Αλγερία: «Ο χρόνος εξαντλείται – Ο στρατός εξετάζει όλες τις επιλογές»


«Φύγετε, φύγετε» φωνάζουν οι χιλιάδες διαδηλωτές στην Αλγερία. Τι ζητούν.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Αλγερίας Τάγεμπ Μπελαΐζ, ένα από τα στελέχη του καθεστώτος που βρίσκεται στο στόχαστρο των διαδηλωτών, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

Ο Μπελαΐζ, πιστός στον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, που είχε παραιτηθεί και ο ίδιος στις 2 Απριλίου υπό την πίεση του στρατού και του κόσμου που κατέβηκε στους δρόμους, «ενημέρωσε» το Συνταγματικό Συμβούλιο «ότι υπέβαλε την παραίτησή του (…) στον [μεταβατικό] πρόεδρο» Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

Κύρια αποστολή του Συνταγματικού Συμβουλίου είναι η επικύρωση των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές που έχουν οριστεί για τις 4 Ιουλίου, προκειμένου να εκλεγεί ένας διάδοχος του Μπουτεφλίκα, και η φροντίδα για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Οι φοιτητές, που διαδήλωναν κατά δεκάδες χιλιάδες σήμερα στο Αλγέρι και σε πολλές άλλες πόλεις, αντέδρασαν φωνάζοντας: «Φύγετε, φύγετε».Ο χρόνος εξαντλείται…

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του αλγερινού στρατού, ο Γκάιντ Σάλαχ, δήλωσε πως ο στρατός εξετάζει όλες τις επιλογές προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση που θα θέτει τέρμα στην πολιτική κρίση στη χώρα το ταχύτερο δυνατό.

Σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση, ο Σάλαχ είπε πως ο χρόνος εξαντλείται και πως η Αλγερία δεν μπορεί να υποστεί άλλες καθυστερήσεις, και πρόσθεσε ότι θα γίνουν περισσότερα βήματα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών.Τι ζητούν οι διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές, που πέτυχαν στις αρχές Απριλίου την αποχώρηση του Μπουτεφλίκα έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, διεκδικούν την αποχώρηση των «τριών Μπ.»: του μεταβατικού προέδρου Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, του πρωθυπουργού Νουρεντίν Μπεντούι και του Μπελαΐζ.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου αναλαμβάνει βάσει του Συντάγματος καθήκοντα μεταβατικού προέδρου σε περίπτωση παραίτησης του Μπενσαλάχ.

Πρώην δικαστής, υπουργός σχεδόν χωρίς διακοπή επί 16 χρόνια, ο Μπελαϊζ, 70 ετών, διορίστηκε στις 10 Φεβρουαρίου επικεφαλής του Συνταγματικού Συμβουλίου από τον Μπουτεφλίκα σε αντικατάσταση του Μουράντ Μεντελσί, ο οποίος απεβίωσε.

Ο Μπελαΐζ είχε διατελέσει πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου από τον Μάρτιο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ