Δημοσκόπηση – Εκλογές 2019: Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωεκλογές αλλά και εθνικές εκλογές


Νέα δημοσκόπηση τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις εθνικές εκλογές έρχεται στο φως και καταγράφει σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, πάντως, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η δημοσκόπηση, εκτός από το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφει και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φλερτάρει και με την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές. Δημοσκόπηση: Πάνω από 10 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές

Η έρευνα της εταιρίας Opinion Poll έγινε για το protothema.gr, πανελλαδικά, στις 15-17 Απριλίου, με δείγμα 1204 νοικοκυριά, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Δεδομένου πως προηγείται στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία έχει σαφή υπεροχή και στην παράσταση νίκης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.Οι ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Μαΐου (με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια) η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 17,1%. Συγκεντρώνει 33,7% έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου (χωρίς την αναγωγή) η διαφορά είναι 15,4 μονάδες, με ποσοστά για τη ΝΔ 30,1% έναντι μόλις 14,7% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα και μάλιστα με τάση αύξησης της συσπείρωσης, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή έχει 6,9%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 4,5%. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή είναι τα κόμματα που -με βάση τη δημοσκόπηση- θα μπουν στην ευρωβουλή. Σε ό,τι αφορά στους αναποφάσιστους, ενόψει ευρωεκλογών, φτάνουν στο 14%, ενώ το 8,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα επιλέξει την αποχή. Οι εθνικές εκλογές

Διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει και η πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,3%. Τρίτο κόμμα και εδώ το Κίνημα Αλλαγής με 5,3% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5% και ο ΚΚΕ το 4,7%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 12,8% και η αποχή στο 6,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να πλησιάσει την αυτοδυναμία, με τη διαφορά να ανεβαίνει στο 15,7% (33,8% η ΝΔ και 18,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ).

Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,9%, η Χρυσή Αυγή με 5,6% και το ΚΚΕ με 5,2%. Είναι τα πέντε κόμματα που -πάντα με βάση τη δημοσκόπηση- να μπουν στη Βουλή, αφού ξεπερνούν το όριο του 3%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 69%, ενώ μόλις 12% πιστεύει ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 38,5% θεωρεί πως αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντίθεση με το 21,9% που «προτιμά» τον Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ό,τι αφορά στο κατά πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από την κυβέρνηση αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί γενικώς είναι απογοητευμένοι.

Ποσοστό 71,4% πιστεύει ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, 76,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με σωστό τρόπο τα προβλήματα, ενώ 68,6% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση, που ασκεί η Νέα Δημοκρατία.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ