Παναγία των Παρισίων: Δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού – Στάχτη 1.000 τετραγωνικά


Καμία απόδειξη από τις μέχρι στιγμής έρευνες ότι η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων ξεκίνησε ηθελημένα.
Το ατύχημα η πιθανότερη αιτία της καταστροφής σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα.
Μετά από σχεδόν 9 ώρες κατάφεραν οι πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά στη Notre Dame.
Η πυρκαγιά διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη τη στέγη, σε περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα, είπε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Στην εκτίμηση που είχαν από την πρώτη στιγμή επιμένουν οι γαλλικές αρχές. Η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, που κατέστρεψε ολοκληρωτικά τη στέγη του καθεδρικού ναού και προκάλεσε την κατάρρευση του ιστορικού βέλους, δεν ήταν εμπρησμός αλλά ατύχημα. Παναγία των Παρισίων: Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά! [pics, video]

Αυτό υποστήριξε το πρωί της Τρίτης (16.04.2019) ο εισαγγελέας του Παρισιού, Remy Heitz. Από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχουν προκύψει ενδείξεις πως η φωτιά που «πλήγωσε» την Παναγία των Παρισίων είναι εμπρησμός. «Η θεωρία μας είναι πως πρόκειται για ατύχημα» είπε ο εισαγγελέας του Παρισιού, σημειώνοντας πως 50 άνθρωποι συμμετέχουν στη μακρά και περίπλοκη έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.

Ο συναγερμός για φωτιά στην Παναγία των Παρισίων ήχησε για πρώτη φορά στις 18:20 (ώρα Γαλλίας, 19:20 Ελλάδας). Αρχικά, υπήρξε η αίσθηση πως μπορεί να επρόκειτο για λάθος συναγερμό. Αλλά ένας δεύτερος ήχησε ξανά, στις 18:43 όταν εντοπίστηκε η εστία της φωτιάς.

Οι αρχές έχουν ήδη πάρει καταθέσεις από τους εργάτες που δούλευαν στην ανακοίνωση του ναού μετέδωσε το BFMTV. Σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι, οι εισαγγελείς εντόπισαν συγκεκριμένα τους εργάτες που έκαναν τις εργασίες συντήρησης στο βέλος της Notre Dame και ήδη έχουν πάρει τις καταθέσεις τους.
12 ώρες μετά

Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (15.04.2019) λίγο αφού είχαν κλείσει οι πόρτες για το κοινό. Στον καθεδρικό γίνονταν το τελευταίο διάστημα εργασίες και ίσως κάπου εκεί -αφού οι αρχές αποκλείουν τον εμπρησμό- να βρίσκεται η απάντηση στην αιτία που προκάλεσε την καταστροφή.

Λίγο πριν από τις 10:00 το πρωί της Τρίτης, η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η φωτιά είχε πια σβήσει τελείωσε. Είχε τεθεί υπό έλεγχο μερικές ώρες νωρίτερα και ενώ είχε προκαλέσει την ολική καταστροφή της οροφής του ναού και την κατάρρευση του βέλους – συμβόλου.

«Όλη η φωτιά έσβησε. Βρισκόμαστε πλέον στη φάση της εμπειρογνωμοσύνης», είπε ο Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού. Η «σφοδρή πυρκαγιά διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη τη στέγη σε περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα», τόνισε. Παναγία των ΠαρισίωνΠαναγία των Παρισίων

«Το θέμα για τους πυροσβέστες του Παρισιού ήταν μέχρι το πρωί να διαφυλάξουν τα δύο κωδωνοστάσια, το Βόρειο και το Νότιο, για να εξασφαλίσουν ότι οι πύργοι δεν θα πληγούν. Και αυτό συνέβη», υπογράμμισε εκφράζοντας επίσης τη χαρά του για τη διάσωση «των δύο κωδωνοστασίων, των δύο πύργων και έργων».

Τώρα πρέπει να τεθούν υπό παρακολούθηση οι δομές, η κίνησή τους, καθώς και να σβήσουν εστίες που ενδεχομένως παραμένουν, εξήγησε. «Ένα τμήμα του θόλου κατέρρευσε στο κεντρικό κλίτος» και 100 πυροσβέστες «εξακολουθούν να βρίσκονται επιτόπου και θα παραμείνουν όλη την ημέρα».

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό video, στο οποίο έχει καταγραφεί όλη η καταστροφή στη Notre Dame μέσα σε 1 λεπτό και 37 δευτερόλεπτα.

Με πληροφορίες και από sputniknews.com

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ