5 Δεκεμβρίου 2025

Λαζάνια με πλούσια μπεσαμέλ και σπανάκι


Τα λαζάνια στη συνταγή που ακολουθεί αποτελούν μια χορτοφαγική απόλαυση που παντρεύει την απλότητα του σπανακιού με τη βελούδινη γεύση της μπεσαμέλ που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.

Λαζάνια με μπεσαμέλ και σπανάκι – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 40 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά

 Υλικά:

Για τη γέμιση:

  • 800 γρ. φρέσκο σπανάκι (ή 600 γρ. κατεψυγμένο, καλά στραγγισμένο)

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 250 γρ. ρικότα ή ανθότυρο

  • 150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι

  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Για την μπεσαμέλ:

  • 60 γρ. βούτυρο

  • 60 γρ. αλεύρι

  • 800 ml γάλα (χλιαρό)

  • Αλάτι, λευκό πιπέρι, 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Άλλα:

  • 250 γρ. λαζάνια (χωρίς προβράσιμο)

  • Λίγη τριμμένη παρμεζάνα για το πασπάλισμα

  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα του πυρέξ

 Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

    • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.

    • Προσθέτουμε το σκόρδο και το σπανάκι. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί και να φύγουν τα υγρά.

    • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, αλατοπίπερο και λίγο μοσχοκάρυδο.

  2. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ:

    • Σε κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά να “ψηθεί”.

    • Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

    • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

  3. Συναρμολόγηση:

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C αέρα.

    • Λαδώνουμε το πυρέξ. Απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ στον πάτο.

    • Τοποθετούμε μια στρώση λαζάνια, έπειτα μισή γέμιση, λίγη μπεσαμέλ.

    • Επαναλαμβάνουμε: λαζάνια – υπόλοιπη γέμιση – λίγη μπεσαμέλ.

    • Τελειώνουμε με λαζάνια και όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.

  4. Ψήσιμο:

    • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

    • Αφήνουμε να “σταθεί” 10 λεπτά πριν το κόψουμε.

Tips:

  • Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγη φέτα στη γέμιση.

  • Μπορείς να φτιάξεις την μπεσαμέλ με φυτικό γάλα και μαργαρίνη για vegan εκδοχή.

  • Για πιο τραγανή κρούστα, πρόσθεσε λίγη φρυγανιά στην επιφάνεια πριν το ψήσιμο.

  • Τα λαζάνια χωρίς προβράσιμο είναι ιδανικά, αρκεί να έχουν αρκετή υγρασία γύρω τους για να μαλακώσουν.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ