15 Μαΐου 2025

Σου με καραμέλα – Ένα γλυκό με γαλλική φινέτσα στο τραπέζι σου


Τα σου με καραμέλα είναι μια υπέροχη παραλλαγή της γαλλικής κλασικής συνταγής. Η τραγανή ζύμη των σου γεμίζεται με βελούδινη κρέμα και περιχύνεται με πλούσια σάλτσα καραμέλας. Ιδανικά για εντυπωσιακό επιδόρπιο ή για να συνοδεύσεις τον καφέ.

Σου με καραμέλα – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 40 λεπτά

  • Ψήσιμο: 25 λεπτά

  • Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη των σου:

  • 1 φλιτζάνι νερό

  • 100 γρ. βούτυρο

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

Για την κρέμα βανίλια (γέμιση):

  • 500 ml γάλα

  • 100 γρ. ζάχαρη

  • 1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 3 κρόκοι αυγών

  • 40 γρ. κορν φλάουρ

  • 30 γρ. βούτυρο

Για τη σάλτσα καραμέλας:

  • 150 γρ. ζάχαρη

  • 60 ml νερό

  • 100 ml κρέμα γάλακτος

  • 40 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

1. Ζύμη για σου:

  1. Σε μια κατσαρόλα, βάλε το νερό, το βούτυρο και το αλάτι να πάρουν βράση.

  2. Ρίξε όλο το αλεύρι και ανακάτεψε έντονα μέχρι να γίνει ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

  3. Άφησέ τη να κρυώσει για 5-10 λεπτά.

  4. Πρόσθεσε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.

  5. Με κορνέ, σχημάτισε μικρά βουναλάκια πάνω σε λαδόκολλα.

  6. Ψήσε στους 200°C για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Μην ανοίξεις τον φούρνο κατά το ψήσιμο!

2. Κρέμα βανίλια:

  1. Ζέστανε το γάλα με τη βανίλια.

  2. Σε μπολ, χτύπησε κρόκους, ζάχαρη και κορν φλάουρ.

  3. Ρίξε λίγο ζεστό γάλα στο μείγμα και μετά όλο μαζί πίσω στην κατσαρόλα.

  4. Μαγείρεψε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.

  5. Βάλε το βούτυρο και άφησε να κρυώσει τελείως.

3. Καραμέλα:

  1. Σε κατσαρολάκι βάλε ζάχαρη και νερό και άφησέ τα να καραμελώσουν χωρίς ανακάτεμα.

  2. Όταν πάρει χρυσαφένιο χρώμα, απομάκρυνε από τη φωτιά και ρίξε την κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά (προσοχή στον ατμό).

  3. Ανακάτεψε και πρόσθεσε το βούτυρο.

4. Συναρμολόγηση:

  1. Άνοιξε τα σου στη μέση ή κάνε μια τρύπα και γέμισέ τα με την κρέμα βανίλιας.

  2. Ρίξε από πάνω τη σάλτσα καραμέλας.

  3. Σερβίρεις ιδανικά χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tips για τέλειο αποτέλεσμα

  • Τα αυγά στη ζύμη τα προσθέτεις σιγά-σιγά — δεν πρέπει η ζύμη να γίνει πολύ υγρή.

  • Για να γεμίσεις εύκολα τα σου, χρησιμοποίησε κορνέ με λεπτή μύτη.

  • Αν θέλεις πιο αέρινη γέμιση, μπορείς να αναμείξεις τη κρέμα βανίλιας με λίγη σαντιγί.

  • Φύλαξε τα σου σε δροσερό μέρος — όχι ψυγείο γιατί μαλακώνει η ζύμη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ