Μητσοτάκης: “Θα στηρίξω τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Οργανισμού συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων”


Τη δέσμευσή του να στηρίξει με κάθε τρόπο το ελληνικό τραγούδι προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση που ενέτειναν και οι παλινωδίες της σημερινής κυβέρνησης, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες, Δευτέρα (15.4.2019), με διακεκριμένους δημιουργούς από τον χώρο του ελληνικής μουσικής.

Στο γεύμα που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης το παρών έδωσαν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος (Τασσόπουλος), Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δήμος Αναστασιάδης, και οι στιχουργοί Ελένη Γιαννατσούλια και Ηλίας Φιλίππου.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν βέβαια τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών, τα οποία λόγω του σκανδάλου της AEΠI, αλλά και των παλινωδιών της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει, οδήγησαν το ελληνικό τραγούδι στη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ μόλις ολίγων ετών, τα ετήσια έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα μέσω των οποίων ζουν χιλιάδες νέοι και παλιοί δημιουργοί ήταν 48 εκατ ευρώ.

Πέρσι κατέρρευσαν σε 2 εκατ. Ευρώ, προκαλώντας ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης σε εκατοντάδες καλλιτέχνες.

Οι δέκα δημιουργοί που συναντήθηκαν με τον κ. Μητσοτάκη και την τομεάρχη Πολιτισμού της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, του ζήτησαν να στηρίξει την κοινή τους πλέον προσπάθεια:

Να δημιουργηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ένας νέος και αυτοδιαχειριζόμενος φορέας συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων, τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες.

Και ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει ολόθερμα την προσπάθεια αυτή με την αίρεση ο νέος φορέας να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, βάσει του κοινοτικού δικαίου, και κυρίως να μην χρήζει της οικονομικής ενίσχυσης του κράτους, κάτι που είναι και ο στόχος των δημιουργών.

Η συζήτηση όμως δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό το πρόβλημα.

Οι 10 τραγουδοποιοί συζήτησαν με τον κ. Μητσοτάκη και άλλους τρόπους στήριξης του ελληνικού τραγουδιού για να συνεχίσει την πορεία του στο χρόνο, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων οι οποίες επηρέασαν τον τρόπο παραγωγής, αλλά και αναπαραγωγής της μουσικής.

Με αφορμή τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ήταν μια συνάντηση διαφορετική απ’ αυτές που έχω καθημερινά. Μια συνάντηση γεμάτη μουσική. Σαββόπουλος, Πορτοκάλογλου, Δρογώσης, Πλιάτσικας, Δεληβοριάς, ο άλλος Φοίβος, Αναστασιάδης, ο μαέστρος μας Χρήστος Νικολόπουλος, και οι στιχουργοί Ελένη Γιαννατσούλια και Ηλίας Φιλίππου.

Τους ευχαριστώ πολύ που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου. Διότι με κάποιους, προφανώς δεν έχουμε κοινές πολιτικές αφετηρίες. Αλλά μας ενώνει ο κοινός στόχος. Να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι.

Έγιναν πολλά λάθη με τα πνευματικά δικαιώματα που είναι η βασική πηγή εσόδων για τους Έλληνες δημιουργούς. Λάθη τα οποία μεγάλωσε, αντί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση αλλάζοντας τρεις υπουργούς Πολιτισμού σε τέσσερα χρόνια, και διχάζοντας ακόμη και τους Έλληνες δημιουργούς.

Τώρα πρέπει να γίνει μια καινούργια αρχή. Και χαίρομαι ειλικρινά διότι στη συνάντησή μας άκουσα ότι έχουν πια όλοι τον ίδιο στόχο. Να δημιουργηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ένας ανεξάρτητος οργανισμός συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων.

Ένας οργανισμός τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι οι τραγουδοποιοί μας, με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, όπως εσφαλμένα πρότεινε η κυβέρνηση.

Θα στηρίξω αυτό το στόχο διότι όλοι οι δημιουργοί, νεότεροι και παλιότεροι πρέπει να μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους. Και θέλω γι’ αυτό να απευθύνω μια προσωπική έκκληση σε όλους τους επιχειρηματίες που συνδέονται με την ελληνική μουσική.

Το ελληνικό τραγούδι είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού μας. Η καταβολή ένα συμβολικού ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας για να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι”, υπογράμμισε, καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ