Το κέικ αμυγδάλου είναι ένα από τα πιο νόστιμα και ελαφρά κέικ. Με πλούσιο άρωμα, απαλή υφή και διακριτική γλύκα, είναι ιδανικό για απογευματινό καφέ ή ακόμα και για ένα πιο επίσημο κέρασμα. Αυτή η συνταγή φτιάχνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα εντυπωσιάσει τους πάντες.
Κέικ αμυγδάλου – Χρόνος προετοιμασίας
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Ψήσιμο: 45 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 1 ώρα
Υλικά (για φόρμα 22-24 εκ.)
- 200 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα (σαν πούδρα)
- 150 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
- 1 βανίλια
- Μια πρέζα αλάτι
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις).
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε απαλά.
- Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα αυγών και ανακατεύουμε με μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι/καλαμάκι από το κέντρο.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tips
- Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγες σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου.
- Μπορείς να προσθέσεις σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένα φρούτα (όπως βερίκοκα) στο μείγμα.
- Αντί για αλεύρι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο αλεσμένα αμύγδαλα για μια πιο “χωρίς γλουτένη” εκδοχή (αλλά πρόσθεσε ένα επιπλέον αυγό για σταθερότητα).

