5 Δεκεμβρίου 2025

Τάρτα με λαχανικά και καπνιστό σολομό


Αυτή η τάρτα είναι η ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα εντυπωσιακό ορεκτικό σε ένα τραπέζι με φίλους. Ο συνδυασμός της τραγανής βάσης, των φρέσκων λαχανικών και του καπνιστού σολομού προσφέρει ισορροπία γεύσεων και μια ξεχωριστή νοστιμιά που θα σας εντυπωσιάσει.

Τάρτα με λαχανικά και καπνιστό σολομό – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Ψήσιμο: 30 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά

Υλικά

Για τη βάση:

  • 1 φύλλο σφολιάτας ή ζύμης κουρού
  • 1 αυγό για άλειμμα

Για τη γέμιση:

  • 1 κολοκυθάκι σε λεπτές φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. φέτα ή ανθότυρο (προαιρετικά)
  • 2 αυγά
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα:

  • 100 γρ. καπνιστός σολομός
  • Άνηθος ή φρέσκο σχοινόπρασο για γαρνίρισμα
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση

  • Προθέρμανση φούρνου στους 180°C στον αέρα.
  • Τοποθέτηση της ζύμης σε ταρτιέρα με λαδόκολλα. Τρυπάμε τη βάση με πιρούνι και την ψήνουμε για 10 λεπτά με βάρος (π.χ. ρεβίθια ή φασόλια).
  • Σοτάρουμε τα λαχανικά σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ετοιμάζουμε το μείγμα χτυπώντας σε μπολ τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και τη φέτα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Απλώνουμε τα λαχανικά πάνω στην προψημένη βάση και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών από πάνω.
  • Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
  • Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και γαρνίρουμε με φέτες καπνιστού σολομού, άνηθο και λίγες σταγόνες λεμονιού.

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη μουστάρδα Dijon στο μείγμα για πιο πικάντικη γεύση.
  • Αντικαταστήστε τη φέτα με κατσικίσιο τυρί για πιο έντονο άρωμα.
  • Σερβίρεται άψογα και σε θερμοκρασία δωματίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ