Πώς υπολογίζεται το τεκμήριο διαβίωσης για κατοικίες – Πώς να κάνετε δήλωση στο Ε1


ΑΑΔΕ -Όλες οι ειδήσεις: Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες βαρύνουν τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν, είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

Tο τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της.

Αναλυτικότερα, ως ακολούθως:

* Μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.

* Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

* Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.

* Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.

* Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.

Ολα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%. Επίσης, για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.

Προκειμένου να υπολογιστούν τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διέμειναν κατά τη διάρκεια του 2018, οι φορολογούμενοι πρέπει να αναγράψουν και στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αναλυτικά στοιχεία για τα συγκεκριμένα ακίνητα. Η αναγραφή των στοιχείων των κατοικιών πρέπει να γίνει από κάθε φορολογούμενο στον πίνακα 5.1 του Ε1.

Οδηγίες ΑΑΔΕ

Για την ορθή ηλεκτρονική συμπλήρωση του πίνακα αυτού η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δημοσιοποίησε μέσω απαντήσεων στις πιο συχνά υποβαλλόμενες ερωτήσεις των φορολογουμένων- οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες:

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος όταν θα έρθει η ώρα να συμπληρώσει τον πίνακα 5.1 είναι να επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας.

Εφόσον επιλέξει το πλαίσιο αυτό, θα εμφανιστεί ένας πίνακας στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περσινής εικόνας του Ε1, είτε της εικόνας του Ε9.

Ο φορολογούμενος πρέπει πρώτα να επιλέξει μία από τις δύο εικόνες.

Στη συνέχεια, από τον νέο πίνακα που θα εμφανιστεί και θα περιέχει τα στοιχεία των ήδη δηλωθεισών κατοικιών, θα πρέπει να επιλέξει όποια ακίνητα χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια του 2018 για τη διαμονή του και να τα χαρακτηρίσει ανάλογα (κύρια – 1η δευτερεύουσα – 2η δευτερεύουσα και λοιπές).

Στη συνέχεια πρέπει να τα καταχωρίσει και τέλος να επιλέξει «Μεταφορά στη Δήλωση», προκειμένου τα στοιχεία που δήλωσε να μεταφερθούν και να αποτυπωθούν στον πίνακα 5.1 της φορολογικής του δήλωσης.

Στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται στον πίνακα τα στοιχεία ενός ακινήτου που θέλει να δηλώσει, ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «εισαγωγή νέου ακινήτου» και να καταχωρίσει όλα τα στοιχεία του ακινήτου.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2018, πρέπει, κατά τη συμπλήρωση του πίνακα 5.1, να επιλέξει και πάλι το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας.

Στη συνέχεια πρέπει να εισαγάγει τα στοιχεία της καινούργιας κύριας κατοικίας, να τη χαρακτηρίσει, να την καταχωρίσει και να επιλέξει «Μεταφορά στη δήλωση».

Τέλος, θα πρέπει να επιλέξει την προηγούμενη κύρια κατοικία και ξανά «Μεταφορά στη δήλωση». Τα στοιχεία της προηγούμενης κύριας κατοικίας θα εμφανιστούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο, και 708 για τη σύζυγο. Χρειάζεται προσοχή στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.

Εάν κατά την επιλογή του κίτρινου πλαισίου στον πίνακα 5.1 εμφανιστούν 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί, τότε ο φορολογούμενος πρέπει να χαρακτηρίσει ως κύρια κατοικία μόνο το ακίνητο που έχει στην κατοχή του και ιδιοκατοικεί και στη συνέχεια να επιλέξει «Μεταφορά στη δήλωση». Το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν θα το χαρακτηρίσει, οπότε αυτό θα διαγραφεί.

Εάν ο φορολογούμενος θέλει να τροποποιήσει τα στοιχεία μιας κατοικίας του, θα πρέπει πρώτα να επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο που υπάρχει στο πεδίο συμπλήρωσης των στοιχείων της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας, προκειμένου να εμφανιστεί ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων του.

Επιλέγοντας τα ακίνητα που τον ενδιαφέρουν, μπορεί να τροποποιήσει τα περιγραφικά στοιχεία τους όπως εμφανίζονται και να χαρακτηρίσει και πάλι ένα από αυτά ως κύρια κατοικία και τα υπόλοιπα ως δευτερεύουσες κατοικίες.

Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει «Μεταφορά στη Δήλωση». Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά στη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας όπως αυτή έχει περιληφθεί στο Ε9.

Ενα από τα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά για κάθε κατοικία είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος. Από τον αριθμό αυτό πρέπει να αναγράψει μόνο τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά.

Αν υπάρχει κάποια κατοικία που δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής στη ΔΕΗ, τότε και πάλι πρέπει να δηλώσει τον Αριθμό Παροχής Ρεύματος. Ο αριθμός αυτός μπορεί να βρεθεί σε παλιότερους λογαριασμούς.

Αν κάποια κατοικία δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής, ο φορολογούμενος θα πρέπει στο πεδίο αναγραφής του Αριθμού Παροχής Ρεύματος να συμπληρώσει τον εννεαψήφιο αριθμό 999999999.

Η συμπλήρωση του ταχυδρομικού κώδικα είναι υποχρεωτική για τα ακίνητα τα οποία δηλώνονται ως κύρια κατοικία.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος διαμένει σε κατοικία μέχρι 200 τ.μ. που του παραχωρήθηκε δωρεάν από κάποιο παιδί του ή από τους γονείς του, πρέπει να δηλώσει την κατοικία αυτή στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος διαμένει σε ενοικιαζόμενη κύρια κατοικία θα πρέπει και πάλι να συμπληρώσει τα στοιχεία της στον πίνακα 5.1. Αφού επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο θα πρέπει να καταχωρίσει, στον πίνακα που θα εμφανιστεί, τα στοιχεία της κατοικίας.

Στη συνέχεια θα πρέπει να τη χαρακτηρίσει ως «κύρια κατοικία» και, τέλος, να επιλέξει «Μεταφορά στη δήλωση». Κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων της κατοικίας θα πρέπει να «κλικάρει» τον κωδικό 203. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία και στον πίνακα 6.12.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος κατά τη διάρκεια του 2018 διέμεινε σε ενοικιαζόμενη δευτερεύουσα εξοχική κατοικία, θα πρέπει, επίσης, να συμπληρώσει τα στοιχεία της κατοικίας αυτής στον πίνακα 5.1.

Ειδικότερα, αφού επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο, θα πρέπει να καταχωρίσει, στον πίνακα που θα εμφανιστεί, τα στοιχεία της συγκεκριμένης κατοικίας.

Στη συνέχεια θα πρέπει να τη χαρακτηρίσει ως «δευτερεύουσα κατοικία» και, τέλος, να επιλέξει «Μεταφορά στη δήλωση».

Κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων της κατοικίας θα πρέπει να «κλικάρει» τον κωδικό 207 ή 209.

Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσει στον πίνακα 6.14, στον κωδικό 417 τον ΑΦΜ του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419, 420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

πηγη Ελεύθερος Τύπος


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ