξεχωριστή εμπειρία. Κάντε μια βόλτα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, δημιούργημα του προσφυγικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, για να απολαύσετε το περίφημο τσίπουρο μαζί με παραδοσιακούς μεζέδες εκεί όπου γεννήθηκε η φημισμένη συνήθεια ντόπιων και επισκεπτών.

 

Πήλιο: Τα πολλά πρόσωπα του μυθικού βουνού των Κενταύρων

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες φορές κι αν πάμε, πάντα στα πανέμορφα χωριά του Πηλίου θα επιστρέφουμε για αποδράσεις που συνδυάζουν άφθονη παράδοση, μοναδικές διαδρομές μες στη φύση, πληθωρικές τοπικές γεύσεις και χαλάρωση με θέα στον Παγασητικό και το Αιγαίο. Δεν θα κουραστούμε ποτέ να περπατάμε στα πέτρινα καλντερίμια τους, να χαλαρώνουμε στις πανέμορφες πλατείες τους και να ανακαλύπτουμε νέες αφορμές για άλλη μία εξόρμηση στο αγαπημένο βουνό.

Η Πορταριά και η Μακρινίτσα, τα πρώτα χωριά που συναντά κάποιος ανηφορίζοντας από τον Βόλο, είναι τα πιο κοσμικά και τουριστικά αναπτυγμένα. Μεγάλα και γεμάτα επιλογές, με ωραία αρχοντικά, περίτεχνες λιθόκτιστες βρύσες, καλοφτιαγμένους ξενώνες, παραδοσιακές ταβέρνες και αρκετά καταστήματα, απολαμβάνουν πανέμορφη θέα στον Βόλο και αποτελούν ιδανική επιλογή για τους ταξιδιώτες της πρώτης φοράς.

H Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο χωριό του βουνού. Αυτό το ιστορικό και πλούσιο μέρος, που έχει γίνει ευρέως γνωστό για τα περίφημα μήλα του, αποτελεί ιδανική επιλογή για βόλτες με παραδοσιακό χρώμα και θέα στο Αιγαίο, αλλά και για απολαυστικούς περιπάτους στη φύση που καταλήγουν στην παραλία του Χορευτού. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Πουρί, ένα από τα λιγότερο γνωστά χωριά, με υπέροχη θέα προς το Αιγαίο.

Οι ανατολικές πλαγιές του Πηλίου, με χωριά απλωμένα σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, όπως ο Κισσός και το Μούρεσι, τραβούν σαν μαγνήτης τους φυσιολάτρες. H Τσαγκαράδα με τις τέσσερις συνοικίες της, είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο πράσινα χωριά του Πηλίου. Έχει πανέμορφες πλατείες και εκκλησίες, προσφέρει αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές για διαμονή και φαγητό και αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για το παραθαλάσσιο θέρετρο του Αγίου Ιωάννη ή τη γοητευτική Νταμούχαρη.

Ένα ακόμα πανέμορφο πηλιορείτικο χωριό είναι οι Μηλιές, ένα μέρος με πλούσια ιστορία και σημαντικότερο αξιοθέατο τον παλιό σταθμό του θρυλικού τρένου Μουτζούρη και την εντυπωσιακή γέφυρά του, έργα και τα δύο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου. Η διάσημη διαδρομή με τον Μουτζούρη Άνω Λεχώνια-Μηλιές είναι μια ξεχωριστή εμπειρία (λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο).

Από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά χωριά, η Βυζίτσα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Ξεχωρίζει για τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά της, τη μεγάλη πλατεία με τα πανύψηλα πλατάνια και τις εκκλησίες της.

Όσοι έχουν διάθεση να εξερευνήσουν τη δυτική πλευρά του βουνού, θα ανακαλύψουν γαλήνια χωριουδάκια όπως ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, “μπαλκόνι” του Πηλίου με μια από τις πιο όμορφες πλατείες χωριού στην Ελλάδα, το πολύ ατμοσφαιρικό χωριό Πινακάτες με τα υπέροχα παλιά αρχοντικά, την ήρεμη Δράκεια- ένα από τα λίγα χωριά του Πηλίου που δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά- και τον μικρό και γοητευτικό Άγιο Λαυρέντιο (με την ομώνυμη ιστορική μονή) που διατηρεί ανέπαφο το αγνό πηλιορείτικο χρώμα του.

Το νότιο Πήλιο με πανέμορφες παραλίες και γραφικούς οικισμούς ζωντανεύει κυρίως το καλοκαίρι και έχει το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αξίζει να ανακαλύψετε τα κεφαλοχώρια του Λαύκου και της Αργαλαστής, την αμφιθεατρική Άφησσο, το Χόρτο, τη Μηλίνα και στο τέλος της διαδρομής, το Τρικέρι, με τα καΐκια στη σειρά να βγάζουν τις ψαριές τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ