5 Δεκεμβρίου 2025

Δροσερή τούρτα με κρέμα λεμονιού


Αυτή η τούρτα με κρέμα λεμονιού είναι ανάλαφρη, αρωματική και απόλυτα ισορροπημένη μεταξύ γλυκού και ξινού. Ο συνδυασμός του αφράτου παντεσπανιού με την βελούδινη λεμονάτη κρέμα και μια ελαφριά επικάλυψη σαντιγί, την καθιστά ιδανική για κάθε περίσταση.

Τούρτα με κρέμα λεμονιού – Χρόνος Προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Ψήσιμο: 25 λεπτά
  • Συναρμολόγηση & ψυγείο: 2 ώρες
  • Συνολικός χρόνος: περίπου 3 ώρες

Υλικά

Για το παντεσπάνι (σε φόρμα 22-24 εκ.):

  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Για την κρέμα λεμονιού:
    500 ml γάλα
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • Ξύσμα και χυμός από 2 λεμόνια
  • 50 γρ. βούτυρο

Για την επικάλυψη

  • 250 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

1. Ετοιμασία παντεσπανιού

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 175°C.
  • Χτυπάς τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια για 7-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
  • Κοσκινίζεις το αλεύρι, κορν φλάουρ και μπέικιν, και τα ενσωματώνεις απαλά στο μείγμα με σπάτουλα.
  • Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού.
  • Ρίχνεις το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνεις για ~25 λεπτά. Αφήνεις να κρυώσει και κόβεις σε 2-3 δίσκους.

2. Κρέμα λεμονιού

  • Σε κατσαρολάκι, ζεσταίνεις το γάλα.
  • Σε μπολ, χτυπάς κρόκους, ζάχαρη και κορν φλάουρ μέχρι να γίνουν κρέμα.
  • Προσθέτεις λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα, ανακατεύεις και το επαναφέρεις στο κατσαρολάκι.
  • Σιγοβράζεις μέχρι να πήξει. Αποσύρεις και προσθέτεις ξύσμα, χυμό λεμονιού και το βούτυρο. Ανακατεύεις καλά.
  • Σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις να κρυώσει τελείως.

3. Συναρμολόγηση

  • Τοποθετείς τον πρώτο δίσκο παντεσπανιού σε πιατέλα.
  • Απλώνεις 1/3 της κρέμας λεμονιού. Επαναλαμβάνεις με τους υπόλοιπους δίσκους.
  • Χτυπάς την κρέμα γάλακτος με άχνη και βανίλια μέχρι να γίνει σαντιγί.
  • Καλύπτεις την τούρτα και στολίζεις με φέτες λεμονιού, ξύσμα ή μαρέγκες.
  • Βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρεις.

Tips

  • Για πιο έντονη γεύση, μπορείς να βρέξεις κάθε στρώση παντεσπανιού με σιρόπι λεμονιού (νερό, ζάχαρη, λεμόνι).
  • Η κρέμα μπορεί να γίνει και με προσθήκη λικέρ λεμονιού (π.χ. Limoncello).
  • Αν θέλεις πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να αναμείξεις τη λεμονόκρεμα με λίγη σαντιγί για mousse υφή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ