Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με βασικά θέματα την αναβάθμιση της ασφάλειας και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, καθώς και την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του νέου νομοσχεδίου για τους σιδηροδρόμους, το οποίο – όπως είπε – απαντά στις προκλήσεις δεκαετιών, επιταχύνοντας αλλαγές που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ουσιαστικά το επίπεδο ασφάλειας, με παρεμβάσεις που ξεφεύγουν από τα λόγια και εστιάζουν στο αποτέλεσμα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μέσα στην ημέρα αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις για την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών υποδομών που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία Daniel, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 15 μηνών. Όπως υπογράμμισε, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, ο βασικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας θα διαθέτει πλήρη τηλεδιοίκηση, σύγχρονη σηματοδότηση, αυτόματη πέδηση μέσω του συστήματος ETCS, το οποίο ήδη δοκιμάστηκε με επιτυχία. Μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, το σύστημα αυτό θα έχει εγκατασταθεί σε όλες τις αμαξοστοιχίες της κεντρικής γραμμής.
Πέρα από αυτά, προβλέπεται και η εγκατάσταση γεωεντοπισμού για τα τρένα, που θα αποκλείει κάθε πιθανότητα σύγκρουσης. Ένα ενιαίο κέντρο εποπτείας θα παρακολουθεί τη θέση των συρμών με ακρίβεια εκατοστού, ενώ η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr θα παρέχει στους πολίτες αξιόπιστες πληροφορίες για την πορεία των δρομολογίων.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις αυτές «τολμηρές», σημειώνοντας πως το νέο πλαίσιο θα επιτρέπει πιο ευέλικτες προσλήψεις, καλύτερες αποδοχές για τους εργαζόμενους, καθώς και τη δυνατότητα προσέλκυσης εξειδικευμένων στελεχών από το εξωτερικό.
Παρομοιάζοντας τον ΟΣΕ με τη ΔΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία ότι ο οργανισμός θα ακολουθήσει την πορεία μετασχηματισμού που ακολούθησε και η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η οποία, όπως είπε, «από χρεοκοπημένη έγινε πρωταγωνίστρια στην αγορά ενέργειας». Ο νέος ΟΣΕ, συμπλήρωσε, θα ενσωματώσει όλες τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής και τα πορίσματα ελέγχου, με ενίσχυση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αύξηση της βιντεοεπιτήρησης κρίσιμων υποδομών και ψηφιοποίηση των ενδοεπικοινωνιών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη βελτίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού, με χρήση προσομοιωτών στα πρότυπα της αεροπορίας, την επαναφορά του προϊστάμενου αμαξοστοιχίας και τη δημιουργία ειδικής μονάδας επιτηρητών που θα έχει την αρμοδιότητα να εισηγείται κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των πρωτοκόλλων ασφαλείας.
«Χτίζουμε μια νέα κουλτούρα ασφαλείας και επαγγελματισμού σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αποτρέψουμε τραγικά λάθη και παραλείψεις», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η ευθύνη του κράτους θα συνδυάζεται με την ευσυνειδησία των εργαζομένων.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του σιδηρόδρομου, με την υποστήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα απαιτήσει χρόνο και συνέπεια, όμως είναι αναγκαία για να γίνουν πράξη αλλαγές που δεν προχώρησαν για δεκαετίες.
Τέλος, έστειλε σαφές μήνυμα προς τη Hellenic Train ότι σύντομα θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις. «Οφείλουμε να απαντήσουμε στο συλλογικό πένθος των Τεμπών όχι με λόγια, αλλά με πράξεις που φέρνουν αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά, κλείνοντας με την αισιοδοξία πως η Ελλάδα μπορεί να αφήσει πίσω της το επώδυνο παρελθόν και να προχωρήσει μπροστά.