Γερμανικά ΜΜΕ για τις αποζημιώσεις: «Τρελές απαιτήσεις για 376 δισ.»


Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος το θέμα των αποζημιώσεων που διεκδικεί η Ελλάδα

Τις απόψεις Γερμανών πολιτικών παραγόντων για το θέμα των αποζημιώσεων και τη σημερινή συζήτηση στην ελληνική Βουλή, παρουσιάζουν ARD, Βild και Die Welt.

Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD φιλοξενεί δήλωση του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, που επισημαίνει: «Δεν υπάρχει θέμα για τη γερμανική κυβέρνηση. Κατά την άποψή της, το κεφάλαιο έχει κλείσει νομικά».

«Δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να εξηγήσω τώρα στους νέους Γερμανούς ότι μετά από 70 χρόνια που χτίζουμε την Ευρώπη του μέλλοντος, ότι τώρα αρχίζουμε να πληρώνουμε αποζημιώσεις για ό,τι έχουν κάνει οι προ-προ-παππούδες τους», αναφέρει ο κ. Πλέτνερ. «Για τη νομική πλευρά του θέματος, η θέση μας είναι σαφής. Η γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης είναι διαφορετική». Η Γερμανία, ωστόσο, λέει ο κ. Πλέτνερ, πρέπει να ομολογεί ξανά και ξανά ότι έλαβαν χώρα κατάφωρες αδικίες κατά τη διάρκεια της κατοχής των Ναζί και οι Γερμανοί πρέπει να φροντίσουν να μην ξεχαστούν αυτά τα εγκλήματα.

Διαφορετική είναι η γνώμη που εκφράζει ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, ο οποίος έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος επί δεκαετίες στην Ελλάδα: «Εάν συμμετάσχουν και άλλες χώρες για να απαιτήσουν τέτοιες αποζημιώσεις, όπως φαίνεται ότι θέλει τώρα να κάνει η Πολωνία, τότε, ασφαλώς δεν θα μπορούμε να πούμε απλώς το θέμα έχει κλείσει. Αυτό δεν είναι και νομικά σωστό. Τίποτα δεν έχει παραγραφεί. Εάν οι απαιτήσεις έλθουν ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου, τότε, δεν υπάρχει πλέον η αρχή της ετεροδικίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει. Τότε, δεν θα είναι τόσο εύκολο για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να πει ότι όλα έχουν λήξει».

Βild: «Τρελές απαιτήσεις 376 δισ.!»

«Μία ελληνική επιτροπή έχει υπολογίσει τις αξιώσεις για επανορθώσεις έναντι της Γερμανίας σε 376 δισ. ευρώ. Έφτασε η ώρα: Το ελληνικό Κοινοβούλιο θέλει να ανοίξει σήμερα το δρόμο για τις τρελές απαιτήσεις για επανορθώσεις αποζημίωσης από τη Γερμανία!», γράφει η Bild και προσθέτει: «Από το πρωί της Τετάρτης, οι Έλληνες βουλευτές συζητούν εάν πρέπει να δώσουν την εντολή στην κυβέρνηση να απαιτήσει από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις ύψους περίπου 376 δισ. ευρώ. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί γύρω στις 21:00».

Die Welt: «To ελληνικό Κοινοβούλιο αποφασίζει σχετικά με την αξίωση αποζημίωσης»

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα θα αποφασίσει για το μελλοντικό χειρισμό των απαιτήσεων για αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκλήθηκε από το Κοινοβούλιο εκτίμησε το ύψος των απαιτήσεων σε τουλάχιστον 289 δισ. ευρώ πριν από τρία χρόνια», αναφέρει η Die Welt.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ