Παναγία των Παρισίων: Κάμερα ίσως αποκαλύψει πώς ξεκίνησε η φωτιά που έκαψε το ναό


Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων: Η γαλλική εταιρεία Europe Echafaudage που είχε αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του ύψους 90 μέτρων βέλους στην Παναγία των Παρισίων ανακοίνωσε σήμερα πως μια κάμερα μπορεί να περιέχει ζωτικής σημασίας στοιχεία για τα αίτια της πυρκαγιάς. Η κάμερα είχε εγκατασταθεί στον καθεδρικό ναό μερικές ώρες πριν την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς την Δευτέρα (15/04/19).

Εικόνες από την κάμερα, η οποία είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο και βρίσκεται τώρα στα χέρια των ερευνητών, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους, δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Εσκεναζί, εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρίας.

«Φωτογραφίες τραβιούνταν κάθε δέκα λεπτά αρχίζοντας από τις 2 μ.μ. της Δευτέρας», δήλωσε ο Εσκεναζί. «Καπνός φαίνεται στις εικόνες αυτές. Ξεκινάει στη νότια πλευρά», δήλωσε.

Στο Προεδρικό Μέγαρο οι ήρωες της Νοτρ Νταμ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα την «υποδειγματική» αντίδραση των πυροσβεστών και των άλλων προσώπων που κινητοποιήθηκαν και κατάφεραν να σώσουν από την πλήρη καταστροφή τον καθεδρικό ναό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε σήμερα, Πέμπτη (18/04/19) στην προεδρία τους 300 πυροσβέστες και αστυνομικούς που επιχείρησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Υπήρξατε το τέλειο παράδειγμα αυτού που οφείλουμε να είμαστε», δήλωσε ο Μακρόν απευθυνόμενος σ’ αυτούς.

Μια τελετή για να τιμηθούν «αυτοί και αυτές που συνέβαλαν να σωθεί» η Παναγία των Παρισίων πραγματοποιήθηκε γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) μπροστά στο Δημαρχείο του Παρισιού, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον καθεδρικό ναό.

Επίσης αγρυπνία οργανώθηκε για το απόψε (18/04), Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών, στη βασιλική της Σακρ-Κερ (Ιερά Καρδία) της Μονμάρτης, η οποία θα παραμείνει ανοικτή όλη τη νύκτα.

Τεχνογνωσία για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού προσφέρει η Κροατία

Η Κροατία είναι έτοιμη, εφόσον της ζητηθεί, να προσφέρει τεχνογνωσία για την αποκατάσταση των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων. Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η κροατική κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα τον τρόπο με τον οποίο θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση του καθεδρικού ναού – συμβόλου όχι της Γαλλίας, αλλά όλης της Ευρώπης και του Χριστιανισμού, πρόσθεσε.

«Με την προσφορά τεχνογνωσίας για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, η Κροατία στέλνει ισχυρό μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στη Γαλλία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντρέι Πλένκοβιτς.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ