Παντελής Παντελίδης: Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για το τραγούδι «Απομακρυνθήκαμε»


Mε την Αθηνά Παντελίδη σε ρόλο μάρτυρα εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που έκανε η οικογένεια του τραγουδιστή, Παντελή Παντελίδη, σε βάρος του Σπύρου Μαγδάλη για την πατρότητα του τραγουδιού με τίτλο «Απομακρυνθήκαμε».

Η οικογένεια του τραγουδιστή ζητά μεταξύ άλλων να κατέβει από την πλατφόρμα του YouTube η εκτέλεση της συγκεκριμένης μπαλάντας από τον Σπύρο Μαγδάλη. «Το συγκεκριμένο τραγούδι μας ειδοποίησαν το Γενάρη του 2019 ότι ο κ. Μαγδάλης με το ψευδώνυμο Μάκρης το έχει ανεβάσει σε ιστότοπο με πληρωμή, με πρόσωπο μισό δικό του και μισό του γιου μου.

Το τραγούδι το γνώριζα και το έχω με τη φωνή του Παντελή. Το τραγούδι το έχω δει αν τη γενέσει του. Το έφτιαξα την καθαρή Δευτέρα του 2015. Στο σπίτι του Παντελή ήταν. Τον έχει τραβήξει και φίλος με το κινητό του. Μετά το θάνατο του κάποιος το ανέβασε στο Facebook. Το ρεφρέν μόνο εκεί. Αλλά το τραγούδι εγώ το έχω όλο. Είναι ψυχοφθόρο όλο αυτό για μένα ξέρετε» εξήγησε η Αθηνά Παντελίδη στο δικαστήριο.

Όπως εξήγησε η μητέρα του τραγουδιστή, ο αντίδικός τους ανέβασε το τραγούδι από τον Οκτώβριο του 2018. Ωστόσο, όπως περιέγραψε, «όταν έπαιξε ο Παντελής το τραγούδι ήταν πάνω από 20 άτομα. Το τραγούδι στίχοι και μουσική είναι καθαρά Παντελίδης, ενώ ο κ. Μαγδάλης το κυκλοφόρησε ως μουσική και στίχοι Παντελίδης και cover Σπύρος Μάκρης, το ψευδώνυμο του δηλαδή».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Αθηνά Παντελίδη, ο Σπύρος Μάκρης – Μαγδάλης «πήρε το ρεφρέν που διέρρευσε στο Facebook και έβαλε δυο ατάκες για κουπλέ δικές του και μετά το Γενάρη το παρουσίασε δικό του». Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν από τα τελευταία τραγούδια του Παντελή σύμφωνα με όσα εξήγησε η μητέρα του στο δικαστήριο.

«Συνήθιζε να τα τραγουδάει σε εμάς πρώτα. Τραβούσαμε με ένα κινητό. Δεν πρόλαβε να κάνει κάτι με αυτό το τραγούδι. Όταν ήταν να βγει ο δίσκος κατοχύρωνε το τραγούδι. Δεν έχει κατοχυρώσει περίπου 100 τραγούδια. Μόνο για αυτό έχει αμφισβητηθεί η γνησιότητα. Αυτός παίρνει τραγούδια άλλων δημιουργών. Κάνει επανεκτελέσεις κι ρεμίξ. Το κάνει με πολλούς» κατέληξε η κ. Παντελίδη.

«Είχα δώσει σε στικάκι το τραγούδι στον Παντελίδη»

Στο δικαστήριο εξετάσθηκε και ο Σπύρος Μαγδάλης, ο οποίος υποστήριξε ότι έγραψε το τραγούδι τον Οκτώβριο του 2014. «Έγραψα το τραγούδι και έχω περασμένο σε σκληρό δίσκο. Στις αρχές του 2015 είχα έρθει στο στούντιο ο Παντελίδης ξημερώματα. Είχε κάποιους συνεργάτες τους εκεί που ηχογραφούσαν πνευστά. Μόλις τον είδα από τζαμί τον χαιρέτισα και ένας κοινός φίλος είπε ότι γράφω τραγούδια. Του έβαλα ένα τραγούδι και του άρεσε και του το εδωσα σε ένα στικάκι» υποστήριξε ο κ. Μαγδάλης.

Σχετικά με το ύφος του τραγουδιού, υποστήριξε ότι οι συνθέτες γράφουν επηρεασμένοι πάντα. «Έχουμε πρόσωπα που θαυμάζουμε ή που φανταζόμαστε ότι θα τραγουδούσαν το τραγούδι που φτιάχνουμε. Αν δείτε ένα τραγούδι που έχω δώσει στο Βαλάντη είμαι τραγούδι που μοιάζει με αυτό και θα μπορούσε να το τραγουδήσει ο Παντελιδης. Επηρεαζόμαστε.».

Λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας δημιουργήθηκε αναστάτωση στο ακροατήριο όταν ο κ. Μαγδάλης υποστήριξε πως το έγγραφο που εισέφερε η άλλη πλευρά, στο οποίο ο ίδιος φέρεται να έχει να ανεβάσει στο Facebook το τραγούδι με λεζάντα στίχοι – μουσική Παντελίδης, είναι προϊόν photoshop.

Ακολούθησε απίστευτος διάλογος με τον Πρόεδρο της έδρας:

Πρόεδρος: Υπάρχει ένα βίντεο που φαίνεται ότι ο Παντελίδης τραγουδάει το τραγούδι.

Μαγδάλης: Ήταν εξαιρετικός τραγουδιστής και στις παρέες έπαιρνε την κιθάρα του και τραγουδούσε τραγούδια και άλλων τραγουδιστών. Δηλαδή αν με τραβήξει η παρέα μου να τραγουδάω κομμάτι γνωστού τραγουδιστή σημαίνει ότι είναι δικό μου;

Πρόεδρος: Δηλαδή είπε ο Παντελίδης, δε θα τραγουδήσω σήμερα Αλεξίου, θα πω Μαγδάλη;

«Έχει δώσει τραγούδια στη Βιτάλη»

Από την πλευρά του Σπύρου Μαγδάλη κατέθεσε στο δικαστήριο ένα συνεργάτης του. «Το «Απομακρυνθήκαμε» εγώ το άκουσα πρώτη φορά το 2014. Περίπου στα μέσα της χρονιάς το άκουσα από τον κ. Μαγδάλη. Το άκουσα στο στούντιο στο Μεταξουργείο όπου περνούσε τον περισσότερο χρόνο εκεί. Τους στίχους τους θυμάμαι από τότε. Η μουσική είναι η ίδια αλλά τότε δεν ήταν ολοκληρωμένο ορχηστρικά. Θεωρείται ολοκληρωμένο σαν τραγούδι από τότε» είπε ο μάρτυρας.

Σε ερώτηση του Προέδρου σχετικά με τον αν γνωριζόταν ο Σπύρος Μάγδαλης με τον Παντελίδη, ο μάρτυρας απάντησε ότι υπήρχε γνωριμία μεταξύ τους, χωρίς να μπορεί να πει περισσότερα. «Ξέρω σίγουρα ότι δειγμάτισε το τραγούδι στον Παντελίδη στα τέλη του 2014. Πιστεύω ότι είχε δειγματίσει και αλλά τραγούδια. Έτσι γίνεται στα στούντιο. Ξέρω από το Σπύρο ότι ο Παντελίδης πήγε στο στούντιο που δούλευε ο Μαγδάλης και μου είχε πει ότι του άρεσε».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι Σπύρος Μάγδαλης έχει δώσει τραγούδια στη Βιτάλη, στον Αδαμαντίδη και σε άλλους. Ωστόσο, όταν ο Πρόεδρος ρώτησε αν έχει κάνει κάποια επιτυχία, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι μπορεί «να γράφει κάποιος 30 χρόνια και να μη κάνει σουξέ».

Σχετικά με την κατοχύρωση, ο μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο πως όταν γράφεται ένα τραγούδι σε πρόγραμμα, παίρνει μια ημερομηνία που δεν αλλάζει και φαίνεται ποτέ γράφτηκε. «Δεν ξέρω γιατί δεν το κατοχύρωσε. Πιστεύω ότι είχε στο μυαλό του το πρόγραμμα logic και ότι δε μπορούσε να του το κλέψει κάποιος». Κλείνοντας πάντως την κατάθεση του ο μάρτυρας δεν ήξερε να καταθέσει αν ο Σπύρος Μαγδάλης έγραψε το τραγούδι για τον εαυτό του ή για τον Παντελή Παντελίδη, σχολιάζοντας στον Πρόεδρο «ωραία ερώτηση»!

Πηγή: ethnos.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ