Αυτό το κέικ είναι η τέλεια επιλογή για όσους αγαπούν τα φρουτένια και δροσερά γλυκά. Ο συνδυασμός του λεμονιού με τα blueberries χαρίζει ισορροπία ανάμεσα στο ξινό και το γλυκό, ενώ η υφή του είναι αφράτη και ζουμερή. Ετοιμάζεται εύκολα, με απλά υλικά, και είναι ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας — από τον πρωινό καφέ μέχρι το απογευματινό κέρασμα.
Κέικ λεμονιού με blueberries – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Ψήσιμο: 45-50 λεπτά
-
Σύνολο: ~1 ώρα
Υλικά:
Για το κέικ:
-
200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-
200 γρ. ζάχαρη
-
3 αυγά
-
Ξύσμα από 2 λεμόνια
-
Χυμός από 1 λεμόνι
-
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κ.γ. baking powder
-
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
-
1/4 κ.γ. αλάτι
-
120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
-
150 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα blueberries (αν είναι κατεψυγμένα, χωρίς απόψυξη)
Για το γλάσο λεμονιού (προαιρετικό):
-
100 γρ. άχνη ζάχαρη
-
2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
-
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνεις και αλευρώνεις μια μακρόστενη φόρμα (τύπου κέικ).
-
Χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτεις τα αυγά ένα-ένα.
-
Ρίχνεις το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό.
-
Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι, baking powder, σόδα και αλάτι.
-
Εναλλάξ προσθέτεις το μείγμα του αλευριού και το γιαούρτι στο μείγμα βουτύρου, ανακατεύοντας απαλά.
-
Προσθέτεις τα blueberries και ανακατεύεις ελαφρά με σπάτουλα (αν θες, μπορείς να τα αλευρώσεις πρώτα ελαφρά για να μην “καθίσουν”).
-
Μεταφέρεις στη φόρμα και ψήνεις για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο.
-
Αφήνεις να κρυώσει, και αν θες, περιχύνεις με γλάσο λεμονιού.
Tips:
-
Αν θέλεις πιο έντονη λεμονάτη γεύση, διπλασίασε το ξύσμα ή πρόσθεσε 1/2 κ.γ. εκχύλισμα λεμονιού.
-
Το κέικ φυλάσσεται καλά έως και 3 μέρες σε αεροστεγές δοχείο.
-
Συνδυάζεται υπέροχα με μια κουταλιά γιαούρτι ή μια μπάλα παγωτό βανίλια.