Τουρκία: Τραυματίστηκε βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος


Μια βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) τραυματίστηκε σήμερα σε μια διαδήλωση στο Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, ενάντια στην απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) που στερεί τη θητεία από ορισμένους από τους υποψηφίους που κέρδισαν στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην επαρχία Μπαγκλάρ, στο Ντιγιάρμπακιρ, για να διαδηλώσουν κατά της απόφασης που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή να ακυρώσει την εκλογή ορισμένων δημάρχων που ήταν υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Σύμφωνα με το HDP η απόφαση της YSK αφορά πολλές περιοχές όπου οι υποψήφιοι του κόμματος κέρδισαν με μεγάλη διαφορά τους αντιπάλους τους. Για παράδειγμα, στο Μπαγκλάρ ο Ζεγιάτ Τζεϊλάν απέσπασε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ωστόσο δήμαρχος θα ανακηρυχθεί ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP, που ήρθε δεύτερος με ποσοστό 25%.

Όταν οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλοί βουλευτές του HDP, θέλησαν να διαβάσουν μια ανακοίνωση, η αστυνομία επενέβη, διαλύοντας το συγκεντρωμένο πλήθος κάνοντας χρήση ενός κανονιού νερού.

Η Ρεμζιγιέ Τοσούν έπεσε σε μια τσιμεντένια πλάκα και λιποθύμησε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η βουλευτίνα ανέκτησε γρήγορα τις αισθήσεις της, αλλά οι γιατροί βρήκαν ότι υπέστη κάταγμα στην πλάτη.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του φιλοκουρδικού κόμματος τόνισε ότι το κόμμα ζήτησε την ανατροπή της απόφασης του YSK σε έξι επαρχίες, όπου υποψήφιοι του κόμματος κέρδισαν, ανάμεσα τους και το Μπαγκλάρ.

Διαδηλώσεις γίνονται καθημερινά στην επαρχία αυτή ενάντια στην απόφαση της Επιτροπής, καθώς ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP, που βγήκε δεύτερος στις εκλογές, θα ανακηρυχθεί νικητής.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 δεκάδες φιλοκούρδοι δήμαρχοι καθαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλους, διορισμένους από το υπουργείο Εσωτερικών. Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων απολύθηκαν από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους θεσμούς περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι ενώ πολλά στελέχη του HDP έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι σχετίζονται με Κούρδους «τρομοκράτες», δηλαδή με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ