Κάννες 2019: Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας στον Αλέν Ντελόν


Η Ζαν Μορό, ο Γούντι Αλεν, ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι, η Τζέιν Φόντα, ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Ζαν-Πιερ Λεό, ο Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό και η Ανιες Βαρντά είναι οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες τους οποίους οι Κάννες έχουν απονείμει έναν τιμητικό Χρυσό Φοίνικα και από τον ερχόμενο Μάιο, ο Αλέν Ντελόν θα προστεθεί σε αυτούς.

Με μια καριέρα που μετρά περισσότερες από 80 ταινίες, με ρόλους που έχουν μείνει κλασικοί, συνεργασίες με σκηνοθετες όπως ο Αντονιόνι, ο Βισκόντι, ο Λόουζι, ο Μελβίλ, ο Γκοντάρ, με μια ομορφιά που υπήρξε παροιμιώδης, ο Αλεν Ντελόν είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός ηθοποιός, κυριολεκτικά ένας ζωντανός μύθος.

Το φεστιβάλ των Καννών δηλώνει πανευτυχές που δέχτηκε να παραλάβει το τιμητικό αυτό βραβείο αφού όπως λέει σε ένα δελτίο τύπου «για χρόνια αρνιόταν αφού πίστευε ότι θα έπρεπε να έρχεται στις Κάννες μόνο για να γιορτάσει μαζί με τους σκηνοθέτες των ταινιών του».

Η πρώτη του φορά στο φεστιβάλ ήταν το 1961 με το «Che Gioia Vivere» του Ρενέ Κλεμάν κι από τότε βρέθηκε εκεί, δεκάδες φορές, τις περισσότερες ως ηθοποιός, αλλά συχνά και με άλλες ιδιότητες όπως απονεμητής βραβείων, ή απλός θεατής.

83 ετών πλέον λέει πως οι μέρες του ως ηθοποιός είναι πια παρελθόν, και παρ΄ ότι οι απόψεις του για την ζωή τις γυναίκες τις μειονότητες, την πολιτική δεν ήταν πάντα πολιτικά ορθές (ή μερικές φορές απλά ορθές) δηλώνει πλέον ότι αν μετανιώνει για κάτι «είναι ότι ποτέ δεν έπαιξα σε μια ταινία σκηνοθετημένη από μια γυναίκα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ