Καναδάς: Νίκη για τη δεξιά σε τοπικές εκλογές – Έρχεται σύγκρουση με Τριντό

Ο Καναδάς είχε τοπικές εκλογές και η ευρεία νίκη ενός δεξιού κόμματος ίσως σταθεί η αιτία για συγκρούσεις με τον Τζαστίν Τριντό.

Μέσω του πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό ο Καναδάς είχε χαράξει τη δική του πολιτική, αλλά η νίκη του δεξιού κόμματος, το οποίο τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ενεργειακής βιομηχανίας, στις εκλογές στην πετρελαιοπαραγωγική επαρχία Αλμπέρτα αλλάζει τα δεδομένα. Το γεγονός αυτό αναγγέλλει την έναρξη σκληρής σύγκρουσης με την κυβέρνηση των Φιλελεύθερων του πρωθυπουργού ως προς την πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που απομένουν λίγοι μήνες μέχρι τις γενικές εκλογές.

Τηλεοπτικά δίκτυα προέβλεψαν ότι το Ενωμένο Συντηρητικό Κόμμα (United Conservative Party, του Τζέισον Κένι επικράτησε με ευκολία της απερχόμενης κυβέρνησης του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (New Democratic Party, υπό τη Ρέιτσελ Νότλι, εν μέσω του κλίματος δυσαρέσκειας στην Αλμπέρτα λόγω της απογοητευτικής πορείας της οικονομίας και τα προβλήματα του ενεργειακού κλάδου. Τα αποτελέσματα ως τις 23:00 [07:00 ώρα Ελλάδας], περίπου μία ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας, έδιναν στο δεξιό κόμμα αυτό 62 από τις 87 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου.

Ο Κένι κατά διάρκεια της εκστρατείας του που χρησιμοποίησε συχνά πολεμικούς τόνους δεσμεύθηκε ότι θα ορθώσει το ανάστημά του για να υπερασπιστεί τους κατοίκους της Αλμπέρτας συγκρουόμενος με τον Τριντό και άλλους πολιτικούς, που διατείνεται πως δεν δίνουν στην επαρχία και το πετρέλαιό της τη σημασία που της αξίζει.Καταργεί τον φόρο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε επιβάλλει φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εντός των ορίων των προσπαθειών της να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη ο Κένι εξήγγειλε πως θα καταργήσει το μέτρο. Ο Τριντό αντιτείνει ότι θα επιβληθεί από την κεντρική κυβέρνηση φόρος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όποια επαρχία δεν καταρτίσει σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Κένι, 50 ετών, πρώην ομοσπονδιακός υπουργός, δεσμεύθηκε εξάλλου να εφαρμόσει πιο αποφασιστικά μέτρα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία. Τόσο ο Κένι όσο και η Νότλι επέρριψαν στον Τριντό ευθύνες για την έλλειψη προόδου όσον αφορά την υλοποίηση έργων, ειδικά την κατασκευή αγωγών για την εξαγωγή πετρελαίου.

Το NDP τερμάτισε τη διακυβέρνηση της Αλμπέρτας από τους συντηρητικούς επί δεκαετίες όταν κέρδισε τις εκλογές το 2015, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ότι παρέλαβε την τοπική οικονομία σε άσχημη κατάσταση, εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ