Υπέρβαρη γάτα; Υπάρχει λύση!


Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να πάρει βάρος, οι συνηθέστεροι εκ των οποίων είναι η λάθος διατροφή (ειδικά διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες) και το υπερβολικό τάισμα. Το πάχος μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας που μπορούν να αποβούν μοιραία, όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις.
Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να χάσει τα επιπλέον κιλά της ώστε να επανακτήσει την υγεία και την ενεργητικότητά της.

Θερμίδες
Η μέση σπιτίσια γάτα θα πρέπει να καταναλώνει ημερησίως 35-40 θερμίδες ανά κιλό βάρους για να διατηρήσει το βάρος της, ενώ η μέση γάτα που ζει εκτός σπιτιού θα πρέπει να καταναλώνει 65-70 θερμίδες ανά κιλό για να διατηρήσει το βάρος της (οι τιμές είναι ενδεικτικές).
Αφού ζυγίσετε τη γάτα σας (ένας απλός τρόπος είναι να ανεβείτε στη ζυγαριά πρώτα μαζί με τη γάτα σας και μετά μόνος σας – το βάρος της γάτας σας είναι ίσο με τη διαφορά των δύο τιμών), πολλαπλασιάστε τις θερμίδες ανά κιλό βάρους της με τα συνολικά κιλά της. Το αποτέλεσμα είναι οι συνολικές θερμίδες (κατά προσέγγιση) που χρειάζεται η γάτα σας για να διατηρήσει το βάρος της. Δηλαδή:

θερμίδες ανά κιλό βάρους x βάρος = συνολικές θερμίδες που χρειάζεται ημερησίως η γάτα σας

Εάν θέλετε να τη βοηθήσετε να χάσει βάρος, θα πρέπει να την ταΐζετε με λιγότερες θερμίδες από όσες υπολογίσατε με την παραπάνω μέθοδο.
Μια αρκετά ασφαλής πρακτική (για γάτες που δεν είναι υπερβολικά παχύσαρκες) είναι να μειώσετε κατά 20-35 θερμίδες το φαγητό που τρώει καθημερινά μέχρι να φτάσει στο ιδανικό της βάρος και κατόπιν να σταθεροποιείστε την ποσότητα φαγητού που της δίνετε (εάν δεν είστε σίγουροι ρωτήστε τον κτηνίατρό σας). Καλό είναι να τη ζυγίζετε κάθε εβδομάδα μέχρι να φτάσει το ιδανικό της βάρος, ενώ κατόπιν μπορείτε να τη ζυγίζετε κάθε 4-6 μήνες για να βεβαιωθείτε ότι το βάρος της συνεχίζει να βρίσκεται σε υγιή επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό η απώλεια βάρους να γίνει αργά.
Αν η γάτα σας είναι παχύσαρκη, δε θα πρέπει να χάνει πάνω από 250 γρ. το μήνα, καθώς οι παχύσαρκες γάτες είναι επιρρεπείς στη λιπώδη νόσο του ήπατος (hepatic lipodosis) επειδή έχουν πολύ υψηλά ποσοστά λίπους στο σώμα τους.

Αν, από την άλλη πλευρά, η γάτα σας έχει λίγα παραπανίσια κιλά, μπορεί με σχετική ασφάλεια να χάνει έως και μισό κιλό το μήνα.
Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να χάνει και όχι να παίρνει κιλά, και η διαδικασία να είναι αργή και σταθερή. Δεν πειράζει αν δεν χάνει γρήγορα κιλά – όπως προαναφέρθηκε, για τις παχύσαρκες γάτες ή για γάτες με προβλήματα υγείας η απώλεια βάρους οφείλει να είναι αργή.

Η Στρατηγική σας
Εάν έχετε συνηθίσει τη γάτα σας να έχει διαρκώς φαγητό στο μπολ της, θα πρέπει να σταματήσετε. Όταν η γάτα σας παρατηρήσει την αλλαγή αυτή (συνήθως μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο) θα αρχίσει να παραπονιέται: μπορεί να νιαουρίζει διαρκώς, να σας ακολουθεί παντού, να σας κοιτά με μάτια απελπισμένα, να βρίσκεται κοντά στο σημείο που γνωρίζει ότι αποθηκεύετε την τροφή της και γενικά θα απαιτήσει να ξαναγίνουν τα πράγματα όπως ήταν πριν.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνετε την καρδιά σας πέτρα και να μην ενδώσετε, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται – αυτό που στ’ αλήθεια χρειάζεται η γάτα σας είναι να επανέλθει στο υγιές της βάρος, όχι άλλο ένα μπολ φαγητό.

Πόσα γεύματα την ημέρα;
Καλό είναι σταδιακά να μειώσετε το πόσες φορές ταΐζετε τη γάτα σας μέχρι να φτάσετε τις 2 φορές την ημέρα. Αρχικά μπορείτε να την ταΐζετε 4 φορές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, αργά το απόγευμα και πριν πέσετε για ύπνο), μειώνοντας σταδιακά, ενώ αν η γάτα σας δεν μπορεί να προσαρμοστεί τον πρώτο καιρό, μπορείτε να μοιράσετε την τροφή σε ακόμη περισσότερα γεύματα (ακόμη και 1 μικρό γεύμα ανά ώρα), με στόχο πάλι να φτάσετε τα 2 γεύματα την ημέρα στο τέλος της δίαιτας.

Αλλάξτε Τροφή εάν υπάρχει Λόγος
Όσο η γάτα σας βρίσκεται σε δίαιτα φροντίστε να μην της αλλάξετε τροφή χωρίς λόγο (πιθανός λόγος μπορεί να είναι ότι η τροφή που της δίνετε είναι πλούσια σε υδατάνθρακες). Εάν η γάτα σας απορρίψει την τροφή και δεν τρώει, κάτι που συμβαίνει συχνά όταν εισάγεται μια νέα τροφή στη διατροφή της, μπορεί να προκληθεί μια σειρά από προβλήματα στον μεταβολισμό της. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις παχύσαρκες γάτες.

Η Τροφή της Γάτας σας
Υπάρχουν τροφές που θα χορτάσουν γρήγορα τη γάτα σας και άλλες όπου θα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες (και περισσότερες θερμίδες) για να χορτάσει. Το ζητούμενο είναι να βρείτε μια τροφή που θα αρέσει και θα χορταίνει τη γάτα σας, αλλά που ταυτοχρόνως δε θα την παχαίνει. Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο τα συστατικά της τροφής της. Θα πρέπει γενικά:

o Να έχει βάση το κρέας.
Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα, δεν είναι παμφάγα όπως οι άνθρωποι και τα σκυλιά. Οι τροφές με σιτηρά δεν ικανοποιούν τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να φάνε περισσότερη τροφή. Κατά συνέπεια θα πρέπει η διατροφή τους να έχει βάση το κρέας και όχι τα σιτηρά (και κατά συνέπεια να είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες).

o Να είναι μέτρια σε λιπαρά.
Όπως ο άνθρωπος, έτσι και οι γάτες δυσκολεύονται να χορτάσουν όταν τρώνε τροφές χωρίς λιπαρά. Πολλές από τις διαιτητικές τροφές για γάτες είναι πολύ χαμηλές σε λιπαρά, κάνοντας τη γάτα σας να νοιώθει διαρκώς πεινασμένη. Φροντίστε λοιπόν οι τροφές που της δίνετε να έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά.

o Να περιέχει μικρή ποσότητα από ίνες.
Οι ίνες (φυτικές ή ζωικές) βοηθούν στην αποτελεσματικότερη πέψη και απορρόφηση θερμίδων, κι έτσι η γάτα σας δεν αισθάνεται τόσο πεινασμένη. Αν και οι γάτες δε χρειάζονται μεγάλη ποσότητα από ίνες, το να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα στη διατροφή τους μπορεί να τις βοηθήσει κατά τη δίαιτα. Σε περίπτωση που η γάτα σας υποφέρει από εντερικές παθήσεις, ρωτήστε πρώτα τον κτηνίατρό σας.

o Τροφή σε κονσέρβα
Είναι πολύ ευκολότερο για τη γάτα σας να χάσει βάρος όταν η τροφή της είναι σε μορφή κονσέρβας. Συνήθως οι κονσέρβες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, χαμηλότερη σε υδατάνθρακες, μέτρια σε λιπαρά κι έχουν λιγότερες θερμίδες από την ξηρά τροφή.
* Μπορεί η γάτα σας να ξεκινήσει να χάνει βάρος τρώγοντας ακόμη και τροφές με πολλές θερμίδες επειδή θα χορταίνει πολύ γρηγορότερα και κατά συνέπεια δεν θα τρώει τόσο πολύ.
* Εάν η γάτα σας έχει ιστορικό σχηματισμού κρυστάλλων στο ουροποιητικό της σύστημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε να την ταΐζετε αποκλειστικά με τροφή σε κονσέρβα, καθώς ορισμένες κονσέρβες μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό κρυστάλλων στρουβίτη σε μερικές γάτες.

o Ξηρά τροφή
Μπορεί να μην αρέσουν στη γάτα σας οι τροφές σε κονσέρβα, ή μπορεί να μην μπορείτε να διαθέσετε τα χρήματα για να την ταΐζετε αποκλειστικά με κονσέρβες. Αυτό δε σημαίνει ότι δε γίνεται να χάσει βάρος η γάτα σας.

Το σημαντικότερο πράγμα είναι να μετράτε τις θερμίδες, καθώς η ξηρά τροφή είναι συνήθως υψηλότερη σε θερμίδες από τις τροφές σε κονσέρβα. Μπορεί να σας φαίνεται ότι δίνετε στη γάτα σας πολύ λίγο φαγητό και παρ’όλα αυτά να έχετε υπερβεί το όριο των ημερησίων θερμίδων.
Εάν παρ’ όλα αυτά ταΐζετε τη γάτα σας με 1/3 του φλυτζανιού ξηρά τροφή την ημέρα, κι εξακολουθεί να μη χάνει κιλά, ίσως χρειαστεί να σας συνταγογραφήσει ο κτηνίατρός σας ειδική δίαιτα, αφού λιγότερο από 1/3 του φλυτζανιού ξηρά τροφή την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
Άσκηση
Παρ’όλο που οι γάτες λατρεύουν το καθισιό, υπάρχουν τρόποι να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα της γάτας σας και να τη βοηθήσετε έτσι να κάψει θερμίδες πιο αποτελεσματικά. Μερικές προτάσεις:

o Περπάτημα
Αν έχετε σχετικά μεγάλο σπίτι, βάλτε την άμμο της γάτας σας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από το φαγητό και το νερό της. Αυτό θα την αναγκάσει να κάνει την απόσταση μεταξύ των δύο αρκετές φορές την ημέρα. Μην δοκιμάσετε αυτή την ιδέα αν η γάτα σας δεν είναι πλήρως εξοικειωμένη (και συμφιλιωμένη…) με τη χρήση της άμμου. Μια άλλη ιδέα είναι να δίνετε μια μπουκιά φαγητό στη γάτα σας, μετά να περπατάτε αρκετά και να της δίνετε την επόμενη, και ούτω καθ’ εξής (προσέξτε βέβαια να μην την εκνευρίσετε).

o Παιχνίδια
Οι περισσότερες γάτες θα μπουν στον πειρασμό να παίξουν με παιχνίδια με σπάγκο και πούπουλα. Τα στυλό με λέιζερ είναι κι αυτά πολύ καλά στο να τραβήξουν το ενδιαφέρον της γάτας σας.

Να θυμάστε ότι το υγιές βάρος είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική υγεία της γάτας σας, αλλά και για το πόσο χαρούμενη και ενεργητική θα είναι!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ