Τρεις εμπειρίες που κάθε αντροπαρέα οφείλει να ζήσει το φετινό Πάσχα


Οι σαρακοστιανές αποδράσεις, τα ποδοσφαιρικά σουαρέ και οι ουζοκαταστάσεις «under the sun» έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Την αντροπαρέα.

Παναγιώτης Μαυραγάνης

Πλησιάζει, εξάλλου, εκείνη η περίοδος του χρόνου με τα καθιερωμένα, αλλά και αναπάντεχα ραντεβού στον ήλιο, που ευνοούν την εκτόξευση της τεστοστερόνης στα ύψη και τη δημιουργία ακόμα περισσότερων μοναδικών αναμνήσεων με φίλους. Μεταξύ αυτών, η ιεροτελεστία του ψησίματος του παραδοσιακού οβελία, οι ημέρες των τελικών των μεγαλύτερων αθλητικών διοργανώσεων και οι μίνι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και των αργιών στον… ήλιο.

Όλα συνήθως ξεκινούν λίγο μετά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, όταν μαζί με την αλλαγή της ώρας, αλλάζει και η όρεξη για ταξίδια. Λίγο οι αργίες που έχουν μεσολαβήσει, λίγο εκείνες που ακολουθούν, λίγο η διάρκεια της ημέρας που έχει μεγαλώσει, τα σχέδια επί… smartphone για την αναζήτηση του επόμενου προορισμού αρχίζουν σιγά-σιγά να απασχολούν τις συζητήσεις κάθε παλιοπαρέας, που πρόσκαιρα «πνίγει» την αυξανόμενη δίψα της για διακοπές, με καναδυό ποτηράκια από το αγαπημένο ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Το ταξίδι είναι που μετράει

Κουβέντα στην κουβέντα, γουλιά στη γουλιά και η πινέζα στο google maps βρίσκει τελικά το στόχο της. Μπορεί ο προορισμός να μην είναι μακρινός, αλλά είναι αρκετός για να επαναφέρει μνήμες από το στριμωξίδι στο πίσω κάθισμα του παλιού σεντάν, που έχει ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πλέον, οι περισσότεροι μπορούν να ξεκλέψουν μόλις ένα Σαββατοκύριακο πριν από τις διακοπές του Πάσχα, αλλά η χρονική διάρκεια δεν έχει και πολλή σημασία. Το ταξίδι είναι που μετράει.

Και κάπως έτσι, οι βαλίτσες αρχίζουν να γεμίζουν το αυτοκίνητο και η βενζίνη ρεφενέ στο ντεπόζιτο. Σάββατο πρωί για καφέ στο εξοχικό του μπροστάρη της παρέας και μετά για ουζάκι και νηστίσιμα εδέσματα στο παραλιακό μέτωπο, όπου οι χαμογελαστές κοπέλες κάνουν ακόμα πιο όμορφο το ηλιόλουστο τοπίο, το οποίο θυμίζει καλοκαίρι. Αναπολώντας τα «νιάτα», οι ώρες περνούν και τα γέλια διαδέχονται τα «στην υγεία μας», πριν η μέρα τελειώσει… ποδαράτα στην περατζάδα της περιοχής.

Η ιεροτελεστία του ψησίματος

Αναπόφευκτα η πρώτη απόδραση της Άνοιξης θα φθάσει στο τέλος της. Το επόμενο ραντεβού, όμως, θα έχει ήδη δοθεί για την Κυριακή του Πάσχα, στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού για το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία, το οποίο είναι αμιγώς αντρική υπόθεση. Μπορεί, τα τελευταία χρόνια, το ηλεκτρικό μοτεράκι του «γκατζετάκια» της παρέας να έχει αναλάβει τις στροφές του λαχταριστού αρνιού πάνω στη σούβλα, ωστόσο έχει διευκολύνει και τις στροφές κάθε… χορευταρά φίλου, που αφιερώνει πλέον την προσοχή του, στο να ξετυλίγει με κάθε ευκαιρία το ταλέντο του στο χορό, υπό τη χαρακτηριστική μουσική υπόκρουση της ημέρας, δίπλα από τον μεταλλικό λάκκο με τα κάρβουνα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για το hi-tech ψήσιμο παραμένει, ωστόσο, η σταθερή αξία του ούζου, που συνοδεύει την ιεροτελεστία μέχρι αργά το απόγευμα. Οι αέναες συζητήσεις για το μέλλον δεν σταματούν, ενώ το τέλος της Άνοιξης δίνει την αφορμή σε κάθε αντροπαρέα να σκεφθεί όλους εκείνους τους πανέμορφους ηλιόλουστους νησιωτικούς προορισμούς, που μπορεί να επισκεφθεί το ερχόμενο Καλοκαίρι, όπως την πολυαγαπημένη πατρίδα του ούζου Πλωμαρίου, τη Μυτιλήνη.

Στον «πυρετό» των αθλητικών διοργανώσεων

Και λίγο πριν την εκπνοή της πασχαλινής περιόδου, η τεστοστερόνη «χτυπάει κόκκινο». Όχι εξαιτίας όλων εκείνων των απολαυστικών ουζοκαταστάσεων, που ακολούθησαν το φαγοπότι την ημέρα της Ανάστασης και -πιθανότατα- συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μέχρι την Κυριακή του Θωμά, αλλά επειδή ήρθε η ώρα για τους τελικούς των μεγαλύτερων αθλητικών γεγονότων της χρονιάς.

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, οι μεν ποδοσφαιρόφιλοι ανυπομονούν για την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, οι δε μπασκετόφιλοι για το Final Four. Όποια και αν είναι, όμως, η αθλητική διοργάνωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αγώνες ενδείκνυνται για στιγμές απείρου κάλους σε μια αντροπαρέα, καθώς αποτελούν την ιδανική αφορμή για μια ακόμα μάζωξη… άνευ του «άλλου μισού», αλλά και μία ακόμα ευκαιρία για άφθονους μεζέδες και πολύ ούζο στο σπίτι ενός φίλου ή σε κάποιο στέκι που διαθέτει τον κατάλληλο προτζέκτορα.

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η εμπειρία, όμως, η αρσενική φλέβα θα χτυπάει πάντα για περιπέτειες με την αντροπαρέα, είτε αυτές περιλαμβάνουν ουζοκαταστάσεις σε μία ακόμα μίνι απόδραση την αργία της Πρωτομαγιάς και του Αγίου Πνεύματος αργότερα, είτε συμβαίνουν σε ένα αναπάντεχο ραντεβού στο αγαπημένο παραθαλάσσιο ταβερνάκι, όπου η γεύση του μοναδικού αυτού ελληνικού αποστάγματος, κάτω από τον ήλιο, φέρνει το καλοκαίρι ένα βήμα πιο κοντά.

Και αν θέλεις να πάρεις μέρος στο Μεγάλο Διαγωνισμό του Newsbomb.gr και να κερδίσεις πλούσια δώρα από το Ούζο Πλωμάρι, πάτα εδώ για να δηλώσεις συμμετοχή και καλή επιτυχία!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ