5 Δεκεμβρίου 2025

Εκμέκ παγωτό: Ο απόλυτος καλοκαιρινός πειρασμός


Το εκμέκ παγωτό είναι ένα εντυπωσιακό γλυκό που συνδυάζει την παραδοσιακή ανατολίτικη βάση του εκμέκ με την δροσερή απόλαυση του παγωτού. Με στρώσεις από σιροπιαστό τσουρέκι, κρέμα και παγωτό καϊμάκι ή βανίλια, αποτελεί το ιδανικό επιδόρπιο για τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια.

Εκμέκ παγωτό – Χρόνος Προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Ψύξη: 4 ώρες
  • Σύνολο: περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 1 έτοιμο τσουρέκι ή 1 πακέτο φρυγανιές (περίπου 250 γρ.)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού

Για την κρέμα:

  • 500 ml γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια
  • 100 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

Για το παγωτό:

  • 500 ml κρέμα γάλακτος (παγωμένη)
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397 γρ.)
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου (κοπανισμένη, προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας γλυκόζη (προαιρετικά για πιο ελαστική υφή)

Για το σερβίρισμα:

  • Φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο
  • Γλυκό του κουταλιού βύσσινο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1. Ετοιμάζουμε τη βάση:
Σε μικρή κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά και προσθέτουμε το λεμόνι. Στρώνουμε το τσουρέκι ή τις φρυγανιές σε ένα πυρέξ και περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστό.

2. Φτιάχνουμε την κρέμα:
Σε κατσαρολάκι, ανακατεύουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη βανίλια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στρώνουμε πάνω από τη βάση.

3. Ετοιμάζουμε το παγωτό:
Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και τη μαστίχα (αν χρησιμοποιούμε). Ανακατεύουμε απαλά και στρώνουμε το μείγμα πάνω από την κρέμα. Βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες.

4. Σερβίρουμε:
Βγάζουμε από την κατάψυξη 5-10 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης και γλυκό βύσσινο.

Tips:

  • Αν δεν θέλεις να φτιάξεις παγωτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμο παγωτό καϊμάκι ή βανίλια.
  • Η μαστίχα προσφέρει αυθεντικό ανατολίτικο άρωμα, αλλά μπορείς να την παραλείψεις.
  • Το τσουρέκι δίνει πιο αρωματική βάση από τις φρυγανιές.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ