Γιατί άραγε το ζήτημα της συνείδησης να είναι τόσο σημαντικό;


Απαγορεύεται η ανάγνωση για τους καρδιακούς καί εκείνους που δεν έχουν σώας τας φρένας…

Λέγεται πως ΑΝ λυθεί θα είναι το δεύτερο μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας μετά την προσγείωση στην Σελήνη.Αλλά θα προσγειώσουμε -για την ώρα- μερικούς ΄ειδικούς” πού ”ανακάλυψαν” πού βρίσκεται η συνείδηση καί παράλληλα θα απογοητεύσουμε μερικούς φανατικούς του υπερφυσικού.

Λοιπόν η επιστήμη αναφέρει ..”Να κάπου εκεί…στον εγκεφαλό σας” βρίσκεται…Υπάρχει το αποτύπωμα.Ετσι λοιπόν αν δούμε ένα αποτύπωμα στο έδαφος μπορούμε να συμπεράνουμε πως ”καπου εκεί μέσα στο δάσος κρύβεται η αλεπού”. Στην πραγματικότητα αυτός ο ισχυρισμός είναι εμπειρικός διότι η συνείδηση ​​δεν βρίσκεται ούτε στο αριστερό ούτε στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας. Εμπειρικά λέμε ότι η συνείδηση ​​υπάρχει στον εγκέφαλο μας χωρίς να έχουμε καμία αναφορά γιά την προέλευσή της.Πού κρύβεται η αλεπού;

Ας σκεφτούμε πως η συνείδηση προέρχεται από τον εγκέφαλο μας. Πολλοί ειδικοί γιά να στηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό αναφέρουν -καί είναι σωστό βέβαια-ότι “τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν προκαλούν φως – είναι το φως». Ωστόσο σύμφωνα με την επιστημονική θεωρία η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι αόρατη καί ελπίζω να μην το ξεχάσατε. Αυτό σημαίνει ότι το «φως» -έτσι όπως ορίζεται- είναι αόρατο.Η επιστήμη αναφέρει:

”Παρ-όλο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ουσιαστικά την συνείδηση αυτή φαίνεται να έχει φυσική αιτία καί όλα όσα υπάρχουν δεν μπορεί είναι πέρα από την φυσική”.

Δεν νομίζω πως χρειαζόταν να κάνουν τέτοιες δηλώσεις. Ολα είναι φυσικά αλλά πού είναι οι αποδείξεις; Μπορούμε να τους πιστέψουμε; Ναι.Διότι δεν έχουμε άλλα στοιχεία. Δεν μπορεί να έχει μιά ”υπερφυσική” αιτία.Κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος δεν ανέφερε ποτέ πως η συνείδηση είναι κάτι υπερφυσικό.Το δίπολο-Φυσικό-Υπερφυσικό- κατά την γνώμη μου δεν εξηγεί καί πολλά καί δεν είναι τα πάντα άσπρο-μαύρο.

Η ανθρωπότητα λαμβάνει 2 όρους καί στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να εξηγήσει κάποια ζητήματα. Οπότε θα λάβω υπόψιν την επιστήμη καθώς δεν έχω σοβαρά στοιχεία γιά κάτι άλλο καί θα γράψω το κείμενο με βάση αυτήν. Εάν όλα είναι φυσικά τότε πρέπει να υπάρχει μια φυσική εξήγηση που να εξηγεί τα δισεκατομμύρια των μοναδικών αυτοσυνείδητων οντοτήτων στον κόσμο.Υπάρχει μια τέτοια εξήγηση.

Η εξήγηση του DNA.

”Κάθε άτομο έχει το δικό του μοναδικό DNA και έτσι έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα και συνείδηση”.

Αυτή είναι η εξήγηση της επιστήμης.Αλλά μισό λεπτό. Τι γίνεται με τα δίδυμα; Τα πανομοιότυπα δίδυμα μοιράζονται το ίδιο DNA, σωστά; Αλλά αυτά τα δίδυμα μοιράζονται την ίδια προσωπικότητα; Μοιράζονται την ίδια συνείδηση; Όχι.Τα πανομοιότυπα δίδυμα δεν μοιράζονται την ίδια συνείδηση ​​ή εμπειρία. Ο καθένας έχει τη δική του ξεχωριστή και ανεξάρτητη συνείδηση ​​καθώς και ένα σημαντικό σύνολο διαφορετικών εμπειριών. Επιπλέον τα ίδια δίδυμα έχουν τις δικές τους προσωπικότητες.

Σαφώς λοιπόν το DNA είναι μια ανεπαρκής- φυσική -εξήγηση για τη συνείδηση ​​και την προσωπικότητα.Επειδή τα πανομοιότυπα δίδυμα μοιράζονται μεν το ίδιο DNA αλλά δεν μοιράζονται την ίδια ταυτότητα- συνείδηση ​​ή προσωπικότητα- καί γιά αυτό οι φυσικοί είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν ένα βαθύτερο επίπεδο αλληλεπικάλυψης.Αν βρεθεί μια φυσική εξήγηση της ταυτότητας θα απαιτούσε απαραιτήτως την αλληλεπικάλυψη τού ατόμου προς το άτομο για να παράγει την ίδια συνείδηση ​​και προσωπικότητα.Έχει βρεθεί;.Όχι.Πως θα ήταν ας πούμε; Σαν ζόμπι το ένα από τα δύο η κάτι σαν ρομπότ;

Αναγκαστικά- αν βρεθεί μια φυσική εξήγηση της ταυτότητας θα απαιτούσε απαραιτήτως να μην υπάρχουν διπλότυπα ατόμων για άτομα που είναι συνειδητά. Δεν μπορεί να υπάρξει διπλότυπο που να είναι ασυνείδητο. Αυτό είναι απλά αδύνατον.Η εξήγηση πού υπάρχει είναι ότι όλα όσα υπάρχουν δεν μπορεί να είναι κάτι πιό πάνω από τις φυσικές ιδιότητές ενός ανθρώπου η μόνη υπάρχουσα αιτία είναι φυσική άρα υπάρχει ένα αντίγραφο του ατόμου-βλέπε πανομοιότυπα δίδυμα- όπου παράγεται μια διπλή συνείδηση ​​και προσωπικότητα.

Γιά να καταλάβω.Αυτός ο ισχυρισμός εξηγεί την συνείδηση; Όχι μόνον δεν την εξηγεί-απλώς προσπαθεί να την ερμηνεύσει- αλλά θέτει καί περισσότερα ερωτήματα.Ένα άτομο που δεν είναι διπλότυπο του ατόμου για το άτομο εξακολουθεί να παράγει την ίδια οντότητα συνείδηση ​​και προσωπικότητα;

Θα θέλαμε να μας λύσετε σαφέστατα την απορία..Αλλο.Περίπου το 10 με 20% των ατόμων πού έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή και αναζωογόνηση μιλούν για την εμπειρία τους ενώ ήταν κλινικά νεκροί.Θα μπορούσε να είναι μια ψευδαίθηση; Ναι.

-Σημείωση.Ενώ οι γνώσεις μας για την συνείδηση είναι εμπειρικές δεν λαμβάνουμε υπόψιν τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων η τις λαμβάνουμε επιλεκτικά. Δεν γράφω γιά ”εμπειρίες κοντά στο θάνατο” αλλά γιά ανθρώπους κλινικά νεκρούς έτσι όπως ορίζονται στην ιατρική.Οι εμπειρίες κοντά στο θάνατο είναι άλλο θέμα καί μπορεί να περιλαμβάνουν μιά κάποια μορφή συνείδησης.Μάλιστα νεώτερες έρευνες-αν τις πιστέψουμε τονίζω-οταν πεθαίνουμε γνωρίζουμε ότι είμαστε νεκροί. Μπορούμε να τις αγνοήσουμε να τις πετάξουμε στα σκουπίδια η να δούμε αν πραγματικά υπάρχουν στοιχεία.

Αναφέρομαι στα άτομα πού έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή δηλαδή τα άτομα που έχουν ”πεθάνει” ιατρικά. Δεν έχουν αναπνοή κανένα κτύπο καρδιάς αλλά και καμία ροή αίματος στον εγκεφαλό τους. Διαβάζουμε λοιπόν:

”Τα θύματα της καρδιακής ανακοπής ετησίως στην Ευρώπη ανέρχονται περίπου σε 700.000. Αν και οι αιτίες πρόκλησης ανακοπής καρδιάς μπορεί να είναι διαφορετικές σε κάθε περίπτωση όπως είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή – ταχυκαρδία, το καρδιακό επεισόδιο, το εγκεφαλικό, ο πνευμοθώρακας, το αιμοδυναμικό σοκ, ο τραυματισμός κ.ά. η λογική αντιμετώπισής της είναι η ίδια, δηλαδή η απρόσκοπτη ροή του αέρα προς τα ζωτικά όργανα και ιδιαίτερα τον εγκέφαλο, ο οποίος δεν μπορεί να μείνει χωρίς οξυγόνο για περισσότερο από 3 λεπτά (μετά το διάστημα αυτό ο εγκέφαλος αρχίζει να νεκρώνεται και ο ασθενής, ακόμη και αν ζήσει, ενδέχεται να παρουσιάσει σοβαρή νευρολογική βλάβη)”.

Δεν έχουν λειτουργία του εγκεφάλου η οποία να επαληθεύεται καί δεν ανταποκρίνονται σε ένα φως που λάμπει στα μάτια τους. Η λειτουργία του εγκεφάλου είναι σε κατάσταση επίπεδης γραμμής ούτε επάνω ούτε κάτω.Δεν υπάρχει λειτουργία καί συνείδηση.Διαβάζουμε πως

”στην παράγραφο -γιά το τέταρτο στοιχείο- πως ο βιολογικός θάνατος είναι άμεση συνέπεια της προηγηθείσης κλινικής καρδιακής ανακοπής και συμβαίνει μέσα σε λεπτά.”

Ωστόσο πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν εμπειρίες -και δεν μπορούμε να τους βγάλουμε όλους ψεύτες-ενώ βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Τέτοιες εμπειρίες τις ονομάζουν ”εμπειρίες θανάτου” επειδή τα άτομα που τις αναφέρουν είναι στην πραγματικότητα νεκρά σύμφωνα με τα ιατρικά πρότυπα. Μερικές φορές αναφέρουν όχι μόνο αυτά που βίωσαν αλλά και τις γνωστικές σκέψεις που είχαν κατά την εμπειρία τους.Ναί υπάρχει μιά εξήγηση πως ο εγκέφαλος μας συνεχίζει να λειτουργεί -καθώς υπάρχει οξυγόνο-για πόσα λεπτά όμως; Διαβάζουμε

”Εάν κάποιος πιέσει τον εαυτό του να αποφύγει τη ζωτική εισπνοή για 2 ή και περισσότερα λεπτά τότε θα καταλήξει να χάσει τις αισθήσεις του. Τότε, ο εγκέφαλος θα δώσει αυτομάτως εντολή να εκκινήσει ξανά η διαδικασία της αναπνοής, χωρίς να μπορούμε να το ελέγξουμε.Ορισμένα άτομα, κυρίως δύτες, περνούν από ειδική εκπαίδευση ώστε να αντέχουν χωρίς οξυγόνο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε το 2012 και το κατέχει ο Δανός δύτης Stig Severinsen, ο οποίος κατάφερε να αντέξει χωρίς οξυγόνο για 22 λεπτά.΄”

Δεν αναφέρομαι στην τελευταία περίπτωση.Οι άνθρωποι δεν προσπαθούν γιά παγκόσμια ρεκόρ.Καί πιό κάτω..

‘Υπό φυσιολογικές συνθήκες, λίγα λεπτά-3 αναφέρουν άλλοι- χωρίς οξυγόνο είναι αρκετά για να επέλθει ο θάνατος. Τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν εάν δεν έχουν στη διάθεσή τους το οξυγόνο που θα τους επιτρέψει να το χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια. Αυτό συμβαίνει σε ολόκληρο το σώμα, όμως η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο είναι η πιο καθοριστική. Ο εγκέφαλος καταναλώνει περίπου το 20% του οξυγόνου που υπάρχει στο σώμα. Εάν δεν λάβει τις ποσότητες οξυγόνου που χρειάζεται, ο κίνδυνος μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης –και κατ’ επέκταση του θανάτου– είναι εξαιρετικά αυξημένος.”

Δεν θα βρούμε κάτι διαφορετικό σε ιατρικές μελέτες.Είναι αυτό.Ναι τα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούν τις ίδιες διαδικασίες με το υπόλοιπο σώμα μας. Το 20% της ενέργειας του σώματος χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο των τριών λιβρών κατά μέσο όρο. Από αυτούς τους ενεργειακούς νευρώνες χρησιμοποιεί 80% που παρέχει την ηλεκτρική δραστηριότητα των συνάψεων. Το υπόλοιπο 20% χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από τα κύτταρα των ”αστροκυττάρων” για την παρακολούθηση και τη ρύθμιση της χρήσης της ενέργειας και τον έλεγχο της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Θυμηθείτε.Συνειδητά έχουμε τον έλεγχο αυτών που κάνουμε. Για παράδειγμα μπορούμε να επιλέξουμε να αγγίξουμε με το δάχτυλό την μύτη μας. Μπορούμε να επιλέξουμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι είμαστε πεινασμένοι. Μπορούμε να επιλέξουμε να τρέξουμε σε έναν κίνδυνο ή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο μας. Συνειδητά παίρνουμε αποφάσεις και αυτές οι αποφάσεις ελέγχουν τις σωματικές μας ενέργειες. Εάν αποφασίσετε να σηκωθείτε το σώμα σας υπακούει. Εάν αποφασίσετε να καθίσετε το σώμα σας υπακούει.Αλλά συμβαίνουν σε μιά φυσιολογική κατάσταση.Δεν υπάρχει πραγματικό παράδειγμα διοίκησης και ελέγχου του σώματος σας που να καθιερώνεται τυχαία ή αθέλητα ή ως δευτερεύον αποτέλεσμα άλλων προσπαθειών ή άλλων συστημάτων και υποσυστημάτων. Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα διότι η διοίκηση και ο έλεγχος είναι τόσο αναπόσπαστα όσο και θεμελιώδη.

Επομένως η συνείδηση ​​γιατί θα έπρεπε αναγκαστικά να είναι υποπροϊόν του εγκεφάλου μας που λειτουργεί ως σύνολο; Δεν υπάρχει κάποια πηγή βενζίνης που να αντιστοιχεί στη συνείδηση. Δεν υπάρχει κάποιο παράδειγμα συστήματος εντολών και ελέγχου που είναι αποτέλεσμα παραπροϊόντων. Και δεν υπάρχει παράδειγμα συνείδησης που να προέρχεται από μη συνειδητές πηγές.

Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι τέτοιες εμπειρίες είναι μια ψευδαίσθηση.Αν το σκεφτείτε η ψευδαίσθηση από μόνη της είναι η ίδια μια εμπειρία.Αλλά ας πούμε ότι ακόμη καί αυτό που βιώνουν είναι μιά ψευδαίσθηση..Μπορούμε να έχουμε μια εμπειρία χωρίς λειτουργικό εγκέφαλο;

Εάν η συνείδηση ​​βασίζεται σε μια φυσική λειτουργία του εγκεφάλου τότε η συνειδητή εμπειρία δεν θα πρέπει να υπάρχει χωρίς έναν λειτουργικό εγκέφαλο.Αυτό σημαίνει κάτι υπερφυσικό; Δεν λέω κάτι τέτοιο.Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ή λογική σκέψη να πιστεύουμε ότι η συνείδηση ​​μπορεί να είναι απόλυτα φυσική -αυτούς τους όρους χρησιμοποιείτε-φυσικό-υπερφυσικό-αλλιώς βρείτε κάτι άλλο δεν ξέρω τι-μπορούμε να απορρίψουμε τους ισχυρισμούς που με ΄΄βεβαιότητα΄΄ υποστηρίζουν κάποιοι ως ανυπόστατους.Δεν είναι μόνο ένα κενό στην κατανόησή μας. Είναι μια φυσική αδυναμία.

Εάν το δούμε επιστημονικά η συνείδηση ​​ είναι στον εγκέφαλο.Αλλά που ο λόγος τού «πώς» αναδύεται η συνείδηση ​​από τον εγκέφαλο μας εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος.Το πώς λειτουργεί είναι ίσως σαν μια ζωγραφική ενός προσώπου από μικρές κουκίδες.Η κουκίδα από μόνη της δεν είναι τίποτε παρά ένα σημείο. Αλλά αν κοιτάξετε την εικόνα συνολικά με όλες τις τελείες συνδυασμένες τότε θα αποτελέσει μια ζωγραφική.Οι «νόμοι» είναι απλώς «μαθηματικά μοντέλα» που εφαρμόζονται στα «εννοιολογικά αντικείμενα» π.χ κβαντικά πεδία άτομα φωτεινά κύματα σώμα- εγκέφαλος γαλαξίες κλπ.

Λέγεται ότι αυτοί οι «νόμοι» είναι «αληθινοί» όταν μπορούν να εφαρμοστούν με συνέπεια για να προβλεφθεί η «παρατηρούμενη συμπεριφορά» που παρατηρείται στη συνείδηση.Ούτε αυτοί οι νόμοι σταθηκαν ικανοί να εξηγήσουν την προέλευση της συνείδησης.Πρέπει να ανακαλύψουμε νέους νόμους η μαθηματικά η να εφεύρουμε κάτι εντελώς άγνωστο σε μας προς το παρόν;Δεν γνωρίζω την απάντηση διότι η συνείδηση ​​δεν είναι σαν τους «νόμους της φύσης» που διέπουν τη συμπεριφορά μας και τα υπάρχοντα στον αντικειμενικό μας κόσμο καί δεν μπαίνει με το ζόρι στα εργαστήρια.

Η συνείδηση δεν είναι ένα παιχνίδι στον υπολογιστή.Το να λέμε ότι ο «εγκέφαλος» υπάρχει ως σύνολο ιδεών -συμπεριλαμβανομένων καί των μαθηματικών ιδεών- που περιγράφουν τη συμπεριφορά του -και τη συμπεριφορά όλων των άλλων αντικειμένων στον αντικειμενικό κόσμο που επιδρούν- σε όλες τις κλίμακες εντός της συνείδησης σε συγκεκριμένες αισθητικές εμπειρίες που δίνουν νόημα από άλλες ιδέες καί όλες αυτές ονομάζονται συνείδηση ​ε-καλά αυτό δεν εξηγεί την προέλευσή της αλλά δεν θα τρελαθούμε καί όλας διότι η συνείδηση μπορεί να μην είναι καν ένα πρόβλημα…

Επιμέλεια: Ανδρέας Οικονομόπουλος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ