Οι μελιτζάνες με φέτα και ντομάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Συνδυάζουν τα αρώματα του κήπου με τη ζεστασιά του σπιτικού φούρνου, προσφέροντας ένα πιάτο νόστιμο, χορταστικό και απόλυτα μεσογειακό. Ιδανικό για μεσημεριανό, δείπνο ή τραπέζι με φίλους, αυτό το φαγητό σερβίρεται εύκολα και κλέβει πάντα τις εντυπώσεις.
Μελιτζάνες με φέτα και ντομάτα στο φούρνο – Χρόνος παρασκευής:
60 λεπτά
Υλικά:
- 4 μελιτζάνες (μακριές ή φλάσκες)
- 3 ντομάτες ώριμες, τριμμένες ή ψιλοκομμένες
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. θυμάρι (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Χαράζουμε τη σάρκα σταυρωτά και τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, πιέζουμε λίγο τη σάρκα τους για να δημιουργηθεί χώρος και τις γεμίζουμε με τη σάλτσα ντομάτας.
- Πασπαλίζουμε από πάνω με τη θρυμματισμένη φέτα.
- Ψήνουμε ξανά στον φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η φέτα και να μαλακώσουν τελείως οι μελιτζάνες.
Tips:
- Για έξτρα γεύση, προσθέστε φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό πριν το σερβίρισμα.
- Συνοδεύεται ιδανικά με φρέσκο ψωμί ή ρύζι.
- Τρώγεται και κρύο την επόμενη μέρα — είναι ακόμη πιο νόστιμο!

