8 Μαΐου 2025

Ηλεκτρική ενέργεια από σκουπίδια: Το φιλόδοξο σχέδιο της Ελλάδας 


Η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, με στόχο να παράγει ρεύμα από τα σκουπίδια σε έξι γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), προβλέπει την κατασκευή μονάδων συνολικής δυναμικότητας 1.186.000 τόνων αποβλήτων ετησίως, που θα αποδίδουν 1.030 GWh ηλεκτρικής ενέργειας – περίπου το 2% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν το 60% αυτής της ενέργειας θα θεωρείται ανανεώσιμη, λόγω της βιοαποδομήσιμης φύσης των υλικών που θα αξιοποιούνται.

Οι περιοχές και οι μονάδες

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία Energoplan και EPTA, προτείνει την εγκατάσταση μονάδων στις εξής περιοχές:

  • Ροδόπη (Ξάνθη): Για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (62.000 τόνοι/έτος).

  • Πτολεμαΐδα – Κοζάνη: Εξυπηρετεί Δυτική & Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και μέρος των Ιονίων νήσων (288.000 τόνοι/έτος).

  • Πελοπόννησος (Αρκαδία, Ηλεία, Αχαΐα): Για Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνιο (154.000 τόνοι/έτος).

  • Βοιωτία: Κεντρική Ελλάδα και τμήμα της Αττικής (186.000 τόνοι/έτος).

  • Αττική: Εξυπηρετεί Αττική και νησιά του Αιγαίου (356.000 τόνοι/έτος).

  • Ηράκλειο Κρήτης: Κρήτη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου (140.000 τόνοι/έτος).

Οι υποψήφιοι επενδυτές

Ομάδες όπως η ΔΕΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Metlen, η AKTOR, η Μεσόγειος και η Motor Oil έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα WtE (Waste-to-Energy). Η ΔΕΗ σχεδιάζει μονάδα στην Πτολεμαΐδα με επένδυση 300 εκατ. ευρώ και πρόβλεψη για 200 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή. Παράλληλα, προχωρά σε προετοιμασία της περιβαλλοντικής μελέτης.

Ρεύμα: Η επιλογή της τεχνολογίας

Από τις τεχνολογικές επιλογές που αξιολογήθηκαν (πυρόλυση, αεριοποίηση και αποτέφρωση), επικράτησε η τεχνολογία καύσης με κινούμενη εσχάρα (moving grate incineration), ως η πιο ώριμη και αποδοτική. Η τεχνολογία αυτή θα ενσωματωθεί με αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών και θα αξιοποιεί και τη θερμική ενέργεια, ιδίως σε μονάδες όπως αυτή της Πτολεμαΐδας για την υποστήριξη του συστήματος τηλεθέρμανσης.

Περιβαλλοντικά και στρατηγικά οφέλη

Αν δεν προχωρήσουν τα εργοστάσια, υπολογίζεται ότι το 22,66% των σκουπιδιών θα καταλήγει σε ταφή το 2030, και σχεδόν το 30% το 2050 – πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό στόχο για μόλις 10%. Με την πλήρη λειτουργία των WtE μονάδων, η ταφή θα περιοριστεί στο 8,77% το 2030 και θα εκμηδενιστεί μέχρι το 2040.

Το project αναμένεται να προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, εφόσον αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες, η σωστή διαχείριση των υπολειμμάτων και η ολοκλήρωση των υποδομών απορριμμάτων στις περιοχές στόχους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ