5 Δεκεμβρίου 2025

Γιουβετσάκι με γαρίδες στον φούρνο


Το γιουβετσάκι με γαρίδες είναι μια εκλεπτυσμένη παραλλαγή του παραδοσιακού ελληνικού φαγητού, που συνδυάζει τη θαλασσινή φρεσκάδα με την παρηγορητική υφή του κριθαριού. Σερβίρεται σε πύλινο σκεύος και είναι ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι ή ένα ιδιαίτερο δείπνο. Αρωματισμένο με ούζο, ντομάτα και φρέσκα μυρωδικά, αυτό το πιάτο θα σας ταξιδέψει στο Αιγαίο.

Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 35-40 λεπτά
  • Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες (με ή χωρίς ουρά)
  • 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 100 ml ούζο
  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 600 ml ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/4 φλ. φρέσκος μαϊντανός (για το σερβίρισμα)
  • Τριμμένο κεφαλοτύρι ή φέτα (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Προετοιμασία γαρίδων:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Σοτάρισμα:
Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και καραμελώνουμε για 1 λεπτό.

Σβήσιμο με ούζο:
Προσθέτουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθήκη ντομάτας:
Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Κριθαράκι στο πήλινο:
Σε ένα πύλινο σκεύος (γιουβέτσι), απλώνουμε το κριθαράκι και περιχύνουμε με τη σάλτσα γαρίδας. Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπάζει το κριθαράκι κατά 1 εκ.

Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-35 λεπτά, ανακατεύοντας στα 15 λεπτά για να μη κολλήσει το κριθαράκι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.

Σερβίρισμα:
Αφήνουμε 5 λεπτά να “τραβήξει”, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και προαιρετικά με τριμμένο κεφαλοτύρι ή φέτα.

 Tips

  • Οι γαρίδες ψήνονται γρήγορα, οπότε μη τις παραμαγειρέψετε για να μη γίνουν σκληρές.
  • Μπορείτε να προσθέσετε λίγη καυτερή πιπεριά για πικάντικη εκδοχή.
  • Για πιο έντονη γεύση, προσθέστε ξύσμα λεμονιού στο τέλος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ