Μια βόλτα στη βιβλιοθήκη της οποίας τα ράφια άδειασαν λόγω… υπερδανεισμού! (vid)


Θες να δεις πώς είναι μια βιβλιοθήκη που ο κόσμος επισκέπτεται τόσο πολύ που την αφήνει με άδεια ράφια; Φύγαμε για την Oodi, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Η συγκεκριμένη δημόσια βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018, και βρίσκεται στο Töölönlahti. Κόστισε 98 εκατ. ευρώ και ανατέθηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο μετά από διαγωνισμό που συμμετείχαν δεκάδες εταιρείες.

Έχει συνολικά 3 επίπεδα. Στο πρώτο γίνονται εκδηλώσεις, συναντήσεις, ενώ υπάρχει σινεμά, καφετέρια, εστιατόριο.

Στον δεύτερο όροφο υπάρχουν στούντιο φωτογράφισης/βιντεοσκόπησης, game room, αίθουσα για media, δωμάτια για μουσική, εξοπλισμός όπως 3d εκτυπωτές.

«H Oodi δεν είναι μόνο ένα μέρος για κατανάλωση πολιτισμού αλλά επίσης παραγωγής του. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να φτιάξουν τα πάντα, από μουσική μέχρι κοσμήματα και γραφικά» λέει ο ICT specialist Urpo Nylander.

City of Helsinki 20181203 Helsinki Central Library Oodi

Στον τρίτο όροφο υπάρχει καφετέρια, 7 «αναγνωστικές οάσεις» και συνολικά 70.000 βιβλία διαθέσιμα στα ράφια, για μεγάλους αλλά και μικρούς αναγνώστες. Είναι ο όροφος που απολαμβάνει κανείς το διάβασμα και φυσικά τη θέα.

Τα ράφια, ήδη από τον πρώτο μήνα λειτουργίας της βιβλιοθήκης… άδειασαν, κυριολεκτικά. Σε ορισμένες ενότητες δεν υπάρχουν παρά λίγοι τίτλοι διαθέσιμοι, καθώς οι επισκέπτες ήταν πολλοί και δανείστηκαν κι από κάτι!

Μπορεί για εμάς αυτό να είναι κάπως αλλόκοτο, ωστόσο για τη Φινλανδία μάλλον κάτι αναμενόμενο. Πρόκειται για το πιο βιβλιόφιλο έθνος στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016, από το Conecticut State University.

Aπόλαυσε και ένα βιντεάκι πριν σκεφτείς σοβαρά η επόμενη εκδρομή σου να είναι στο Ελσίνκι:

Α! Κι αν πας, να ξέρεις ότι ακόμα και το ωράριο της Oodi είναι έξυπνο. Καθημερινές 8-10 και Σαββατοκύριακα 10-8.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ