Τριγωνέλλα η ελληνική, για το διαβήτη


Ένα θεραπευτικό βότανο με μακρά ιστορία στην εναλλακτική ιατρική του Κινέζικου πολιτισμού. Αναφέρεται πως το χρησιμοποιούσαν για πρόκληση τοκετού, βοηθητικό πέψης και βελτίωση του μεταβολισμού.

Στις μέρες μας μπορούμε να το βρούμε σαν συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ευκολα μιας και είναι ευρέως διαδεδομένο. Η Τριγωνέλλα η Ελληνική (Trigonella foenum-graec) ή αλλιώς Τριγωνίσκος είναι ένα ετήσιο φυτό που μας θυμίζει λιγάκι το τριφύλλι. Καλλιεργείται κυρίως στην Ανατολή και έχει πικρή και στυφή γεύση.

Θρεπτική αξία
Οι σπόροι της τριγωνέλλας είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και φυτο-χημικά συστατικά. Περιέχουν επίσης, ένα ευρύ φάσμα μετάλλων όπως, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους τριγωνέλλας περιέχει:

3γρ. Φυτικές ίνες
3γρ. Πρωτεΐνη
6γρ. Υδατάνθρακες
20% ημερήσια συνιστώμενη δόση σιδήρου
Βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Λόγω του αμινοξέος 4-υδροξυ-ισολευκίνη που περιέχει, το οποίο ελέγχει την απελευθέρωση της ινσουλίνης, η τριγωνέλλα βοηθάει αρκετά την ισορροπία των επιπέδων σακχάρου και στους δύο τύπους διαβήτη (1 και 2). Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ένας μέσος όρος πρόσληψης 500mg/ημέρα συμπληρώματος διατροφής, οδηγεί σε 30% βελτίωση μέσα σε 10 ημέρες. Αν δεν παρουσιαστούν παρενέργειες, ίσως μπορεί να αυξηθεί η δόση μετά από 3 εβδομάδες στα 1000mg.

Άλλα οφέλη της τριγωνέλλας στην υγεία
Μελέτες έδειξαν πως λαμβάνοντας 1800-2700 mg σκόνη σπόρου τριγωνέλλας 3 φορές την ημέρα για τις πρώτες 3 ημέρες της περιόδου ακολουθούμενη από 900 mg 3 φορές την ημέρα για το υπόλοιπο των δύο κύκλων της έμμηνου ρύσης μειώνει τον πόνο σε γυναίκες με επώδυνες εμμηνορροϊκές περιόδους. Επίσης κάποιες αναφορές κάνουν λόγο πως η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής τριγωνέλλας, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες που θηλάζουν. Τέλος, έχει διαπιστωθεί μείωση κατά 17% της όρεξης και της πρόσληψης λιπαρών τροφών σε γυναίκες που σημετείχαν σε μια πρόγραμμα λήψης του συμπληρώματος για 14 ημερες.

Δοσολογία
Η τριγωνέλλα μπορεί να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα διατροφής, ή σαν ρόφημα αλλά ακόμα και στην σαλάτα. Έχει παρατηρηθεί πως 2-5 γραμμάρια ατόφιου σπόρου ημερησίως, είναι μια ασφαλής δόση. Αν καταναλώνεται ως εκχύλισμα, 500mg ημερησίως είναι αρκετά για αρχή. Θα πρέπει να προσέχετε τη δοσολογία της τριγωνέλλας αν λαμβάνετε φάρμακα για το διαβήτη γιατί μπορεί να παρατηρηθεί υπογλυκαιμία στην ταυτόχρονη λήψη τους.

Παρενέργειες
Γενικότερα είναι ασφαλής στη χρήση της όταν λαμβάνεται στη συνιστώμενη ημερήσια δόση, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες. Έχουν όμως αναφερθεί κάποιες ήπιες παρενέργειες όπως διάρροια. Αν είστε υπό θεραπευτική αγωγή με βαρφαρίνη, υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί μελάνιασμα και αιμορραγία γιατί η τριγωνέλλα θα ενισχύσει την αντιπηκτική επίδραση του φαρμάκου.

Καλό θα ήταν να είναι γνωστό πως η επιστήμη βρίσκεται ακόμα στην αρχή της ανακάλυψης των θεραπευτικών ιδιοτήτων της τριγωνέλλας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ