Παναγία των Παρισίων: Μεγαλύτερος εχθρός από τη φωτιά το νερό.

Η αξία της Παναγίας των Παρισίων είναι ανεκτίμητη. Η Παναγία των Παρισίων μαζί με τους Καθεδρικούς της Σαρτρ και της Λιόν συνιστούν το μεγάλο τρίγωνο της ευρωπαϊκής γοτθικής αρχιτεκτονικής. Και όπως αναφέρουν ειδικοί ίσως το νερό που πέφτει για να την σώσει από τις φλόγες της κάνει το ίδιο κακό με την φωτιά!

«Η Παναγία των Παρισίων αναπαριστά την ταυτότητα των ίδιων των Γάλλων. Είναι ο Καθεδρικός των Βασιλέων της Γαλλίας, και μετά την Επανάσταση πέρασε στον ίδιον τον λαό. Είναι επίσης μία φανταστική κι αστείρευτη πηγή εσόδων, καθώς αποτελεί το μεγάλο πρότυπο του γαλλικού γοτθικού ρυθμού», εξηγεί ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο.

Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι εκτός από τις καταστροφικές φλόγες, ο γοτθικός ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει να αντιμετωπίσει πλέον και έναν άλλον κίνδυνο, το ίδιο το μέσο που καλείται να τη σώσει από τη φωτιά: το νερό. Θυμίζει το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λιόν, που σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της «Νοτρ Νταμ» να καούν παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, διότι αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου του συνόλου. «Στη Λιόν συνέβη το ίδιο πριν πενήντα χρόνια. Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, αποφεύχθηκε να βρέξουμε τις πέτρες και ο Καθεδρικός σώθηκε». Παναγία των Παρισίων: Άντεξε πολέμους και βανδαλισμούς

Ο παρισινός καθεδρικός ναός είχε αποκατασταθεί το 1830 από τον Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ. Είχε ανακατασκευάσει την οροφή και την κεντρική ακίδα με κάλυμμα σχιστόλιθου και έφτιαξε μια απομίμηση της παλιάς στέγης.

Στην φωτιά της 15ης Απριλίου κάηκε ο θόλος ο οποίος είναι ένα από τα μέρη που αποκατέστησε ο Βιολέ -λε -Ντυκ. «Εκεί, μπορείτε να δείτε την ομάδα των γλυπτών που αναπαριστούν τους 12 Αποστόλους να ανεβαίνουν στους ουρανούς και όπου ο ίδιος ο συντηρητής συμπεριέλαβε τον εαυτό του (ΣτΜ, στη μορφή του Αγίου Θωμά) επειδή ήταν εγωπαθής», εξηγεί ο καθηγητής.

Για τον Ριβέρα Μπλάνκο, η φωτιά ενδεχομένως θα βλάψει και τα βιτρό του ναού, που κατά το 60% τους είναι τα αυθεντικά από όταν κτίστηκε. «Η φωτιά θα έχει λιώσει τον μόλυβδο που ενώνει τα γυαλιά», τονίζει ο ίδιος ειδικός, προσθέτοντας πως εκείνο που κινδυνεύει περισσότερο είναι το κύριο κλίτος, που βρίσκεται στο κέντρο του κυρίως ναού, καθώς και το τμήμα που οδηγεί προς το εξωτερικό του». Σε αυτά τα τμήματα βρίσκονται πλήθος αγάλματα και αναγεννησιακοί πίνακες μεγάλης αξίας.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ