Το οσομπούκο είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που προέρχεται από το Μιλάνο και παρασκευάζεται με μοσχαρίσιο κότσι μαγειρεμένο σε πλούσια σάλτσα με κρασί και λαχανικά. Εδώ προσαρμόζουμε τη συνταγή για κατσαρόλα, ώστε να απολαμβάνετε την πλούσια γεύση του ακόμα κι αν δεν έχετε γάστρα. Ιδανικό για να το συνοδεύσετε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.
Οσομπούκο κατσαρόλας- Χρόνος παρασκευής
2 ώρες
Υλικά:
-
4 φέτες μοσχαρίσιο κότσι (800-1000 γρ.), με το κόκαλο
-
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 καρότα, σε ροδέλες
-
2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
-
400 ml ζωμό βοδινού
-
150 ml λευκό κρασί
-
400 γρ. ντομάτα κονκασέ (ή φρέσκια ψιλοκομμένη)
-
1 φύλλο δάφνης
-
1 κ.γλ. θυμάρι
-
1 κ.γλ. δεντρολίβανο
-
Αλάτι, πιπέρι
-
Αλεύρι για πασπάλισμα
-
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
-
Πασπαλίζετε τις φέτες μοσχαρίσιου κότσι με αλάτι, πιπέρι και αλευρώνετε ελαφρώς.
-
Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τα κότσια μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τα αφαιρείτε και τα κρατάτε στην άκρη.
-
Στο ίδιο λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν.
-
Ξαναβάζετε τα κότσια στην κατσαρόλα, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Προσθέτετε τη ντομάτα, το ζωμό, τη δάφνη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
-
Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και αφήνετε να σιγομαγειρευτεί για 1,5 – 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και η σάλτσα να δέσει.
Tips:
-
Για πιο δεμένη σάλτσα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο παραπάνω αλεύρι στο σοτάρισμα.
-
Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, προσθέστε ξύσμα λεμονιού στο τέλος.
-
Συνοδεύστε το οσομπούκο με πουρέ πατάτας ή ρύζι πιλάφι.