6 Μαΐου 2025

Κέικ λεμονιού με blueberries


Αυτό το κέικ είναι η τέλεια επιλογή για όσους αγαπούν τα φρουτένια και δροσερά γλυκά. Ο συνδυασμός του λεμονιού με τα blueberries χαρίζει ισορροπία ανάμεσα στο ξινό και το γλυκό, ενώ η υφή του είναι αφράτη και ζουμερή. Ετοιμάζεται εύκολα, με απλά υλικά, και είναι ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας — από τον πρωινό καφέ μέχρι το απογευματινό κέρασμα.

Κέικ λεμονιού με blueberries – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά

  • Ψήσιμο: 45-50 λεπτά

  • Σύνολο: ~1 ώρα

 Υλικά:

Για το κέικ:

  • 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 3 αυγά

  • Ξύσμα από 2 λεμόνια

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κ.γ. baking powder

  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

  • 1/4 κ.γ. αλάτι

  • 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

  • 150 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα blueberries (αν είναι κατεψυγμένα, χωρίς απόψυξη)

Για το γλάσο λεμονιού (προαιρετικό):

  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη

  • 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνεις και αλευρώνεις μια μακρόστενη φόρμα (τύπου κέικ).

  2. Χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτεις τα αυγά ένα-ένα.

  3. Ρίχνεις το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό.

  4. Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι, baking powder, σόδα και αλάτι.

  5. Εναλλάξ προσθέτεις το μείγμα του αλευριού και το γιαούρτι στο μείγμα βουτύρου, ανακατεύοντας απαλά.

  6. Προσθέτεις τα blueberries και ανακατεύεις ελαφρά με σπάτουλα (αν θες, μπορείς να τα αλευρώσεις πρώτα ελαφρά για να μην “καθίσουν”).

  7. Μεταφέρεις στη φόρμα και ψήνεις για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο.

  8. Αφήνεις να κρυώσει, και αν θες, περιχύνεις με γλάσο λεμονιού.

Tips:

  • Αν θέλεις πιο έντονη λεμονάτη γεύση, διπλασίασε το ξύσμα ή πρόσθεσε 1/2 κ.γ. εκχύλισμα λεμονιού.

  • Το κέικ φυλάσσεται καλά έως και 3 μέρες σε αεροστεγές δοχείο.

  • Συνδυάζεται υπέροχα με μια κουταλιά γιαούρτι ή μια μπάλα παγωτό βανίλια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ