Η παστουρμαδόπιτα είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές πίτες της Μικράς Ασίας, με καταγωγή από τα βάθη της Ανατολής. Το κύριο συστατικό της, ο παστουρμάς, προσφέρει μια μοναδική, πικάντικη γεύση που ισορροπείται τέλεια από τo λιωμένη κασέρι και τη γλυκιά ντομάτα. Είναι ιδανική για ορεκτικό ή για κυρίως πιάτο σε τραπέζι με μεζέδες και κρασί.
Παστουρμαδόπιτα: Χρόνος προετοιμασίας
- Προετοιμασία: 20 λεπτά
- Ψήσιμο: 30 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά
Υλικά για 1 ταψί (32εκ.)
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 300 γρ. παστουρμά
- 300 γρ. κασέρι, τριμμένο ή σε φέτες
- 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
- 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε ροδέλες (προαιρετικά)
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- Μαύρο πιπέρι
- Σουσάμι (προαιρετικά για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
- Προθέρμανση φούρνου στους 180°C, στον αέρα.
- Βουτυρώστε το ταψί σας και στρώστε τα πρώτα 3 φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ελαφρώς με το μείγμα βουτύρου και ελαιολάδου.
- Στρώστε τη γέμιση: βάλτε μια στρώση φέτες παστουρμά, από πάνω φέτες κασέρι, λίγες φέτες ντομάτας και πιπεριά. Πασπαλίστε με λίγο μαύρο πιπέρι.
- Συνεχίστε με 2 ακόμα φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα, και επαναλάβετε τη γέμιση.
- Τελειώστε με 3 φύλλα κρούστας για το πάνω μέρος, λαδωμένα καλά. Γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα για να κλείσετε την πίτα.
- Χαράξτε ελαφρώς την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίστε με σουσάμι.
- Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεροψηθεί.
Tips
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κασέρι με γραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί της επιλογής σας.
- Αν δεν σας αρέσει η έντονη γεύση του παστουρμά, αφαιρέστε το κόκκινο περίβλημα καλά πριν τον χρησιμοποιήσετε.
- Σερβίρεται καλύτερα ζεστή, με συνοδεία τσίπουρου ή κόκκινου κρασιού.

