Η κλιματική αλλαγή ευνοεί την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κλινική Μικροβιολογία και τις Μολυσματικές Νόσους στο Άμστερνταμ (13-16 Απριλίου 2019) έδειξε μια μέχρι πρότινος άγνωστη συσχέτιση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ανθεκτικότητας των μικροβίων.

Η έρευνα έγινε από το Ινστιτούτο Ελέγχου Λοιμώξεων και Μολυσματικών Νόσων στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκέτινγκεν σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι μια παγκόσμια απειλή, περιλαμβανομένης της Ευρώπης αλλά με υψηλότερη συχνότητα στις χώρες της Μεσογείου. Πρόσφατα, η αύξηση της θερμοκρασίας σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ έγινε αιτία να αναδειχθεί η σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής με τα ανθεκτικών μικροβίων, των λεγόμενων superbugs.

H μελέτη αφορούσε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ο εξαετής επιπολασμός των ανθεκτικών στην καρβαπενέμη αντισωμάτων της αεριογόνου ψευδομονάδας (CRPA), της κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (CRKP), της πολυανθεκτικής Escherichia coli (MREC) και του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA), προσδιορίστηκε με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Έγιναν επίσης στατιστικές αναλύσεις για να εντοπιστούν οι συσχετισμοί μεταξύ της αντίστασης στα αντιβιοτικά και των εποχικών θερμοκρασιών.

Οι ερευνητές κατάφεραν έτσι να εδραιώσουν σημαντικούς συσχετισμούς μεταξύ των CRKP, MREC και MRSA με τη μέση θερμοκρασία των ζεστών περιόδων του έτους. Η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας σχετίστηκε άμεσα με τη θερμοκρασία των ζεστών εποχών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και άλλα μοντέλα για να υπολογίσουν τη μικροβιακή ανθεκτικότητα σε τέσσερις επιπλέον χώρες, που δεν περιλαμβάνονταν στην ευρωπαϊκή βάση, τη Σερβία, την Τουρκία, την Ελβετία και τη Λευκορωσία. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν και πάλι τον συσχετισμό, με εξαίρεση την κλεμπσιέλλα της πνευμονίας στη Λευκορωσία.

«Η μελέτη αναγνωρίζει μια νέα σχέση ανάμεσα στην αντίσταση στα αντιβιοτικά και τους κλιματικούς παράγοντες στην Ευρώπη. Και αποκαλύπτει δύο πτυχές: τους κλιματικούς παράγοντες που εισφέρουν καθοριστικά στην πρόβλεψη της αντίστασης στα αντιβιοτικά σε διάφορα συστήματα υγείας και κοινωνίες, ενώ η κλιματική αλλαγή μπορεί και να αυξάνει την μετάδοση της μικροβιακής ανθεκτικότητα, ειδικά στην περίπτωση της αντίστασης στην καρβαπενέμη», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here