Αυτή η τάρτα είναι η ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα εντυπωσιακό ορεκτικό σε ένα τραπέζι με φίλους. Ο συνδυασμός της τραγανής βάσης, των φρέσκων λαχανικών και του καπνιστού σολομού προσφέρει ισορροπία γεύσεων και μια ξεχωριστή νοστιμιά που θα σας εντυπωσιάσει.
Τάρτα με λαχανικά και καπνιστό σολομό – Χρόνος προετοιμασίας
- Προετοιμασία: 20 λεπτά
- Ψήσιμο: 30 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά
Υλικά
Για τη βάση:
- 1 φύλλο σφολιάτας ή ζύμης κουρού
- 1 αυγό για άλειμμα
Για τη γέμιση:
- 1 κολοκυθάκι σε λεπτές φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
- 1 μικρό κρεμμύδι σε ροδέλες
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. φέτα ή ανθότυρο (προαιρετικά)
- 2 αυγά
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
- 100 γρ. καπνιστός σολομός
- Άνηθος ή φρέσκο σχοινόπρασο για γαρνίρισμα
- Λίγες σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση
- Προθέρμανση φούρνου στους 180°C στον αέρα.
- Τοποθέτηση της ζύμης σε ταρτιέρα με λαδόκολλα. Τρυπάμε τη βάση με πιρούνι και την ψήνουμε για 10 λεπτά με βάρος (π.χ. ρεβίθια ή φασόλια).
- Σοτάρουμε τα λαχανικά σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ετοιμάζουμε το μείγμα χτυπώντας σε μπολ τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και τη φέτα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Απλώνουμε τα λαχανικά πάνω στην προψημένη βάση και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών από πάνω.
- Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
- Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και γαρνίρουμε με φέτες καπνιστού σολομού, άνηθο και λίγες σταγόνες λεμονιού.
Tips
- Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη μουστάρδα Dijon στο μείγμα για πιο πικάντικη γεύση.
- Αντικαταστήστε τη φέτα με κατσικίσιο τυρί για πιο έντονο άρωμα.
- Σερβίρεται άψογα και σε θερμοκρασία δωματίου.

