22 Ιουνίου 2025

Τάρτα με κεράσια: Η γλυκιά απόλαυση του καλοκαιριού


Η τάρτα με κεράσια είναι ένα από τα πιο αρωματικά και απολαυστικά γλυκά του καλοκαιριού. Ο συνδυασμός της τραγανής βουτυράτης βάσης με τη γλυκόξινη γεύση των φρέσκων κερασιών δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που κλέβει τις εντυπώσεις. Ιδανική για επιδόρπιο, συνοδεία καφέ ή ακόμα και για ένα ιδιαίτερο πρωινό!

Τάρτα με κεράσια – Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Ψήσιμο: 35–40 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά

 Υλικά

Για τη βάση (ζύμη τάρτας):

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 1 κρόκος αυγού
  • 2–3 κ.σ. κρύο νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. χυμός λεμονιού

 Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη τάρτας:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα ή κόβουμε με δύο μαχαίρια μέχρι να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
  • Ρίχνουμε τον κρόκο και 2 κουταλιές από το νερό και ζυμώνουμε απαλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε άλλη 1 κ.σ. νερό.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

  • Σε κατσαρολάκι, βάζουμε τα κεράσια, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια και το κορν φλάουρ.
  • Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αφήνουμε να κρυώσει.

3. Συναρμολόγηση & Ψήσιμο:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε σε ταρτιέρα 24 εκ.
  • Τρυπάμε τη βάση με πιρούνι και ψήνουμε για 10 λεπτά με βάρος (π.χ. ρύζι πάνω σε λαδόκολλα).
  • Βγάζουμε το βάρος, γεμίζουμε με τη γέμιση και ψήνουμε για άλλα 25–30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

Tips

  • Μπορείς να προσθέσεις λίγη κανέλα ή αμύγδαλο φιλέ στη γέμιση για επιπλέον άρωμα.
  • Αν θες πιο γυαλιστερή εμφάνιση, άλειψε τα κεράσια με λίγη μαρμελάδα αραιωμένη με νερό μόλις ψηθούν.
  • Η ζύμη μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγούμενη μέρα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ