Γερμανικές αποζημιώσεις: Συζήτηση στη Βουλή, θα μιλήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί


Με την παρουσία στα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας μελών του συμβουλίου διεκδίκησης αποζημιώσεων, εκπροσώπων μαρτυρικών πόλεων, του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου, αντιστασιακών οργανώσεων, πρώην βουλευτών, πρεσβευτικών αρχών της Γερμανίας, ξεκίνησε η ιστορική συνεδρίαση της Βουλής για τη συζήτηση του πορίσματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την λήψη απόφασης για την διεκδίκησή τους από την ελληνική κυβέρνηση.

Μια συνεδρίαση στην οποία θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί και μετά το ψήφισμα που θα εκδοθεί δια εγέρσεως, θα ανοίξει ο δρόμος για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, με πρώτη πράξη την έκδοση και αποστολή ρηματικής διακοίνωσης της ελληνικής αξίωσης στο γερμανικό κράτος.

Δείτε live τη συνεδρίαση

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, από το βήμα της Ολομέλειας παρουσίασε το πόρισμα με το οποίο έγινε η εδραίωση και η αποτίμηση των γερμανικών οφειλών, οι οποίες είναι ζώσες παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές, ότι ουδέποτε αποποιηθήκαμε των αξιώσεών του και δεν τίθεται κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχει κάνει η επιτροπή το ύψος των γερμανικών οφειλών ανέρχονται στα 269,5 δισ. και προκύπτει από την διεκδίκηση της επιστροφής του κατοχικού δανείου, τις  αποζημιώσεις για τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά, για την καταστροφή και κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς και για τον λιμό, αλλά στο ψήφισμα που θα εκδοθεί από την Ολομέλεια αυτός ο χρηματικός προσδιορισμός δεν θα γίνεται.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ