5 Δεκεμβρίου 2025

Σπιτική μαρμελάδα φράουλα, όλο άρωμα και γεύση


Η μαρμελάδα φράουλα είναι μια από τις πιο αγαπημένες και διαχρονικές επιλογές για το πρωινό ή για γλυκές δημιουργίες. Με μόνο λίγα υλικά μπορείς να φτιάξεις μια υπέροχα αρωματική και γεμάτη γεύση μαρμελάδα, χωρίς συντηρητικά, ιδανική για τοστ, γιαουρτάκι ή ακόμα και ως γέμιση σε γλυκά.

Μαρμελάδα φράουλα – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά

  • Βράσιμο: 30-40 λεπτά

  • Σύνολο: περίπου 1 ώρα

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκες φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση

  • 700 γρ. ζάχαρη

  • 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)

  • 1 βανίλια (προαιρετικά)

 Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία φράουλας: Πλένεις καλά τις φράουλες, τις στραγγίζεις και τις κόβεις στη μέση ή σε τέταρτα, ανάλογα με το μέγεθος.

  2. Προεργασία: Τις βάζεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύεις και τις αφήνεις να σταθούν για 1-2 ώρες (ή όλη νύχτα στο ψυγείο). Έτσι θα βγάλουν τα υγρά τους.

  3. Βράσιμο: Βάζεις την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση, αφαιρείς τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια με ένα κουτάλι.

  4. Μαγείρεμα: Χαμηλώνεις ελαφρώς τη φωτιά και αφήνεις τη μαρμελάδα να σιγοβράζει για περίπου 30-40 λεπτά. Ανακατεύεις τακτικά για να μην κολλήσει. Αν θέλεις πιο λεία υφή, μπορείς να λιώσεις μέρος του μείγματος με ραβδομπλέντερ.

  5. Έλεγχος πήξης: Βάλε μια κουταλιά μαρμελάδας σε ένα πιατάκι και βάλε το στο ψυγείο για 2-3 λεπτά. Αν, όταν τη σύρεις με το δάχτυλο, αφήνει “μονοπάτι”, είναι έτοιμη.

  6. Αποθήκευση: Βάζεις τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνεις καλά και τα γυρνάς ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

 Tips

  • Η αναλογία φρούτου προς ζάχαρη μπορεί να προσαρμοστεί, αλλά λιγότερη ζάχαρη μειώνει τη διάρκεια ζωής.

  • Αν θέλεις πιο ελαφριά γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύσμα πορτοκαλιού αντί για λεμόνι.

  • Τα αποστειρωμένα βάζα διατηρούν τη μαρμελάδα για μήνες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ