Η Google παρουσίασε ένα φιλόδοξο όραμα για τη μελλοντική της πορεία στην αναζήτηση στο διαδίκτυο, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η παραδοσιακή διαδικασία πληκτρολόγησης λέξεων-κλειδιών και αναζήτησης μέσω λιστών με συνδέσμους και πληροφορίες δίνει σταδιακά τη θέση της σε πιο εξελιγμένες, εξατομικευμένες εμπειρίες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη.
Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου προγραμματιστών της, η Google αποκάλυψε πλήθος καινοτομιών, υπογραμμίζοντας τη μετάβαση της μηχανής αναζήτησης από ένα απλό εργαλείο εντοπισμού πληροφορίας σε έναν έξυπνο, ψηφιακό βοηθό. Οι νέες δυνατότητες έρχονται ως απάντηση στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το Perplexity, που προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους για να βρίσκουμε και να χρησιμοποιούμε πληροφορίες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Google και της Alphabet, Sundar Pichai, δήλωσε πως «βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα φάση εξέλιξης, όπου δεκαετίες ερευνών στην AI μετατρέπονται σε απτά εργαλεία για καθημερινή χρήση από ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο».
Τι είναι το νέο AI Mode;
Το AI Mode, η νέα λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης της Google, επεκτείνεται πλέον ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της εφαρμογής Google. Σε αντίθεση με την κλασική αναζήτηση, το AI Mode διασπά τις ερωτήσεις των χρηστών σε θεματικές ενότητες και παράγει υποερωτήματα που οδηγούν σε πιο στοχευμένες και ουσιαστικές απαντήσεις. Στο μέλλον, οι απαντήσεις θα εξατομικεύονται ακόμη περισσότερο, αξιοποιώντας το ιστορικό αναζητήσεων του χρήστη και τις συνδεδεμένες εφαρμογές όπως το Gmail.
Η Google σχεδιάζει επίσης δύο σημαντικές νέες λειτουργίες εντός του AI Mode:
- Η μία θα επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών για λογαριασμό του χρήστη, όπως η αγορά εισιτηρίων ή η συμπλήρωση φορμών.
- Η άλλη θα προσφέρει οπτική αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη να δείχνει με την κάμερα το περιβάλλον του για να λάβει άμεσες απαντήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να ρωτήσει αν ένα εργαλείο είναι κατάλληλο για μια συγκεκριμένη εργασία απλώς δείχνοντάς το στην κάμερα.
Αν και το AI Mode είναι διαθέσιμο για όλους στις ΗΠΑ, οι παραπάνω λειτουργίες απαιτούν εγγραφή στο δοκιμαστικό πρόγραμμα Labs.
Project Mariner: Ένα έξυπνο σύστημα για πολυσύνθετες εργασίες
Μέρος του AI Mode αποτελεί και το Project Mariner – μια εξελιγμένη τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας περίπλοκες εργασίες με πολλά στάδια. Για παράδειγμα, ένας χρήστης μπορεί να ζητήσει από τη Google να βρει δύο οικονομικά εισιτήρια για έναν αγώνα και η πλατφόρμα θα φιλτράρει τις επιλογές, θα εξετάσει τις τιμές, θα συμπληρώσει τις απαιτούμενες φόρμες και θα προτείνει τις πιο κατάλληλες λύσεις.
Η κάμερα γίνεται «κλειδί» για την αναζήτηση
Η νέα γενιά οπτικής αναζήτησης μεταφέρει τη δυνατότητα του Google Lens σε άλλο επίπεδο. Οι χρήστες θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήσεις δείχνοντας απλώς το περιβάλλον τους στην κάμερα, λαμβάνοντας άμεσες και πρακτικές απαντήσεις για καθημερινές ανάγκες και τεχνικά ζητήματα.
Αν και η τεχνολογία αυτή έχει ενσωματωθεί στον βοηθό Gemini του Android, πλέον επεκτείνεται και στο iPhone, ενισχύοντας τη στρατηγική της Google για μια πιο βιωματική αναζήτηση.
Παρόλο που υπάρχουν κοινά στοιχεία, η Google ξεκαθαρίζει πως η μηχανή αναζήτησης παραμένει προσανατολισμένη στην εκμάθηση και εύρεση πληροφορίας, ενώ το Gemini λειτουργεί ως εργαλείο παραγωγικότητας για εργασίες όπως η δημιουργία περιεχομένου ή η συγγραφή κώδικα.
Όπως γίνεται πλήρως αντιληπτό το AI Mode και τις συνοδευτικές καινοτομίες, η Google δεν αλλάζει απλώς τον τρόπο που αναζητούμε πληροφορίες αλλά επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με την τεχνολογία. Σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει την καθημερινότητα, η αναζήτηση δεν είναι πια απλά ένα «γκουγκλάρισμα»· γίνεται μια διαδραστική, έξυπνη εμπειρία.