Θρήνος για την Παναγία των Παρισίων: «Χάνεται η ιστορία μας στις φλόγες», λένε με δάκρυα οι Γάλλοι [εικόνες]


Δακρυσμένοι και αποσβολωμένοι, οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν το απόγευμα της Δευτέρας ότι έβλεπαν μπροστά τους την Παναγία των Παρισίων να φλέγεται.

Γύρω από την περίμετρο ασφαλείας, κόσμος παρακολουθούσε κλαίγοντας την πυρκαγιά να καταστρέφει ένα παγκόσμιο μνημείο. Πολλοί δεν μπορούσαν να αρθρώσουν λέξη μπροστά στην καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, κάποιοι έψελναν, άλλοι αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλον.

Αγκαλιασμένοι πολίτες παρακολουθούν τη φωτιά
Πολλοί στάθηκαν στην απέναντι όχθη του Σηκουάνα, βλέποντας τη φωτιά

«Υπάρχει ένα αίσθημα απόλυτης θλίψης και θυμού. Είναι η κληρονομιά μας. Κάποιοι στο πλήθος ψέλνουν. Είτε είσαι Χριστιανός, είτε όχι, ένα μέρος της ιστορίας μας χάνεται στις φλόγες», δήλωσε στον Guardian η Καμίλ, μια 20χρονη που μαζί με πολύ κόσμο ακόμη, παρακολουθούσε συγκλονισμένη τη φωτιά να κατατρώει την Παναγία των Παρισίων. «Είναι ένα σύμβολο του καθολικισμού. Ενα σύμβολο του Παρισιού», είπε από την πλευρά του ένας 55χρονος παραδίπλα.

Από τις πιο σοκαριστικές στιγμές ήταν όταν κατέρρευσε η κορυφή του κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων. «Κόπηκε η ανάσα όλων, ήταν σαν να βγάλαμε μια πνιχτή κραυγή όσοι το βλέπαμε. Τι μπορείς να πεις; Το να το βλέπεις, στην άλλη πλευρά του ποταμού, είναι σαν να βλέπεις έναν άνθρωπο να υποφέρει», δήλωσε η Μαρί Αν από τη Βρετάνη, που βρέθηκε στο Παρίσι για να επισκεφθεί τα παιδιά της. «Είναι απαίσιο. Είδα ανθρώπους να κλαίνε με λυγμούς, δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπό τους. Είναι μέρος της κληρονομιάς όχι μόνο του Παρισιού, αλλά όλης της Γαλλίας. Είναι τρομερό να βλέπεις ένα τέτοιο υπέροχο κτίσμα να τυλίγεται στις φλόγες», συμπλήρωσε.

«Χάνεται ένα κομμάτι της ιστορίας μας», λένε οι Γάλλοι
Εκδηλη η αγωνία στα πρόσωπα των Γάλλων για την Παναγία των Παρισίων

Δεν ήταν μόνο οι Γάλλοι συγκλονισμένοι όμως. Ο Αμερικανός Φρεντ Φελπς και η σύζυγός του, βρίσκονται στο Παρίσι για διακοπές. «Μένουμε λίγο πιο κάτω στον δρόμο και ακούσαμε τις σειρήνες. Ήταν ένα από τα πράγματα που ήθελα να δω πριν να πεθάνω», δήλωσε ο 72χρονος για την Παναγία των Παρισίων. «Είδαμε τι συνέβαινε και δακρύσαμε και οι δυο μας. Είναι τρομερό, απλά τρομερό. Και το να βλέπεις τα πρόσωπα των Παριζιάνων, να ακούς τη συγκίνηση στις φωνές τους… Δεν καταλαβαίνουμε γαλλικά, αλλά αυτό το καταλαβαίνουμε. Είμαστε και οι δύο πολύ συγκινημένοι», συμπλήρωσε.

«Είμαι τρομερά λυπημένη. Είναι ένα σπουδαίο ιστορικό μνημείο, μέρος της ομορφιάς του Παρισιού, μέρος της ιστορίας της Γαλλίας. Αν είσαι Παριζιάνος και αγαπάς την πόλη, αυτό είναι σαν να δέχεσαι ένα χτύπημα στο σώμα. Είναι δύσκολο να το περιγράψεις», είπε από την πλευρά της η Αλίς Λορ, 26χρονη δικηγόρος στο Παρίσι.

Εμφανώς στεναχωρημένος και ο Εμανουέλ Μακρόν, που πήγε στην Παναγία των Παρισίων
Τιτάνιες οι προσπάθειες των πυροσβεστών

Φωτογραφίες: ΑΠΕ/ EPA, AP

Πηγή: www.newsone.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ