5 Δεκεμβρίου 2025

Κους Κους με παρμεζάνα και μανιτάρια


Το «ριζότο» με κους κους είναι μια πρωτότυπη παραλλαγή του κλασικού ιταλικού πιάτου, που συνδυάζει τη βελούδινη υφή και τη βαθιά γεύση ενός ριζότο, με την ευκολία της παρασκευής του κους κους. Ιδανικό για ένα γρήγορο γεύμα, μαγειρεύεται με σταδιακή προσθήκη ζωμού όπως το παραδοσιακό ριζότο, προσφέροντας γευστική απόλαυση με λιγότερο κόπο. Συνδυάζεται τέλεια με μανιτάρια, αρωματικά βότανα και λίγο τυρί για επιπλέον νοστιμιά.

Κους Κους με παρμεζάνα και μανιτάρια – Χρόνος προετοιμασίας 35′

Υλικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

  • 520 γρ. ισραηλινό κους κους (pearl couscous)

  • 350 ml λευκό κρασί (ή ζωμός)

  • 700 ml ζωμός λαχανικών, ζεστός

  • 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα, σε φέτες

  • 30 γρ. βούτυρο

  • 30 γρ. παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό τυρί), τριμμένη

  • Φρέσκος μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.

  2. Προσθέτεις το κους κους και ανακατεύεις για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.

  3. Σβήνεις με το κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  4. Προσθέτεις σταδιακά τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να απορροφηθεί και να γίνει al dente.

  5. Παράλληλα, σοτάρεις τα μανιτάρια σε βούτυρο μέχρι να πάρουν χρώμα.

  6. Όταν το κους κους είναι έτοιμο, προσθέτεις τα μανιτάρια, την παρμεζάνα και λίγο ακόμα βούτυρο. Ανακατεύεις καλά.

  7. Σερβίρεις με φρέσκο μαϊντανό και έξτρα πιπέρι.

 Tips:

  • Χρησιμοποίησε κρασί καλής ποιότητας, που θα έπινες.

  • Αν δεν έχεις ισραηλινό κους κους, μπορείς να δοκιμάσεις με πλιγούρι.

  • Για vegan εκδοχή, παράλειψε το βούτυρο και την παρμεζάνα ή αντικατέστησέ τα.

 Οφέλη του Κους Κους:

  • Πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών.

  • Χαμηλό σε λιπαρά.

  • Περιέχει σελήνιο, που βοηθά το ανοσοποιητικό.

  • Εύπεπτο και ιδανικό για ελαφριά γεύματα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ