Τα σχέδια Μητσοτάκη για τη φορολογία – Η απάντηση στον Τσίπρα για το αφορολόγητο


«Η ΝΔ θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους να μη μειωθεί το αφορολόγητο». Η φράση αυτή της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Σοφίας Ζαχαράκη αποτυπώνει τη στάση και τις προθέσεις της ΝΔ για το ζήτημα που άνοιξε μετά τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1.

Όπως θυμίζουν, άλλωστε, από την οδό Πειραιώς – απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις του Μαξίμου ότι η ΝΔ έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμά της τη μείωση του αφορολόγητου – το «ψαλίδι» από την 1η Ιανουαρίου 2020 είναι ένα μέτρο που φέρει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ κι έχει ψηφιστεί από τους βουλευτές του κι όχι από αυτούς της ΝΔ. Ανατροπή για τις 120 δόσεις – Μετά το Πάσχα η ρύθμιση, έρχεται…

Άλλωστε, την 1η Ιανουαρίου του 2020 – κι εφόσον, βέβαια, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις – κυβέρνηση θα είναι ούτως ή άλλως η ΝΔ κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο σημαίνει πως αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο στη ΝΔ έχουν αρχίσει ήδη να συζητούν… τι ακριβώς θα κάνουν μ’ αυτή την «καυτή πατάτα» του αφορολόγητου. Πρόσφατα πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρώτα θέλει να δώσει δείγματα γραφής στους εταίρους και να κερδίσει έτσι την εμπιστοσύνη τους πριν από την υλοποίηση του βασικού του αιτήματος που είναι η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κάτω και από την πίεση της ΝΔ και τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ, φόρος επιχειρήσεων, ΦΠΑ στην εστίαση κτλ.), ο κ. Τσίπρας μίλησε άλλωστε στη συνέντευξή του για πρώτη φορά κι εκείνος για φοροελαφρύνσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται ούτως ή άλλως στα αντίμετρα που επίσης έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση. Η ειδοποιός διαφορά, ωστόσο, είναι πως η κυβέρνηση έχει θεσπίσει ανάμεσα στα αντίμετρα τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 20% από 22%, ενώ η ΝΔ προτείνει την καθιέρωση χαμηλού συντελεστή (9%) για πολύ χαμηλά εισοδήματα (έως 10.000 ευρώ).

Προτείνει, δηλαδή, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως ζητούσαν εξ αρχής οι εταίροι: να πληρώνουν λιγότερους φόρους περισσότεροι πολίτες. Δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα, με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup (5/4), στην οποία – όπως επισημαίνουν στη ΝΔ – οι εταίροι χαιρετίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως την αλλαγή του φορολογικού συστήματος μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Στη ΝΔ, τέλος, διαβάζουν ως ομολογία ήττας τη δήλωση Δραγασάκη στη Βουλή πως αν δεν λυθεί άμεσα – όπως επιδιώκει η κυβέρνηση – το ζήτημα με τα τιμολόγια των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε επενδυτικά προγράμματα, τότε «θα το βρει μπροστά της η ΝΔ». Έρχεται δε σε συνέχεια όσων είχε πει πριν από μερικές ημέρες σε συνέντευξή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συγκεκριμένα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θ’ αφήσει «καμένη γη» στη ΝΔ, αλλ’ αντιθέτως θα της παραδώσει αναδιαρθρωμένο το δημόσιο χρέος.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ