4 τρόποι να ερωτευθούμε χωρίς να χάσουμε την ανεξαρτησία μας


Αν έχετε ερωτευθεί ξανά στο παρελθόν, θα γνωρίζετε ότι ο έρωτας δεν είναι λογικός• συγκρίνεται με την ελεύθερη πτώση, ή με ένα συναισθηματικό τρενάκι του τρόμου όλο ζάλη και σύγχυση. Άυπνα βράδια, ατέλειωτα μηνύματα και αναμονή, ονειροπόληση… δύο άνθρωποι σαν μεθυσμένοι (από έρωτα).

Ωστόσο, η έννοια του έρωτα είναι τόσο παρεξηγημένη όσο και μυστηριώδης. Πολιτισμικά, λατρεύεται σαν η πιο πολύτιμη εμπειρία ύπαρξης στη Γη, και προβάλλεται συνεχώς από όλα τα μέσα. Αλλά αυτό που προβάλλεται ως η ύψιστη μορφή αγάπης είναι μόνο μια φτωχή μίμηση, μία αποπροσανατολιστική μίξη χημικού εθισμού και συνεξάρτησης.

Κοιτάξτε λίγο βαθύτερα και θα δείτε ότι ο έρωτας ως σύγχρονη έννοια είναι από τους μεγαλύτερους μύθους της εποχής μας. Κατανοώντας το DNA του έρωτα, και τους κινδύνους του, μπορεί να λύσει τα μάγια. Απαρνείται το status quo για χάρη της προσωπικής και πνευματικής ανάπτυξης. Μας ενδυναμώνει ώστε να εκτιμήσουμε την εμπειρία, χωρίς να χάσουμε την ανεξαρτησία μας.

Μη συγχέετε τον έρωτα με την αληθινή αγάπη

Ο ενθουσιασμός είναι παροδικός και κάποιες φορές τοξικός. Η διαμόρφωση όμως μιας βαθύτερης σύνδεσης με τον άλλο είναι σαν να ανακαλύπτουμε ξαφνικά κάτι μαγικό που μπορεί να εξελιχθεί.

Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι κάποιοι από τους κυριότερους ψυχολόγους θεωρούν τον έρωτας ως μια πιθανή παρεμπόδιση στην προσωπική και πνευματική ανάπτυξη. Κάποιοι από εμάς επιβραδύνουμε το βήμα μας στο ατομικό σας ταξίδι για να παραμελήσουμε τον εαυτό μας.

Η πνευματική άσκηση μας ενθαρρύνει να αφήσουμε πίσω μας το εγώ και να περάσουμε σε προσωπική απελευθέρωση. Αλλά ο παροδικός ενθουσιασμός έρχεται με μια κατάρρευση του εγώ και την παραχώρηση του εαυτού στον άλλο. Έτσι, εύκολα έρχεται η συνεξάρτηση.

Αποδεχτείτε το τέλος του μήνα του μέλιτος

Αναγνωρίζοντας ότι ο έρωτας είναι κάτι ξεχωριστό από την αληθινή αγάπη δημιουργεί το χώρο στη σχέση σας για να εστιάσετε στο να θρέψετε περισσότερο μια βαθύτερη μορφή αγάπης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφύγετε τις συνήθεις παγίδες της εξάρτησης. Η πειθαρχία και η θέληση μπορούν μόνο να ελέγξουν την εμπειρία, δεν μπορούν να τη δημιουργήσουν. Μπορούμε να ελέγξουμε πως θα ανταποκριθούμε στην εμπειρία του έρωτα, αλλά δεν μπορούμε να επιλέξουμε την εμπειρία αυτή καθ’ αυτή.

Τι σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε; Το κλειδί είναι να μην μπερδέψουμε τη ζαλιστική αίσθηση του έρωτα ως ένα σημάδια ποιότητας στη σχέση. Σίγουρα, το πάθος και η σεξουαλική έλξη απαιτούνται σε υγιείς δόσεις, αλλά, για μια μακροχρόνια σχέση, είναι απλά δύο συστατικά ανάμεσα σε τόσα άλλα. Σύντομα, τα όρια του εγώ επιστρέφουν και η ζάλη υποχωρεί. Το μετά είναι το θέμα. Αντί να δείτε το τέλος του μήνα του μέλιτος ως αποτυχία ή πρόβλημα, μεταχειριστείτε το ως μια ευκαιρία για να χτίσετε γερές βάσεις για αληθινή αγάπη.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί

Η επίγνωση και η κατανόηση από μόνες τους δεν μεταφράζονται σε πρακτικά οφέλη αν δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα. Η επικοινωνία εδώ είναι το παν. Η αφιέρωση χρόνου για να μοιραστείτε προσδοκίες και να μάθετε ο ένας τον άλλο επιτρέπουν την άνετη πλοήγηση ανάμεσα από τις διακυμάνσεις και τα σκαμπανεβάσματα μιας σχέσης.

Η έννοια του έρωτα, όπως είναι σήμερα, θέτει υψηλά στάνταρ για το τι να αναμένουμε από μια σχέση. Κοινούς στόχους, όνειρα, ενδιαφέροντα, χρόνο, ακόμα και πράγματα. Όμως, οι ρομαντικές σχέσεις δεν πρέπει να εξαιρούνται από τη θέσπιση ορίων και την ανεξαρτησία και μοναδικότητα κάθε ανθρώπου, το αντίθετο, χρειάζεται να προσαρμόζονται σε αυτά.

Διατηρήστε ξεχωριστά χόμπι, ενδιαφέροντα και στόχους

Η αρχή μιας σχέσης δεν αποτελεί δικαιολογία για να παρατήσουμε τα ατομικά μας ενδιαφέροντα. Αποφασίζοντας με τον/τη σύντροφό μας πόσο χρόνο θα περνάμε μαζί και μακριά θα μας δώσει την ευκαιρία να αξιολογήσουμε κάθε πλευρά της ζωής μας, και να θέσουμε προτεραιότητες.

Για να δημιουργήσουμε δύο πλήρως ανεξάρτητες ζωές χρειάζεται κάθε σύντροφος να απολαμβάνει χόμπι, ενδιαφέροντα και στόχους έξω από την ερωτική και συντροφική σχέση. Βρείτε μια υγιή ισορροπία και κρατήστε και ορισμένες κοινές εμπειρίες μαζί με τις δικές σας μοναδικές και ξεχωριστές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ