Αν ψάχνεις μια ελαφριά, υγιεινή και χορταστική σαλάτα, αυτή η συνταγή με φακές είναι ιδανική. Πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, συνδυάζει την απλότητα των φακών με πολύχρωμα λαχανικά, μυρωδικά και ένα δροσερό dressing με λεμόνι και ελαιόλαδο. Μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως γεύμα ή ως συνοδευτικό σε ψητά.
Φακές σαλάτα – Χρόνος προετοιμασίας
- Προετοιμασία: 10 λεπτά
- Βράσιμο φακών: 20-25 λεπτά
- Συναρμολόγηση: 5 λεπτά
- Σύνολο: 35-40 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τη σαλάτα:
- 250 γρ. φακές (ψιλές)
- 1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια
- 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
- 1/2 φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/4 φλ. φρέσκος δυόσμος ή βασιλικός (προαιρετικά)
- 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)
Για τη σως:
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 3-4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμασία φακών
Ξεπλένουμε τις φακές και τις βράζουμε σε άφθονο νερό χωρίς αλάτι για 20-25 λεπτά, μέχρι να είναι μαλακές αλλά να κρατάνε το σχήμα τους. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Προετοιμασία λαχανικών
Κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Προσθέτουμε τις κρύες φακές, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τη φέτα. Ανακατεύουμε απαλά.
Ετοιμασία dressing
Σε ένα βαζάκι ή μπολ, χτυπάμε όλα τα υλικά της σως μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως ή τη διατηρούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες για ακόμα πιο πλούσια γεύση.
Tips
- Μπορείς να προσθέσεις ρεβίθια, κινόα ή ψητό χαλούμι για πιο πλήρες γεύμα.
- Αν θέλεις πιο όξινο χαρακτήρα, πρόσθεσε ξύσμα λεμονιού ή λίγο ξύδι.
- Για νηστίσιμη ή vegan εκδοχή, απλά παρέλειψε τη φέτα ή αντικατάστησέ τη με φυτικό τυρί.
- Συντηρείται στο ψυγείο έως 2 ημέρες.

