Τα σου με καραμέλα είναι μια υπέροχη παραλλαγή της γαλλικής κλασικής συνταγής. Η τραγανή ζύμη των σου γεμίζεται με βελούδινη κρέμα και περιχύνεται με πλούσια σάλτσα καραμέλας. Ιδανικά για εντυπωσιακό επιδόρπιο ή για να συνοδεύσεις τον καφέ.
Σου με καραμέλα – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 40 λεπτά
-
Ψήσιμο: 25 λεπτά
-
Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά
Υλικά
Για τη ζύμη των σου:
-
1 φλιτζάνι νερό
-
100 γρ. βούτυρο
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για την κρέμα βανίλια (γέμιση):
-
500 ml γάλα
-
100 γρ. ζάχαρη
-
1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
3 κρόκοι αυγών
-
40 γρ. κορν φλάουρ
-
30 γρ. βούτυρο
Για τη σάλτσα καραμέλας:
-
150 γρ. ζάχαρη
-
60 ml νερό
-
100 ml κρέμα γάλακτος
-
40 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
1. Ζύμη για σου:
-
Σε μια κατσαρόλα, βάλε το νερό, το βούτυρο και το αλάτι να πάρουν βράση.
-
Ρίξε όλο το αλεύρι και ανακάτεψε έντονα μέχρι να γίνει ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
-
Άφησέ τη να κρυώσει για 5-10 λεπτά.
-
Πρόσθεσε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
-
Με κορνέ, σχημάτισε μικρά βουναλάκια πάνω σε λαδόκολλα.
-
Ψήσε στους 200°C για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Μην ανοίξεις τον φούρνο κατά το ψήσιμο!
2. Κρέμα βανίλια:
-
Ζέστανε το γάλα με τη βανίλια.
-
Σε μπολ, χτύπησε κρόκους, ζάχαρη και κορν φλάουρ.
-
Ρίξε λίγο ζεστό γάλα στο μείγμα και μετά όλο μαζί πίσω στην κατσαρόλα.
-
Μαγείρεψε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
-
Βάλε το βούτυρο και άφησε να κρυώσει τελείως.
3. Καραμέλα:
-
Σε κατσαρολάκι βάλε ζάχαρη και νερό και άφησέ τα να καραμελώσουν χωρίς ανακάτεμα.
-
Όταν πάρει χρυσαφένιο χρώμα, απομάκρυνε από τη φωτιά και ρίξε την κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά (προσοχή στον ατμό).
-
Ανακάτεψε και πρόσθεσε το βούτυρο.
4. Συναρμολόγηση:
-
Άνοιξε τα σου στη μέση ή κάνε μια τρύπα και γέμισέ τα με την κρέμα βανίλιας.
-
Ρίξε από πάνω τη σάλτσα καραμέλας.
-
Σερβίρεις ιδανικά χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips για τέλειο αποτέλεσμα
-
Τα αυγά στη ζύμη τα προσθέτεις σιγά-σιγά — δεν πρέπει η ζύμη να γίνει πολύ υγρή.
-
Για να γεμίσεις εύκολα τα σου, χρησιμοποίησε κορνέ με λεπτή μύτη.
-
Αν θέλεις πιο αέρινη γέμιση, μπορείς να αναμείξεις τη κρέμα βανίλιας με λίγη σαντιγί.
-
Φύλαξε τα σου σε δροσερό μέρος — όχι ψυγείο γιατί μαλακώνει η ζύμη.