14 Μαΐου 2025

Καρυδόπιτα με ταχίνι: Μια υγιεινή παραλλαγή του κλασικού σιροπιαστού


Η καρυδόπιτα είναι από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά, όμως εδώ θα την απογειώσουμε με ένα twist! Το ταχίνι δίνει μια υπέροχη, γεμάτη γεύση και προσθέτει θρεπτική αξία, κάνοντάς τη μια πιο υγιεινή επιλογή χωρίς να στερείσαι τίποτα από την απόλαυση.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Περιέχει υψηλή ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου, ενισχύοντας τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, καθιστώντας το ιδανικό για χορτοφάγους και vegans. Επιπλέον, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι λιγνάνες, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Εξαιρετική για κάθε εποχή, ιδανική με έναν ελληνικό καφέ ή τσάι.

Καρυδόπιτα με ταχίνι- Προετοιμασία

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά
Μερίδες: 10-12 κομμάτια

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι ταχίνι

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή (ή μέλι για πιο υγιεινό αποτέλεσμα)

  • 4 αυγά

  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

  • 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα

  • Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C και άλειψε ένα ταψάκι (διαμέτρου περίπου 24 εκ.) με λίγο ταχίνι ή λάδι.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπησε το ταχίνι με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν ελαφρώς.

  3. Πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.

  4. Ρίξε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα, ανακατεύοντας απαλά.

  5. Σε ξεχωριστό μπολ, κοσκίνισε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι.

  6. Πρόσθεσε σταδιακά τα στερεά υλικά στο μείγμα του ταχινιού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

  7. Τέλος, πρόσθεσε τα καρύδια και ανακάτεψε ελαφρώς να μοιραστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.

  8. Ρίξε το μείγμα στο ταψί και ψήσε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.

  9. Άφησέ τη να κρυώσει καλά πριν τη σερβίρεις.

Καρυδόπιτα – Tips:

  • Μπορείς να αντικαταστήσεις μέρος της ζάχαρης με μέλι για πιο φυσική γλύκα.

  • Αν θες περισσότερη υγρασία, πρόσθεσε λίγες σταφίδες μουλιασμένες σε κονιάκ.

  • Για ακόμα πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγο μοσχοκάρυδο ή μαχλέπι στο μείγμα.

  • Σερβίρεται τέλεια με μια κουταλιά γιαούρτι ή λίγο παγωτό βανίλια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ