5 Δεκεμβρίου 2025

Κριθαρότο με χταποδάκι


Το κριθαρότο με χταπόδι συνδυάζει τη θαλασσινή γεύση του χταποδιού με τη βελούδινη υφή του κριθαριού, θυμίζοντας ριζότο, σε ελληνική εκδοχή.

Κριθαρότο με χταποδάκι- Χρόνος προετοιμασίας:

Προετοιμασία: 15 λεπτά
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
Σύνολο: 1 ώρα

 Υλικά (για 4 άτομα):

  • 1 χταπόδι (~800 γρ), καθαρισμένο

  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας

  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ)

  • 250 γρ κριθαράκι μέτριο

  • 3-4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή ψαριού (ζεστό)

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα

  • Προαιρετικά: ξύσμα λεμονιού για φρεσκάδα

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε το χταπόδι: Σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό, τοποθετούμε το χταπόδι και το σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για ~35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Κρατάμε 1/2 φλ. από τα υγρά του.

  2. Κόβουμε το χταπόδι: Μόλις κρυώσει ελαφρώς, το κόβουμε σε μπουκιές.

  3. Σοτάρουμε: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.

  4. Σβήνουμε με κρασί: Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  5. Προσθέτουμε τοματοπολτό & κονκασέ: Ανακατεύουμε τον πελτέ, τα ντοματάκια, την πάπρικα και τα υγρά από το χταπόδι.

  6. Ρίχνουμε το κριθαράκι: Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας (όπως το ριζότο).

  7. Μαγείρεμα: Συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι (~15 λεπτά). 5 λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε το χταπόδι.

  8. Σερβίρουμε: Πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό και –αν θέλουμε– ξύσμα λεμονιού.

 Tips:

  • Μπορείτε να βράσετε το χταπόδι από την προηγούμενη για εξοικονόμηση χρόνου.

  • Προτιμήστε ζωμό ψαριού ή οστρακοειδών για έξτρα βάθος στη γεύση.

  • Αν θέλετε πιο “ζουμερό” αποτέλεσμα, κρατήστε το με λίγο παραπάνω ζωμό πριν το σερβίρετε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ