F-008, το τελευταίο «αμερικανικό» F-35Α της Ολλανδίας


H Ολλανδία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο και δη από τις χώρες που συμμετείχαν εξ αρχής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35, η οποία θα έχει ολοκληρώσει την παραλαβή του συνόλου των μαχητικών που έχει παραγγείλει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ολλανδικό Scramble, το τελευταίο F-35A Lightning II για την βασιλική ολλανδική (Koninklijke Luchtmacht) που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Φόρτ Ουόρθ του Τέξας πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 15 Απριλίου 2019.

Όλα τα ολλανδικά μαχητικά του τύπου από το F-009 κι εξής θα κατασκευαστούν στην γραμμή τελικής συναρμολόγησης και ελέγχου (FACO) στο Καμέρι της Ιταλίας. Το F-008 θα παραδοθεί στην αεροπορική βάση Λουκ της Αριζόνα, όπου θα χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα προμήθειας F-35A για την Ολλανδία υπήρξε επεισοδιακό και πολλές φορές βρέθηκε προ του ενδεχομένου ακύρωσης ένεκα πολιτικών προστριβών στην χώρα αυτή.

Η Ολλανδία έχει δηλώσει μέσω της υπουργού Άμυνας ότι ενδέχεται να μην μείνει στα 37 μαχητικά που έχει παραγγείλει (λιγότερα από όσα αρχικά είχε προγραμματίσει) και να προχωρήσει σε συμπληρωματική παραγγελία στο μέλλον.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ