Παναγία των Παρισίων: Εικόνα βομβαρδισμού μετά τη φωτιά – Σπαρακτική περιγραφή


Οι εκρήξεις που προκάλεσε η φωτιά κατέστρεψαν τα βιτρό στην Παναγία των Παρισίων

«Ήταν εικόνα βομβαρδισμού» είπε ο άνθρωπος που μπήκε πρώτος στη Notre Dame ενώ η φωτιά έκαιγε ακόμα. Όρθιο παρά την καταστροφή το άγαλμα της Παναγίας, δίπλα από τον κίτρινο σταυρό. «Όλη νύχτα έβλεπα ανθρώπους με δάκρυα στα μάτια». Οι 9 ώρες της μάχης με τα μάτια των -καταρρακωμένων- ηρώων πυροσβεστών. Δυο αστυνομικοί κι ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν.

Ένας άνθρωπος που «ζει» μέσα στην Παναγία των Παρισίων εδώ και 31 χρόνια. Είναι ο Φιλίπ Μαρσέ, ο γενικός βικάριος της αρχιεπισκοπής του Παρισιού. Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που μπήκαν στη Notre Dame ενώ ακόμα η φωτιά έκαιγε και κατέστρεφε.

Εκεί, στην Παναγία των Παρισίων, ο Φιλίπ Μαρσέ χειροτονήθηκε ιερέας πριν από 31 χρόνια. Με τη Notre Dame συνέδεσε τη ζωή του. Η περιγραφή του, η περιγραφή των πρώτων στιγμών μετά την καταστροφή, προκαλεί ανατριχίλα για το μέγεθος της τραγωδίας.

«Τα βιτρό κατεστραμμένα από τις εκρήξεις, το βέλος καταρρέοντας άνοιξε μία οπή επάνω από το ιερό: εικόνα βομβαρδισμού». Με αυτές τις λέξεις άρχισε να περιγράφει ο Φιλίπ Μαρσέ τα όσα είδε τα ξημερώματα της Τρίτης (16.04.2019) μόλις μπήκε στο Ναό και ενώ ακόμα η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Ήταν νωρίς το πρωί, περισσότερες από 12 ώρες αφού ξέσπασε, όταν η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η φωτιά έσβησε. Κι άφησε πίσω της χάος.

Φωτογραφία Reuters

Ο Φιλίπ Μαρσέ ήταν από τους πρώτους που μπήκε στην Notre Dame μετά την πυρκαγιά. «Αυτή η εκκλησία ανεγέρθηκε πριν από 850 χρόνια, άντεξε πολέμους, άντεξε βομβαρδισμούς, άντεξε τα πάντα. Μπαίνοντας την νύχτα, την ώρα που μόλις άρχιζε να ελέγχεται η φωτιά και καθώς υπήρχαν ακόμη μεμονωμένες εστίες που συνέχιζαν να καίνε, η εικόνα ήταν εικόνα βομβαρδισμού», λέει.

Φωτογραφία EPA

«Στη αρχή όλα ήταν μαύρα και υπήρχε στο βάθος ο μεγάλος κίτρινος σταυρός φωτισμένος από τις φλόγες. Ήταν εντυπωσιακό!», περιγράφει ο άνθρωπος που πέρασε όλη την νύχτα «στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει». Δεξιά του σταυρού «υπάρχει ένα άγαλμα της Μαρίας… Είναι όρθια, υπάρχει ο σταυρός και η Παναγία, εκεί στην καρδιά της Notre Dame».

Φωτογραφία EPA

Και στην μέση όλων αυτών, ένα παράταιρο αντικείμενο: «ένα ρομπότ που έριχνε νερό. Και οι σπίθες από το λιωμένο μολύβι που έπεφταν από την στέγη. Όλη τη νύχτα είδα να περνούν άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια. Κράτησα αυτήν την εικόνα: είναι το χάος, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας βγάλει νοκ άουτ».

Η λέξη «κόλαση» δεν του φεύγει από το μυαλό και μιλά για την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά λίγη ώρα μετά το τέλος της λειτουργίας. «Δεν είναι η Notre Dame των καθολικών, είναι η Notre Dame της Γαλλίας, η Notre Dame του κόσμου. Η εκκλησία καίγεται και ο κόσμος ολόκληρος κλαίει».

Για τον Μαρσέ «δεν είναι μία εκκλησία που καταστράφηκε, είναι το σύμβολο της ιστορίας της Γαλλίας και του Παρισιού. Αυτή η εκκλησία είναι τόσο συμβολική. Μετράμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις εκκινώντας από την Notre Dame, είναι ο ομφαλός του Παρισιού».

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, κανείς δεν ξέρει πού θα γίνουν οι προγραμματισμένες για σήμερα, για αύριο, για την Πέμπτη, την Παρασκευή…λειτουργίες. «Είναι σαν να πείραξαν την μητέρα μας…», λέει ο Μαρσέ. «Το κρεβάτι μου είναι εδώ. Αυτό το πρωινό, βρίσκομαι στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει».

Οι 9 ώρες της «μάχης» με τα «μάτια» των πυροσβεστών

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, πρόκειται για κάτι περισσότερο από θαύμα, είναι ηρωισμός διότι θαύμα σημαίνει θεία επέμβαση. Οι πυροσβέστες είναι ήρωες», λέει ο Μαρσέ, αποτίοντας φόρο τιμής στους 400 και πλέον πυροσβέστες που έδωσαν τη δύσκολη, ολονύχτια, μάχη με τις φλόγες στην Παναγία των Παρισίων.

«Όλες οι εστίες φωτιάς έσβησαν στη Notre Dame», ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί από τους πυροσβέστες. Τότε και μόνο τότε κατάφεραν να βγουν από το ναό. Καταρρακωμένοι απ’ όσα είχαν ζήσει. Συγκλονισμένοι από την καταστροφή. Κατάκοποι από την υπερπροσπάθεια να σώσουν ό,τι και όσα μπορούσαν.

Φωτογραφία Reuters

Φωτογραφία Reuters

Δυο αστυνομικοί κι ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν ελαφρά από τη φωτιά στην Παναγιά των Παρισίων. Θα μπορούσε κι αυτό να θεωρηθεί θαύμα. Πως μια τέτοια πύρινη λαίλαπα στην κόστισε ανθρώπινες ζωές.

Μέσα από την επίσημη σελίδα των πυροσβεστών στο twitter, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη μάχη με τις φλόγες. Με την υπερπροσπάθεια και την αγωνία των πυροσβεστών να περιορίσουν τη φωτιά, με τη λαίλαπα να καταστρέφει ιστορία 850 χρόνων.

Η φωτιά ξέσπασε στις 19:50 το απόγευμα της Δευτέρας (15.04.2019), της Μεγάλης Δευτέρας για τους Καθολικούς. Ευτυχώς, όλα έγιναν αφού είχε φύγει ο κόσμος που κατά εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτεται καθημερινά την Παναγία των Παρισίων. Δυστυχώς, η καταστροφή είναι μεγάλη. Η στέγη καταστράφηκε, το βέλος σύμβολο κατέρρευσε. Η Παναγιά των Παρισίων πληγώθηκε. Αλλά όπως και στο παρελθόν, θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές, κατεστραμμένη εντελώς η οροφή του κτιρίου

Η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 8,5 ώρες. Οι πρώτες φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών που έχει υποστεί ο καθεδρικός ναός-σύμβολο της Γαλλίας. Στις φωτογραφίες διακρίνονται πυροσβέστες στην κύρια είσοδο του ναού.

Παράλληλα φαίνονται τα κομμάτια της οροφής που έχουν καταστραφεί ενώ φλεγόμενα κομμάτια συνεχίζουν να πέφτουν, σχηματίζοντας σωρό από συντρίμμια. Η πυρκαγιά που μαινόταν στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες.

 Inside the Notre Dame after firefighters managed to get the ferocious blaze under control

To κωδωνοστάσιο και ο τρούλος του ναού πριν και μετά την πυρκαγιά…

 Dramatic pictures show the church's iconic spire collapsing

 Pictures show that a turret on the cathedral has collapsed

Εικόνες από το εσωτερικό της Notre Dame

Emergency service personnel near the entrance to the cathedral

The entrance to the cathedral on Monday evening

Outside Notre Dame where cranes and firemen were still hard at work

O Γάλλος πρόεδρος Eμανουέλ Μακρόν στο εσωτερικό του ναού

«Το Παρίσι θρηνεί την πολυαγαπημένη του κυρία» – Συγκινητικά πρωτοσέλιδα για την καταστροφή της Notre Dame

Το κυρίαρχο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, με τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων να καταγράφουν τις δραματικές στιγμές που έζησε ο γαλλικός λαός και όχι μόνο  τη νύχτα της Δευτέρας.

Συγκλονισμένος ο πλανήτης Παρίσι, ολόκληρος ο κόσμος, παρακολούθησαν από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εκατοντάδων Γάλλων πυροσβεστών να διασώσουν ό,τι μπορούσαν από τον καθεδρικό ναό των εννέα αιώνων, καθώς η στέγη κάηκε ολοσχερώς και κατέρρευσε όπως και το ένα κωδωνοστάσιο.

Ενδεικτικά τα πρωτοσέλιδα μερικών από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στον κόσμο:

 Telegraph: «Το Παρίσι θρηνεί την πολυαγαπημένη του κυρία»

Ντέιλι Τέλεγκραφ

Financial Times: «Φωτιά ρημάζει τη Νοτρ Νταμ» 

Τhe Guardian: «Κόλαση φωτιάς καταστρέφει τη Νοτρ Νταμ» 

«Ο κόσμος θρηνεί για τη Νοτρ Νταμ» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Metro.

«Νοτρ Νταμ του Παρισιού: Η καταστροφή» είναι ο λιτός τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

«Notre Drame» (μετάφραση: Το Δράμα μας») από τη γαλλική Liberation, σε ένα ευρηματικό λογοπαίγνιο, που απηχεί τον παγκόσμιο θρήνο για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.

Daily Mail: «Εννέα αιώνες ιστορίας χάθηκαν στην ανίερη κόλαση φωτιάς»

Croix: «Η καρδιά στις στάχτες»

Le Temps: «Σπασμένη καρδιά»

Παναγία των Παρισίων: Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά

Η Μεγάλη Τρίτη βρίσκει την Παναγία των Παρισίων “λαβωμένη” από την μεγάλη φωτιά. Τι εκτιμούν οι ειδικοί για το μέγεθος της καταστροφής στον εμβληματικό καθεδρικό ναό. Οι εικόνες που πόνεσαν και θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας. Κατασβέστηκε και η τελευταία εστία φωτιάς.

Το ξημέρωμα της Μεγάλης Τρίτης για τους Καθολικούς βρήκε ένα από τα σύμβολά τους, την Παναγία των Παρισίων λαβωμένη από την φωτιά που την κατέκαψε και σιγοκαίει ακόμα. Την φωτιά που παρακολούθησε όλος ο πλανήτης σε ζωντανή σύνδεση. Ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Χάρντμαν, της Daily Mail είναι από τους πρώτους που μπήκε στο πυρωμένο εσωτερικό του εμβληματικού Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων. Και παρά την μεγάλη καταστροφή, οι Παριζιάνοι ξύπνησαν σήμερα και την είδαν να στέκει όρθια. Βαριά πληγωμένη, αλλά όρθια. Παναγία των Παρισίων: Εικόνες σοκ μέσα από τον Καθεδρικό – Υπό έλεγχο…

Η περιγραφή του είναι συγκλονιστική. Όλα τα ξύλινα μέρη του ναού έχουν καταστραφεί. Κομμάτια από φλεγόμενα ξύλα εξακολουθούν να πέφτουν από την οροφή της Παναγίας που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Επιχείρηση για την διάσωση των ανεκτίμητων θησαυρών που ήταν μέσα στην εκκλησία

Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού ανέβασε στο twitter συγκλονιστικές εικόνες από την μεταφορά των ανεκτίμητης αξίας εκθεμάτων στο δημαρχείο του Παρισιού.

Ανάμεσα στους θησαυρούς που σώθηκαν το ακάνθινο στεφάνι που σύμφωνα με τους ιστορικούς φορούσε ο Χριστός στην Σταύρωση και εκτίθεται στην Παναγία των Παρισίων.

Και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό ευχαρίστησε τους πυροσβέστες τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους αστυνομικούς που σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να σωθούν τα εκθέματα. Και ανέβασε φωτογραφία μέσα από το δημαρχείου του Παρισιού (Hotel de Ville). Τα εκθέματα στην συνέχεια θα μεταφερθούν για φύλαξη στο Μουσείο του Λούβρου.

Το νερό από τον Σηκουάνα έχει πλημμυρίσει τα πατώματα της εκκλησίας και η μυρωδιά από το καμένο φτάνει μέχρι τα πνευμόνια του. Αυτό που περιγράφει περπατώντας στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων δεν είναι η εικόνα απόλυτης καταστροφής. Όπως λέει: «Μπορώ να σας πω ότι ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Στέκομαι μέσα σε αυτόν μαζί με τον Γάλλο πρωθυπουργό».

Και συνεχίζει: «Τις πρώτες πρωινές ώρες ήμουν ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που τους επετράπη να μπουν μέσα στο Ναό. Τα περίφημα βιτρό στα παράθυρα της εκκλησίας έχουν γίνει θρύψαλα και όλη η οροφή της εκκλησίας δεν υπάρχει».Τι έχει απομείνει από την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Η Notre Dame έχει πάθει μεγάλες καταστροφές. Ωστόσο, οι δυο πύργοι της ηλικίας 850 ετών είναι ακόμα όρθιοι. Για αιώνες ολόκληρους, ήταν τα πιο ψηλά κτίσματα στο Παρίσι μέχρι που χτίστηκε ο Πύργος του Άιφελ. Η φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά αφότου η εκκλησία έκλεισε τις πόρτες της για το κοινό. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και η αντίδραση της πυροσβεστικής αμφισβητήθηκε αφού ελάχιστες μάνικες έφτασαν ψηλά στην οροφή μέσα στην πρώτη ώρα που ξέσπασε η φωτιά.

Ήδη ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα. Το κωδωνοστάσιο κατέρρευσε μόλις 63 λεπτά από όταν ξεκίνησε η φωτιά. Λίγη ώρα αργότερα κατέρρευσε και η οροφή. 

Περιγράφοντας την στιγμή που έφτασε στο Παρίσι ο Βρετανός δημοσιογράφος, έμεινε αποσβολωμένος βλέποντας τις όχθες του Σηκουάνα. Χιλιάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, όλων των εθνικοτήτων έκλαιγαν και έβλεπαν την ψυχή της Γαλλίας να έχει παραδοθεί στις φλόγες. Εκτός από τις σειρήνες των πυροσβεστικών αυτό που άκουγες σε κάθε γωνιά του Παρισιού, εκεί που ήταν συγκεντρωμένος κόσμος έψαλλαν το Ave Maria σαν ικεσία στον ουρανό να τελειώσει το κακό.

Και ήταν οι εικόνες σαν αυτή την εναέρια φωτογραφία που έδειχνε την Παναγία να έχει παραδοθεί στις φλόγες αλλά και οι εικόνες από το εσωτερικό που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: dailymail, the sun, afp


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ