Καταρρέει ο Ερντογάν: Εικόνα διάλυσης στην τουρκική οικονομία

Νευρικότητα προκαλούν στους επενδυτές οι πρόσφατες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η εικασία ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας χρησιμοποίησε χρησιμοποίησε δανεικά χρήματα από εμπορικές τράπεζες με βραχυπρόθεσμες συμφωνίες για αύξηση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, είχε ως αποτέλεσμα η λίρα να εξασθενήσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Το ερώτημα που προκύπτει για τους επενδυτές είναι πλέον πόσα ακριβώς είναι τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθεματικά, όπως καθορίστηκαν από το ΔΝΤ την εβδομάδα έως τις 12 Απριλίου, ανήλθαν σε 28,4 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα ισχυρίζεται ότι είναι παραπλανητικό να επικεντρωθεί κανείς στα καθαρά ποσά και, αντίθετα, παροτρύνει τους επενδυτές να εξετάσουν τα ακαθάριστα αποθεματικά της, που κυμαίνονται λίγο κάτω από 98 δισ. δολάρια.

Καθώς η Τουρκία έχει περίπου 118 δισ. δολάρια χρέους σε ξένο νόμισμα, που λήγει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα χρειαστεί τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας για αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων αν η ροή κεφαλαίων που χρηματοδοτεί την οικονομία επιβραδύνεται. Εν μέσω πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων, οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει φέτος 1,6 δισ. δολάρια από την αγορά ομολόγων σε λίρες. Μια απότομη πτώση των αποθεματικών τον Μάρτιο προκάλεσε τη μεγαλύτερη κατάρρευση της λίρας από την περσινή νομισματική συντριβή.

Η JP Morgan συστήνει στους επενδυτές να πουλήσουν τις λίρες, επικαλούμενη την κατάρρευση. Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεκίνησε υπερβολικό δανεισμό σε ξένο νόμισμα από τις εμπορικές τράπεζες, με αποτέλεσμα σταθερή συσσώρευση στα αποθεματικά της. Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε εικασίες ότι τα δανειζόμενα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν από την κεντρική τράπεζα για δημιουργία εντυπώσεων ότι τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα αυξάνονταν, όταν ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων προοριζόταν για άλλα χρήσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σε περίπου 20 δισ. λίρες (3,5 δισ. δολάρια). Το πόσο που δανείστηκε η κεντρική τράπεζα ήταν λίγο κάτω από τα 13 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα τι απέγιναν αυτά τα χρήματα; Ίσως χρησιμοποιήθηκαν για αποπληρωμή χρεών σε ξένο νόμισμα ή μπορεί επίσης να διοχετεύθηκαν στην κρατική εταιρεία ενέργειας, που πληρώνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Ωστόσο, στη δεύτερη περίπτωση δεν δικαιολογείται ένα τέτοιο μεγάλο ποσό. Αυτό έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί το οπλοστάσιο FX για να στηρίξει τη λίρα. Παρόλο που η κεντρική τράπεζα υποχρεούται να ανακοινώνει τις παρεμβάσεις της αγοράς συναλλάγματος, δεν το έχει πράξει.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, η τελευταία παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014. Αυτό αφήνει τους επενδυτές να αναρωτιούνται εάν η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει έμμεσα. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα οφείλει στους επενδυτές μια λεπτομερή εξήγηση για την ύπαρξη μιας διαφοράς στα δεδομένα του αποθεματικού σε ξένα νομίσματα.

Η αξιοπιστία της είναι ήδη αμφισβητήσιμη μετά από επανειλημμένες πιέσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε ιδιαίτερα αυξημένα παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές, ξεσπώντας στις τράπεζες με αρνητική καθοδήγηση. Για τον Win Thin, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στη Brown Brothers Harriman & Co., δεν πρόκειται απλά για ζήτημα διαφάνειας. «Το πραγματικό συμπέρασμα είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο στην Τουρκία φαίνεται να καταρρέει περαιτέρω», υπογράμμισε.

Πηγή: Hellasjournal.com


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ